24 Haftalık Gebelik

24 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 24. Haftası

Anne adayı, gebeliğin en hassas dönemlerinden birini daha yaşamak üzeredir. Eşsiz ve şaşırtıcı bir yolculuğu karnındaki bebeği ile tecrübe eden anne adayı hem fiziksel hem de duygusal anlamda değişmeye devam etmektedir.

24 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnında 24. haftasını yaşayan bir bebeğin değişimi ve gelişimi de hızla devam etmektedir. Her geçen gün farklılaşan ve dünyaya geleceği gün için hazır hale gelmeye çalışan bebeğin algıları artık ciddi anlamda ve yoğun olarak açılmıştır. Bu, bebeğin iletişim kurulabilir bir durumda olduğu anlamına geldiği için çok büyük önem taşır. Bebek öğrenmeye bu haftada başlar. Dışarıdan gelen uyarıcılara refleksif olarak değil bilinçli olarrak tepkiler verebilen bebeği bekleyen tehlikelerin başında ise erken doğum gelmektedir. Erken doğum, bu haftalarda yaşandığı takdirde ciddi sorunlar söz konusu olabilir. Örneğin bu haftada dünyaya gelen bebeklerin, akciğerleri yeterince çalışamaz. Dolayısıyla solunum sorunları gündeme gelir. Bunun yanında işitme fonksiyonları, görme fonksiyonları ve beyinsel fonksiyonlar henüz, bebeğin dış dünyada yaşamasını sağlayacak yeterlilikte değildir.

24 haftalık gebelikte bebeğin kilosu ve boyu ne kadardır?

Anne karnında 24 haftalık olmuş olan bir bebeğin boyu ortalama 32 ya da 33 santimetre, kilosu ise 600 gram dolaylarındadır.

24 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Gebeliğin ilk yarısının geride bırakıldığı ve artık olgunlaşan bebek ultrasonda adeta annesine merhaba demektedir. Elleri, gözleri, ayakları ve neredeyse tüm yüz hatları ile karşımızda neredeyse gelişimini tamamlamış bir bebek vardır. Anne karnında kendi spontan hareketlerini yaparken, ellerini birbirine dokundururken ya da elleri ile annesinin rahmine dokunmaya çalışırken bebeği ultrasonda görmek son derece mümkündür.

24 haftalık gebelikte anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

24. haftasına herşey yolunda bir şekilde ulaşmış, sağlıklı bir anne adayında kilo alım ritmi artmıştır ve anne adayı tahmin etmediği bir hızla kilo almaya devam etmektedir. Genel olarak bakıldığında bir anne adayının ortalama olarak haftada 300 gram ile 500 gram arasında bir kilo artışı yaşaması son derece olağandır.Kilo alımına aynı zamanda anne adayının vücudunda oluşan ödemler de eşlik eder. Hassas bir dönem olan 24. haftada gerek anne adayının gerek ise bebeğin sağlığına ve bu sağlığı korumaya özel olarak dikkat edilmelidir.

Erken doğum, bu haftadan sonra her anne adayını tedirgin edici bir risk olarak karşımızdadır. Anne adayının erken doğuma neden olan etmenleri öğrenmesi, bunlardan korunmak adına oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanında anne adayının erken doğum belirtilerini de araştırıp öğrenmesi ve yaşayabileceği olası bir erken doğum halinde nelerle karşılaşacağını bilmesi de çok önemlidir. Anne adayları su kaybının da bir erken doğum nedeni olduğunu bilmeli ve gebelik süresince yapabildikleri kadar su tüketmelidir.

Anne adayı bu haftalarda diş eti sorunlarını yoğun olarak yaşayabilir. Gestasyonel yani gebelik kaynaklı diyabetin varlığı durumunda teşhis bu hafta konulabilir. Bunun için gebeliğin 24. haftasında şeker tarama testleri yapılmaktadır. Anne adayları şeker tarama testlerini 28. haftaya kadar yaptırabilirler.

24 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayının gebelik boyunca yaşadığı her süreçte eşinin yanında olması gereken baba adayı, bu haftada dikkatini erken doğum konusuna yönlendirebilir. Erken doğumun ne anlama geldiği, erken doğuma neden olan ve bu süreci başlatan etmenleri, erken doğum belirtilerini öğrenen bir baba adayı anne adayı için çok iyi bir destek ve güvence olabilir. Ayrıca olası bir erken doğum vakasında baba, bilgili olduğu için anneyi sakinleştirip yönlendirebilir.