Gebelik Haftam

ÇOCUĞUNUZDA ASTIM HASTALIĞININ OLUŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Little baby girl tucked in a cozy blue blanket. Sickness. Children care.

ÇOCUĞUNUZDA ASTIM HASTALIĞININ OLUŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri de astımdır. Dünyada astım hastası çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun nedenini bulmak için ve astım hastalığına sahip ailelerin çocuklarında hastalık oluşmasının önüne geçilip geçilmeyeceğiyle ilgili bir sonuca ulaşmak için bir çok araştırma yapılıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, annelerin hamilelik dönemi boyunca tükettikleri balık miktarı ile astımın çocuklarında oluşma ihtimali arasında bir ilişki var. Araştırmaya göre hamilelik döneminde balık yemiş olan astımlı annelerin bebeklerindeki astım riski yüzde 71 daha az bulundu.

Yapılan başka bir araştırmaya göre ton balığı, somon, alabalık gibi daha yağlı balıkların tüketilmesi, diğer balıklara göre daha fazla yarar sağlıyor. Bu balıkların haftada bir kez tüketilmesi yeterli, fakat tüketilen miktar ne kadar artarsa astım oluşma riski de o kadar azalıyor.

Balıklarda bulunan yüksek kalitedeki proteine ek olarak omega 3 yağ asitlerini de içeriyor olması, balık etinin önemli ve değerli olmasının temel sebebi. Soğuk sularda yaşayan ton balığı ve somon balığı gibi balıkları bu açıdan daha değerlidir.
Araştırma aynı zamanda taze balık yerine dondurucularda muhafaza edilen işlenmiş balıkları yiyen annelerin bebeklerindeki astım riskinin daha da yüksek olduğunu gösterdi.

Astım genetik bir hastalıktır ve astımın anne karnında başladığı düşünülmektedir. Bebek gelişirken karşılaştığı çeşitli faktörler, ileride astım olup olmayacağının belirlenmesinde çok önemli bir yere sahip.

Balıkların omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu da iltihap önleyici bir etkiye sahiptir. Alerjik iltihaplı bir hastalık olan astımında balık yiyerek ortaya çıkmasını önlemek mümkün oluyor. Oysa dondurucularda muhafaza edilen işlenmiş balıklar omega 6 yağ asitlerini içeriyor ve bunun da herhangi bir iltihap önleyici etkisi bulunmadığı için, iltihabın ilerlemesine bile sebep olabiliyor.

Bu sebeplerden dolayı astımlı anneler, çocuklarında astım hastalığının oluşmasını önlemek istiyorlarsa, hamilelikleri boyunca bol bol taze balık tüketmeleri oldukça faydalı ve etkili bir yöntem olacaktır.