Tahmini Doğum Tarihi Nasıl Hesaplanır?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Çiftler gebelik planlamasında genellikle bilinçli olmazlar. Bunu yapmaları için kendilerine ait özel sebepleri bulunması gerekir. Özellikle bebeğin doğum tarihinin kendi istedikleri bir döneme gelmesini istediklerinde, planlı bir hamilelik yaşanır. Bunun dışında gebe kalan çiftlerin tahmini doğum tarihinin belirlenmesinde bazı kriterler kullanılır. Doğum sürecinde farklı etkenlerin bunda etkili olması nedeniyle, doğum tarihi tamamen tahmini hesaplamalara dayanır. Bunun faydası anne adaylarının ve doktorun hazırlıklarına yardımcı olması ve bilinçlenmeyi sağlamasında görülür.

Tahmini doğum tarihi hesaplamasında neler değerlendirilir?

Gebelikte normal koşullarda rahim içinde ya da döllenme kanallarında döllenen yumurtanın bundan sonra geçireceği 40 haftalık süreç gebelik süresini oluşturur. Bu dönem kadının gördüğü son âdetin başlangıcından itibaren 40 hafta olarak ele alınmalıdır. Buna göre tahmini doğum tarihi gebeliğin 40 haftayı doldurmasına göre değerlendirilir. Ancak doğumların çoğu 40 haftadan önce olmaktadır. Bazılarında bu süreyi bile aşmaktadır. Kadında gebelik erkeğin sperminin kadının yumurtasıyla döllendiği zaman oluştuğu kabul görür. Bu konuda belirli bir standardın sağlanması amacıyla, kadının son adet kanamasının ilk günü hamleliğin başladığı gün olarak kabul edilir. Bu arada gebelik hesaplamasında ay yerine gün ölçüsü kullanılmaktadır. Bu yüzden gebeliğin 280 gün sürdüğü kabul edilmiştir. Tahmini doğum tarihi hesabı anne adayı ve doktoruna yardımcı olacak niteliktedir.

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Gebe kalmış bir kadında tahmini doğum tarihinin hesaplanmasında, Nagele yöntemi kullanılır. Hesaplama sırasında son âdetin başlangıç gününe 7 gün ilave edilir. Bu şekilde çıkan tarihten 3 ay geriye gidilerek, tahmini doğum tarihi hesabı yapılır. Bu tarih doğumun gerçekleşmesi için dikkate alınacak son tarih olarak kabul edilir. Bu hesaplama tekil hamilelik yaşayan kadınlar için geçerlidir. Çünkü çoğul gebeliklerde her zaman erken doğum riski daha yüksektir. Bu tarih üzerinden bir hafta kadar gecikme olabilir.

Tahmini doğum tarihi için örnek hesaplama

Örnek 1

Son adet başlangıcı 10 Mayıs olan bir kadının tahmini doğum tarihi

10 + 7 = 17 Mayıs

Mayıs’tan 3 ay geriye gidildiğinde Şubat =è 17 Şubat tahmini doğum tarihi olur.

Örnek 2

Son adet başlangıcı 5 Şubat olan bir kadının tahmini doğum tarihi

5 + 7 = 12 Şubat

Şubat’tan 3 ay geriye gidildiğinde Kasım =è 12 Kasım tahmini doğum tarihi olur.

Adet döngüleri düzensiz kadınlarda tahmini doğum tarihi hesabı

Nagele yöntemi kullanılarak tahmini doğum tarihinin hesaplanması için anne adayı düzenli bir adet döngüsüne sahip olmalıdır. Bu şekilde olan hesaplamada adet döngüleri düzensiz olan kadınlardaki hesaplamalar hatalı sonuçlara sebep olabilir. Bu durumda olan kadınlar için, ultrason ölçümleri değerlendirilerek, tahmini doğum tarihi belirlenir. Bu yöntem son adet tarihini kesin olarak hatırlamayan kadınlarda, yumurtlamanın erken ya da geç olmasında ya da adet başlangıcının yanlış olduğu olasılıkları dikkate alınarak, gebe kadınların değerlendirilmesi sırasında yine dikkate alınır.

Bu hesaplamalar tamamen tahminlerle yapıldığından, doğuma etki edebilecek faktörlerinde değerlendirilmesi gerekir. Bu yüzden gebeliğin ilk trimesterinde yapılan ultrason değerlendirmelerinin dikkate alınarak, gerçek doğum tarihine yakın bir tarih belirlenmelidir. Sağlıklı bir doğum için, gebe kadınlarda her türlü detay değerlendirilmelidir.

Tahmini doğum tarihinde doğum gerçekleşmediğinde, ne zaman sezaryenle doğum kararı alınır?

Doğumun hesaplandığı tarihten itibaren gecikmesi halinde, doktorun sezaryen kararı alması gerekir. Daha önceden böyle bir karar alınmışsa, doğum tahmini doğum tarihine uygun şekilde 39 haftadan itibaren yapılması gerekir. Sezaryen acilen yapılıyorsa, bu gebelikteki herhangi bir haftada gerçekleşebilir.