38 Haftalık Gebelik

38 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 38. Hafta

Doğumların yüzde 85’inin beklenen ve hesaplanan doğum tarihinden iki hafta önce gerçekleştiği düşünüldüğü zaman, gebeliğin 38. haftasının anne adayının doğum için her an hazırlıklı olması gerektiği bir evre olduğunu söylemek mümkündür.

38 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnında 38. haftasına gelmiş olan bir bebek artık doğum için sabırsızlanıyor demektir. Bebeğin bu sabırsızlığı normalden çok daha fazla hareket etmek anlamına gelir. Bebeğin hareketi ile beraber anne adayının da sancıları artmaktadır.Her geçen gün büyüyen bebek, anne adayının karnına sığamaz bir hale gelecek, bu sebeple rahat edemediği için anne adayının daha fazla kasılmasına neden olacaktır.

Anne adayı, doğum için gerekli işaretleri sabırsızlık içinde beklerken, bebek de gelişimine aralıksız devam etmektedir. Anne karnındaki bebeğin cildini kaplayan ve onu dış etkenlere karşı korumakla görevli olan lanugo adı verilmiş olan tüyler bu hafta içinde dökülür. Ancak yine de bebek dünyaya geldiğinde, omuzlarında,boynunda ve/veya alnında yer yer bu tüylerin (lanugo) kaldığı da görülebilir. Bunun yanında, bebeği, anne karnındaki amniyotik sıvıdan korumakla görevli, krem ve balmumu benzeri bir madde olan verniks adlı maddenin de çoğu gitmekle beraber, doğumdan sonra bu maddenin de bir miktarı bebeğin cilt yüzeyinde olacaktır.

Doğumdan önce bebeğin vücudundan atılan lanugo ve verniks maddelerinin bir kısmı bebeğin barsaklarından atılarak mekonyum adı verilen bir maddeye katılıyor. Mekonyum, bebek dünyaya gözlerini açtıktan sonra, ilk bağırsak hareketini meydana getiren ve bebeğin vücudundan çıkan ilk madde olan yeşille siyah karışımı renge sahip maddeye verilen isimdir.Mekonyumun içinde aynı zamanda bebeğin karaciğer, böbrek,safra kesesi ve pankreasından gelmiş olan ölü hücre ve dokuları da kapsar. Anne karnındaki bebeğin böbrekleri bir çok atıkları arıtabilse de ancak doğumdan sonra tam fonksiyonlarını kazanacaktır.

38 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu gebelik haftasında anne adayının karnındaki bebek 2800 ila 2900 gram arasında bir seviyeye ulaşmış, bebeğin boyu da 48 santimetre seviyesine gelmiştir.

38 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu haftada bebeğin kafası ve karın bölgesi hemen hemen eşit durumdadır. 38. gebelik haftasından sonra bebeğin vücudunda gözlemlenebilecek tek değişiklik kilo alımı olmaktadır. Bunun dışında fiziksel anlamda,bebeğin vücudunda herhangi bir değişiklik ortaya çıkmayacaktır.

38 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayının en hoşlanmadığı haftalardan biri olan 38. gebelik haftası bebeğin gittikçe kilo alıp ağırlaştığı ve anne adayını son derece rahatsız ettiği bir evredir. Anne adayının daha önceki haftalarda hissettiği kasılmalar artık ciddi anlamda anne adayının canını acıtmaya başlamış durumdadır. Çünkü bu kasılmalar hem çok sık hem de ağır olmaya başlamaktadır. Şöyle ki,bir tek kasılmanın süresi ortalama 45 ya da 50 saniye sürmektedir ve anne adayı her on dakikada bir üç ya da dört defa bu kasılmaları yaşamaktadır. İlerleyen günlerde bu kasılmaların artması ve sıklaşması, anne adayının hekime daha sık aralıklarla başvurmasını gerektirecektir. Dışarıdan anne adayının karnına dokunan biri de bu kasılmaları rahatlıkla fark edebilir.

Anne adayının bu haftada doğum yapma olasılığı yüksek olduğu için anne adayının ve bebeğin düzenli hekim kontrolü altında olması çok önemlidir. Toplum içince su gelmesi olarak isimlendirilen olay, bu hafta içinde her an anne adayının başına gelebilir. Bu durumda anne adayının hiç zaman kaybetmeden hekime haber verip hastaneye gitmesi gerekmektedir.

38 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

38. gebelik haftasında baba adayı da anne adayı ile birlikte doğum hazırlıkları ile ilgilenmeli ve eşinin heyecanını paylaşarak doğum anını beklemelidir. Hekim ile baba adayının iletişimi de sağlıklı ve düzenli olursa anne adayının işi de bir parça kolaylaşabilir.