Bebekler ve Evcil Hayvanlar Bir Arada Yaşayabilir mi ?

  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Bebekler ve evcil hayvanlar bir arada yaşayabilir mi ? Konu çocuk yetiştirmek olunca tüm konular hassaslaşabiliyor. Bebek olan evde evcil hayvan beslemek genelde sağlıksız görülse de aslında uzmanlar tarafından hep tam tersi söylenir. Gelin artıları ve eksileriyle bu konuyu bir de biz değerlendirelim.

Evcil hayvanların çocukların hayatında büyük önemi var. Çocukların birçoğu bebekliğinden itibaren etrafında gördüğü hayvanlara karşı sempati duyuyor. Yanlarına giderek onları sevmek isteyen çocuklarla hepimiz karşılaşmışızdır. Ancak evde onları beslemek apayrı bir durum ve sorumluluk getirdiğini bilmek gerek.

Evcil Hayvanların Bebekler Üzerindeki Olumlu Etkileri

bebek ve kedi

Evcil hayvanlar, çocuk gelişiminin en önemli parçasıdır. Bu sebeple bebeğinizin ve evcil hayvanınızın aynı evi veya ortamı paylaşmasının faydalarını sizin için sıraladık;

  • Empati duygusu kazandırır.

Hayvanlara duyulan sevgi çocuğa, insanın doğanın bir parçası olduğunu anlatır. İnsanlar gibi olmasa da, hayvanın da acı çekebildiğini, üzülebildiği, sevinebildiği, sevgi ve bağlılık hissedebildiğini anlar.

  • Sorumluluk duygusunu geliştirir.

Hayvanın nesneleştirildiği bir ilişki şekli , tam tersine sonuçlar verir; Hayvanlar, çocuğun zihninde istenildiği zaman atılabilecek bir nesne olarak yer eder. Oysa sağlıklı bir hayvan-çocuk ilişkisi, öncelikle hayvanın, yani kendisi gibi olmayan; ama yine de canlı olan bir başka varlığın sorumluluğunu almayı gerektirecektir. Bu durum, çocuğun ahlaki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir ben-merkezci olmasının önüne geçebilen bir etki yaratır.

  • Sevginin karşılıklı olduğunu anlarlar.
çocuk ve köpek

Çocuklar, duygusal ve maddi anlamda verici olmayı hayvan sevgisi sayesinde öğrenir. Sevgi ve ilgi verdikçe hayvanın, ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini gördükçe sevginin erdemini de idrak edecektir. Çocuk daha hoşgörülü, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştirebilir. Böylece küçük ya da büyük farklılıkları olan başka çocuklara (örneğin zihinsel ya da bedensel engelli, başka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuşanlar gibi) çok daha hoşgörülü olacaktır. Hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de katkısı büyüktür.

  • Sosyal beceri kazandırır.

Evcil bir hayvanla zaman geçirmek, onunla iletişim kurmak çocukların sosyal ve iletişim becerilerinin de gelişmesinde etkilidir.

  • Doğum ve ölüm kavramlarını fark etmesine yardımcı olur.

Hayvanların ortalama ömürleri insanınkinden kısa olması doğum ve ölümün, birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, çocuğun aklında doğallaştırmasına yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemi konusunda etkilidir.

Evcil hayvanların çocuklar üzerindeki etkilerinden biride bağışıklık sistemidir. Araştırmalar sonucunda evcil hayvan ile büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerin daha güçlü olduğu görülmüştür.

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

çocuk ve kedi
  • Evcil hayvanların tüyü kist yapar mı ?

En yaygın “yanlış” anlaşılmalardan biri, evcil hayvanların tüyünün kist oluşumuna neden olduğuna dair inanıştır. Kedi ve köpek tüyü, insan vücudunda kist yapmaz; tüy üzerindeki parazitler kistlere neden olur. Düzenli parazit aşıları ve bakımı yapılan evcil hayvanların ne sizde ne de bebeğinizde kist yapma olasılığı yoktur. Bir örnek verecek olursak: Marketten aldığımız meyve ve sebzeler iyi yıkamadığımızda, bu tür kistlerin oluşma ihtimali daha yüksektir.

  • Hastalık kapma riski var mı ?

Hayvanlardan insanlara bazı hastalıklar tabi ki bulaşabilir. Bu bulaşma doğrudan temas, ısırık, sıyrık, solunum yolu ile, hayvanların idrar ya da dışkısıyla temas sonucunda oluşur. Hayvanlar bazı mikropları ve parazitleri taşır. Ancak bu mikropları kirli su ve gıdalardan alma olasılığımız, hayvanlardan alma olasılığımızdan daha fazladır.

Beslediğiniz evcil hayvanın aşıları düzenli olarak yapıldığında, tüy bakımı ve diğer bakımları ihmal edilmediğinde hastalık kapma riski oluşmayacağını sizinle paylaşmak isteriz.

  • Hamilelikte Toksoplazma Riski
mutlu aile

Toksoplazma Nedir ?

Kedilerin parazit taşıyan kemirgenleri, kuşları, ve diğer küçük hayvanları yemesi sonucu parazit kediye bulaşır, daha sonra kedinin dışkısında parazit kistleri çıkmaya başlar, bu duruma toksoplazma denir. Yavru kedilerin dışkısında enfeksiyondan 3 hafta sonrasına kadar kistler barınabilir. Erişkin kedilerin dışkısından toksoplazma bulaşma ihtimali yavru kedilere göre daha düşüktür.

Kedi dışkısı ile kirlenen materyallere temas eden eller ve yiyecekler eğer uygun şekilde yıkanmazsa , çiğ et yenirse insana bulaşma olabilir. Hiçbir hayvanın barındığı yer hamilelik sürecinde gebeler tarafından temizlenmemelidir.

  • Alerji riski artar mı ?

Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların erken yaşlarda evcil hayvanla teması halinde alerji riskinin artmadığı belirtiliyor. Hatta erken yaşlarda hayvanlarla içli dışlı olan çocukların alerjik sinüzit ve astıma yakalanma riskinin daha düşük olduğu ortaya konuyor. Ancak yine de alerji riski taşıyan bebekler için bu konu mutlaka doktora danışılmalı.