8 Haftalık Gebelik

8 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 8. Haftası

Gebeliğiniz artık hızlı bir gelişme sürecine girdi. Bebeğinizin değişimleri daha belirgin şekilde görülmeye başlayacaktır. Anne adayları gebeliğin heyecanını daha fazla yaşamaya başlayacak.

8 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

8-haftalik-gebelikte-bebegin-goruntusu

Bu hafta bebeğinizin hem boyu uzayacak, hem de ağırlığı geçen haftaya göre iki katına çıkacak. Geçen hafta ilk hareketlerini yapmaya başlayan bebeğiniz, bu hafta kollarını dirsekten bükebilecek seviyeye gelecek. Gördüğünüz gibi, bebeğinizdeki gelişmeler oldukça hızlı ilerlemektedir. Bir sonraki hafta dizleriyle, el ve ayak bilekleriyle hareket etmeye başlayacak. Fakat bunları sizin hissetmeniz 16-20 haftaları bulacaktır.

Bu haftanın sonuna doğru, bebeğinizin dili ve dudaklarının oluşumu tamamlanacak. Dişleri ve damak yapısı bu haftanın sonunda oluşmaya başlayacak. Bu hafta bağırsaklar, lenf, pankreas ve bronşlar daha belirgin hale gelecektir. Akciğerler gelişimini hızlandıracak, fakat bunların tamamlanması 34 hafta sonunu bulacaktır.

İskelet dokusu taslak olarak hazır olan bebeğinizin, kıkırdak haldeki kemikleri önümüzdeki haftadan itibaren kemikleşme gösterecektir. Ayak ve el parmakları tam olarak oluşsa da, birbirlerine perdelerle bitişik haldedir.

8 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğinizin bu hafta boyu 15 mm ye kadar çıkacak. Bu hafta ağırlığının iki katına ulaşarak, yaklaşık 2 gram olacaktır.

8 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu haftadan itibaren bebeğinizin kalp atışlarını daha net olarak ultrasondan izleyebilirsiniz. Kol ve bacaklarının taslaklarını, gözlerinin yerini rahatça görebilirsiniz. Ultrason tetkiki sırasında şansınız varsa, bebeğinizin kol ve bacak hareketlerini görebilirsiniz.

8 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin bu haftasında artık anne adayının rahmi bir portakal kadar büyümüş haldedir. Rahim mesanenin üzerine yattığından, daha fazla idrara çıkacaksınız. Daha sonraki haftalarda rahmin büyümesiyle birlikte mesanenin üzerindeki etkisi kalkacak. Fakat son trimesterdeki büyüme yüzünden yeniden mesane üzerine yatar.

Bu hafta hormonların etkisiyle çeşitli cilt sorunları yaşanabilir. Bunlar ergenlik dönemi sivilceleri gibi etkili olabilir. Ciltte yağ salgısı arttığından, sivilce oluşumuna daha yatkın hale gelir. Ancak bunlar ilk trimesterin sonunda kaybolur. Nadiren gebeliğin sonuna kadar devam edebilir.

Anne adayları folik asit alıyorsa, artık almalarına gerek kalmaz. Çünkü folik asit nöral tüp yapısının oluşması için alınmaktadır. Beyin ve omuriliğin yerleştiği nöral tüp, bu haftaya kadar oluşumunu tamamlamış olur.

Bu hafta rahim içinin gelişmesinden sorumlu olan hormonun işlevi yumurtalıktan, plasentaya aktarılır. Bunun devredilmesi sırasında bazı anne adaylarında lekelenme tarzında kanamalar olabilir.

Bu hafta içinde rahim gebelik öncesinde yaptığı gibi, adet kanaması gördüğünüz günlerde adet sancısı gibi kramp tarzında ağrılara neden olabilir. Bazı kadınlarda kanamalar bile meydana gelebilir. Bu tür belirtilerde telaş etmeye gerek yoktur. Gebeliğinizde herhangi bir sorun yoktur. Bu etkiler önümüzdeki ayla birlikte normal seyrine dönecektir. Az sayıda anne adayında her ay devam eden ağrılar olabilir.

Bu haftada anne adayında yorgunluk hissi, uykuya meyil, göğüslerde dolgunluk, karında davul gibi şişme, sıkça idrara çıkma gibi belirtilerin görülmesi oldukça normaldir. Bazı anne adaylarında bu belirtilerin hiç biri olmadığı için, tedirgin olabilirler. Ancak bu da oldukça normal kabul edilen bir gelişmedir.

8 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları da bu haftadan itibaren gebeliğin heyecanını anne adayları gibi, daha fazla yaşamaya başlayacak. Yine eşine destek olmaya devam etmeleri gerekir. Yapacakları en iyi şey, manevi olarak eşlerine her türlü konuda yardımcı olmaktır. Gebeliğe zarar verecek etkenlerden eşinin uzak durmasını sağlamaları gerekir.

8 haftalık gebelikte mide bulantısı

İçinde bulunduğunuz haftada mide bulantısı hat safhaya ulaşabilir. Bu hafta içinde bol bol zencefil tüketmeye çalışmanızı tavsiye ederiz. Uluslararası sağlık kuruluşlarının yaptığı bir çok çalışmaya göre gebelik esnasında zencefil tüketiminin bulantı ve kusmayı minimum seviyeye düşürdüğü kanıtlanmış bir gerçektir.