ÇOCUĞUNUZA TUVALET EĞİTİMİ VERMEK

Adorable young child sitting on the toilet
  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek için öncelikle hem kendinizin hem de çocuğunuzun bu duruma hazır olup olmadığını anlamanız gerekmektedir. Bunlara dikkat etmediğiniz zaman tuvalet eğitiminde ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bir çocuğun tuvalet eğitimine hazır olması demek, belirli bir yaşa gelerek kas gelişimini tamamlamış olması ve psikolojik olarak da sağlıklı olması demektir.

Tuvalet eğitimi vermek anneler için zor bir dönem olabilir. Ne zaman başlaması ve nasıl yaklaşılması konusu anne için karmaşık ve yorucudur. Tuvalet eğitiminin verilebileceği en uygun zaman 2-3 yaş arasıdır. Eğer bundan daha önce tuvalet eğitimi vermeye çalışırsanız çocuğunuz bu duruma fizyolojik olarak hazır durumda bulunmamış olacak ve olumsuz etkilenecektir. Buna benzer olarak daha geç zamana bırakmak ya da kendi kendine öğrenmesini beklemek de çocuğunuzu olumsuz yönde etkileyecektir.

Çiş ve kakasını kontrol etmek çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bazıları çiş kontrolünü, bazıları kaka kontrolünü geç öğrenebilir. Çocuğun gündüz tuvaletini kontrol edebilmesi, gece edebilmesinden önce öğrenilir. Tuvalet eğitiminin kesin bir tamamlanma zamanı yoktur. Bu çocuktan çocuğa farklılık gösterir.

Çocuğunuzun hazır olduğunu nasıl anlayabilirsiniz:

Eğer çocuğunuz,
*yürüyebiliyor,
* belli aralıklarla tuvalete çıkıyor
* kendi kendine normal kıyafetlerini çıkarabiliyorsa
* isteklerini size aktarabiliyorsa
* altının ıslak olması onu rahatsız ediyorsa tuvalet eğitimine başlayabilecek zamanda demektir.

Bunun yanında çocuğunuz şu durumları yaşıyorsa tuvalet eğitiminde zorluklar yaşanabilir:
• Henüz yukarıdaki özelliklere sahip olmamış olması
• Sürekli kabızlık sorunu yaşaması
• Tuvalet eğitimi veren kişinin davranışlarındaki olumsuzluklar (sinir, stres, gerekli zamanı ayırmaması)
• Tuvalet eğitimini birden fazla kişiden farklı şekillerde almaya çalışması bu durumlardan bazılarıdır.

Siz nasıl davranmalısınız?

Tuvalet eğitimi sürecinde sağlık sorunu olmayıp da bu alışkanlığı kazanamamış kimse yoktur. Bu yüzden bu dönemin büyümesinde herhangi bir döneminden farkı yoktur, doğal bir süreçtir. Bu dönemde en çok dikkat etmeniz gereken şey sabırlı olmaktır, eğer eğitime başladıysanız ve aksaklıklar oluştuysa, çocuğunuz bunu ısrarla reddediyor ve aşırı tepkiler veriyorsa, bunun üzerinde ısrar etmek yerine daha sonraya bırakmalısınız.
Eğitime başlamadan önce belli aralıklarla çocuğunuzu tuvalete veya lazımlığa oturtarak alışkanlık kazanmasını kolaylaştırabilirsiniz.
Çocuğunuzun davranışlarından onun ne zaman çişinin ya da kakasının geldiğini anlayabilirseniz, bu eğitimi için de işinizi kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzu tuvaletinin geldiğini söylediğinde biran önce tuvalete götürmelisiniz çünkü uzun süre tutmayı başaramayacaktır.
Tuvalet eğitimi uzun bir zaman dilimi gerektirebilir, bu yüzden bu konuda acele etmeyiniz.
Tuvalet eğitiminde verilebilecek en büyük ödül aferin sözcüğüdür. Tuvaletini bezine yapmadığında büyük ödüller vermekle yaptığında çok kızmak arasında fark yoktur.
Çocuk bu eğitimi kısa ya da uzun bir dönem olarak yaşayabilir. Bu çocuğa başarı ya da başarısızlık olarak yansıtılmamalıdır.

ETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.