32 Haftalık Gebelik

32 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 32. Hafta

Anne adayının erken doğum olasılığına karşı dikkatli olması gereken anne adayının, normal şartlar altında, bebeğini kucağına almasına sadece sekiz hafta kalmıştır.

32 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

32. gebelik haftasına ulaşmış sağlıklı bir bebeğin artık kaşları ile tırnakları oluşmuş olmakla beraber, saçları da iyice belirgin bir hale gelmiş durumdadır. Bebeğin ten rengi de bu haftada ve takip eden haftalarda günden güne açılır ve cilt rendi kırmızı ya da pembeden ziyade, normal ten rengine dönüşmüş durumdadır.

Geride bırakılmış haftada olduğu gibi bu haftada da anne karnındaki bebeğin büyüme trendi daha önceki haftalar ile karşılaştırıldığında daha yavaş olmaktadır.

azalma gösterir. Bu haftalarda bebeğin rengi açılmaya başlar ve kırmızılıktan çıkıp daha açık bir renge bürünür.

Kas dokularında bu haftada tam anlamıyla bir gelişme olmamakla beraber, bebeğin gözleri anne karnında ışığa hassas bir hal gelmiştir.

32 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

32. gebelik haftasında, diğer haftalara göre daha yavaş bir büyüme eğrisi çiziyor olsa da anne karnında bu haftaya ulaşmış sağlıklı bir bebek, fiziksel anlamda çok daha belirgin bir haldedir. Bu haftada anne karnındaki bebeğin boyu 42 santimetre ortalamasında olurken, kilosu ise 1700-1800 gram aralığında seyretmektedir. Öte yandan bebek, kafasından poposuna kadar ölçüldüğü takdirde de bu iki noktanın arasının uzunluğu ortalama 42 cm olur. Bebeğin kafasından poposuna kadar olan boyu ise yaklaşık olarak 28 cm kadardır.

32 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bir bebek gebeliğin 32. haftasında yapılan ultrason muayenesinde son derece hareketlidir. Ultrason görüntüleri incelendiği takdirde anne karnındaki bebeğin tüm vücut detayları kolaylıkla fark edilebilir durumdadır. Çünkü bu aşamada, bebeğin elleri, ayakları ve tüm diğer organları çok büyük oranda gelişmiş ve farklılaşmıştır. Eğer gebelikte, ölü doğum, düşük gibi riskler sözkonusu ise bu haftalarda yapılan ultrason muayeneleri özel olarak önem taşır. Çünkü bu haftalar, anne karnındaki bebeğin taşıdığı herhangi bir anomalinin tespit edilebilebilmesi için en uygun zamanlardır.

32 haftalık gebelikte anne adayına olan değişiklikler nelerdir?

32. gebelik haftasında, anne adayının hareketleri daha önceki haftalara göre çok daha fazla kısıtlanmış durumdadır.Bunun nedeni, anne adayının bütün karın boşluğu artık bebekle kaplıdır.

Anne adayı artık uyumakta ve uyku düzeni oluşturmakta da çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bütün karın boşluğunu kaplayan bebek, durmaksızın hareket eder. Bu noktada, şunun bilinmesinde de yarar vardır: Bir bebek anne karnında ne kadar sık ve ne kadar çok hareket ediyorsa, bu bebeğin sağlık durumunu gösterir ve bu sebepten ötürü de hareket sıklığı hekimler için ayrıca önem taşır. Bir bebeğin anne karnında sık sık hareket ediyor olması, bebeğin kendisine rahat bir alan bulduğu anlamına gelir. Ancak buna karşın, anne karnındaki bebek hareketsiz ise ve/veya çok az hareket ediyorsa, bu gebelikle ve/veya bebekle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir.Böyle bir durumla karşılaşılması halinde, ilk yapılacak olan ilgili kadın doğum hekimine zaman kaybetmeden haber vermektir.

Anne adayı, gebeliğinin bu haftasında Braxton Hicks adı verilen yalancı kasılmalarla da tanışabilir. Endişelenecek bir duruma neden olmayan bu kasılmalar,anne adayının doğuma hazırlanması gerektiğinin işareti niteliği taşır.

Bu haftada yapılabilecek en iyi egzersiz, düzenli ve hafif yürüyüşlerdir.

32 haftalık gebelikte baba adaylarına tavsiyeler

Baba adaylarının bu hafta içinde yapabilecekleri arasında anne adayı için önemli ve de gerekli olan egzersizlerde anne adayına yardımcı olmak, anne adayını takip eden ve doğumu yaptıracak olan kadın doğum hekimi ile düzenli iletişim halinde kalmak, anne adayının aşerme ihtimaline hazırlıklı olmak ve elbette annenin endişe ve kaygılarını gidermeye çalışmak vardır.