BEBEKLERDE PAMUKÇUK OLUŞUMU

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerde pamukçuk oluşumu, Pamukçuk nedir ? Bebeklerde pamukçuk neden oluşur ? Pamukçuk belirtileri nelerdir ? Pamukçuk nasıl tedavi edilir ? Yeni anne ve baba olmuş ebeveynlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de pamukçuktur ve ilk defa başına gelmiş tüm anne ve babalar için tüm bilinenleri sizler için bir araya getirdik.

Vücutta bulunan birçok bakteri ve mantar türü vardır. Bu bakteriler ve mantarlar bir denge içindedirler ve bu denge bozulmadıkça hastalıklar ortaya çıkamaz. Ancak vücutta hangi nedenle olursa olsun bu denge bozulduğunda mantarlar veya bakteriler çoğalmaya başlar ve sayı arttıkça enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkmaya başlar. Pamukçuk da bu mantar enfeksiyonlarından bir tanesidir. Pamukçuk her yaştan bireyde görülse de çoğunlukla yeni doğmuş bebeklerde rastlanılan bir rahatsızlıktır.

Pamukçuk nedir ?

bebek sağlığı

Pamukçuk ağız içinde veya dil üzerinde oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk ağızda başlama durumu ve boğaza doğru ilerleme durumu olarak iki şekilde incelenmektedir. Yeni doğmuş bebeklerde ve küçük çocuklarda çok sık rastlanan bir durum olmasıyla birlikte nadiren yetişkin bireylerde de görülebilmektedir.

Pamukçuk dilin üst yüzeyine, yanakların ise iç yüzeylerinde beyaz renkte tabakalanmalar halinde fark edilir. Genellikle ciddi ve tehlikeli duruma sebep olmayan bir rahatsızlıktır. Ancak bu durum bağışıklık sistemi güçsüz olan bireyler de daha şiddetli görülebilir. Bebeklerde pamukçuk rahatsızlığı gözlendiğinde derhal bir doktora danışılması gerekmektedir. Emziren annelerin bebeklerinde bu rahatsızlık görülmesi durumunda göğüste de mantar enfeksiyonu olabileceğinden annenin de tedavi görmesi gerekebilir.

Pamukçuk neden oluşur ?

pamukçuk

Pamukçuk hastalığına sebep olan en yaygın durum antibiyotik kullanımıdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotikler vücuttaki birçok bakteri ve mantarın ölümüne sebep olur ve vücudun doğal florasında bulunan bakteri ve mantar sayısının dengesini bozar. Bunun sonucunda da bireyin mantar enfeksiyonlarına yakalanması kolaylaşır. Bir diğer nedenler de kemoterapi ve radyoterapidir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar vücuttaki yararlı bakterilere zarar vererek pamukçuk gibi birçok mantar hastalığının oluşumuna zemin hazırlar. Diyabet hastaları da diğer bireylere oranla daha büyük risk barındırmaktadır.

Pamukçuk belirtileri nelerdir ?

pamukçuk

Ağız içinde oluşan pamukçuğun en yaygın belirtileri şuanlardır:

  • Yanakların iç yüzeylerinde, dilin üst yüzeyinde, diş etlerinde, boğaz ve bademciklerin üzerinde oluşan beyaz renkli tabakalar
  • Ağızda kötü tat oluşumu
  • Beyaz tabakaların yoğun olduğu bölgelerde ağrı ve hassasiyet
  • Beyaz lezyonların kazınması ile birlikte oluşan hafif kan sızıntıları
  • Yutma güçlüğü

Pamukçuğun bebeklerde oluşması durumunda ağız içi kontrolü yapılmadığında fark edilmesi daha güç bir hale dönüşür. Bu durum bebekte huzursuzluğa, emme güçlüğüne rağmen emmeyi reddetmeye ve sürekli ağlama gibi durumlara sebep olur. Bu nedenle ebeveynler bebeklerinin ağız içlerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.

Pamukçuk nasıl tedavi edilir ?

Pamukçuk hastalığında tedavi yöntemi hastanın yaşına ve pamukçuğun şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle tedavideki asıl amaç enfeksiyona yol açan mantarın üremesini ve yayılmasını engellemektir. Uygulanan tedavi ile pamukçuk hastalığı yaklaşık 1 haftalık bir sürede iyileşme göstermektedir. Ancak bu hastalığın iyileşmesi bir daha tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle hastalığın gelecekte tekrarlamaması için önlem almak gerekmektedir.

Pamukçuk hastalığının en önemli tedavi şekli antifungal içerikli pastiller, kremler ve gargaralardır. Bu uygulamalar dışında kişinin ağız bakımına özen göstermesi de gerekmektedir. Aynı zamanda evde uygulanabilecek tedaviyi kolaylaştıran bir takım önlemler alınabilir. Örneğin ağızda kanama oluşmaması için yumuşak yapılı diş fırçaları kullanılabilir. Ayrıca sigara kullanılmamalı ve tedavi için hekim tarafından önerilen ağız spreyleri ve gargaralar haricinde farklı bir ilaç vb. ürün kullanılmamalıdır. Siz veya bebeğiniz böyle durumla karşı karşıya kalırsanız öncelikle doktora danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.