37 Haftalık Gebelik

37 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 37. Hafta

Doğuma gittikçe yaklaşılan bu haftada anne adayı heyecanı dorukta yaşarken bebeğin gelişi ile ilgili son hazırlıkları da tamamlamak için kendini hazır hissedebilir.

37 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebek, gebeliğin bu haftasında doğumdan sonra yapacağı hareketlerin neredeyse birebir benzerlerini yapabilecek kadar yeterli ve gelişmiş bir duruma sahiptir. Buna bir örnek vermek gerekirse, anne karnında hıçkıran bir bebek akla gelen ilk örnek olacaktır.Aynı zamanda dışarıdan gelen faktörler nedeniyle bebekte irkilme de bu haftalarda ortaya çıkabilir. Bebek bu haftadan itibaren yüksek sesten ve çok parlak ışıktan rahatsız olmaya başlayacaktır.

Bebeğin çok hareketli olduğu bu haftada, parmak emme refleksi de ortaya çıkar.Bu, bir bebek için gelişmiş bir harekettir ve bu hareketi yapabiliyor olması bebeğin beyin gelişimini de göstermesi açısından oldukça önemlidir. Doğumdan sonra bebeğin kullanması gerekecek olan solunum kasları da bu hafta içinde devreye girer ve bebek anne karnınd nefes alıp vermeye de bu hafta içinde başlar. Elbette henüz akciğerleri oksijenle dolmaya başlamamıştır ancak anne karnında soluk alıp vermek bebeğin doğumdan sonraki hayatı için adeta bir alıştırma hükmünde olmaktadır. Bebek, anne karnında nefes alıp verme alıştırmaları yapması sayesinde, dünyaya gözlerini açıtığında soluk almakta zorluk yaşamayacaktır.

37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

37. gebelik haftasında bebeğin boyu geride kalan haftaya oranla biraz daha uzamış olabilir. Ortalama olarak bebek 47 ya da 48 santimetre ve kilosu da 2800-2900 gram arasındadır.

37 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu gebelik haftasında bebek son derece hareketlidir ve ultrason muayenesinde bebeğini sabit olarak görmek pek mümkün olmayabilir. Anne adayının karnı da bu haftadan itibaren daha uzun sürelerde gergin kalabilir.

37 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Gebeliğinin 37. haftasına sağlıkla ulaşmış bir anne adayı bu gebelik haftasında biraz zorluk çekebilir. Çünkü bu hafta hekimin anne adayının doğum şekline karar vermeli ve bunun için anne adayına çatı uygulaması yapmalıdır. Bu uygulama anne adayının çatı adı verilen bölgesinin kontrol edilmesi ve çatı açıklığının normal doğum için yeterli boyuta ulaşıp ulaşamayacağı ile ilgili hesapların yapılmasını kapsar.

Eğer hekim anne adayına yaptığı çatı muayenesinde rahim ağzındaki açılmayı yeterli boyut ve düzeyde görürse, anne adayı kendini normal doğuma göre hazırlayabilir.Ancak hekim bu çatı açıklığını yeterli bulmaz ise anne adayının önünde onu bekleyen alternatif sezaryen olmaktadır ve anne adayının kendini buna hazırlaması gerekir.

Bu haftanın bir diğer özelliği de anne adayının artık gün içinde yaptığı hafif ev işlerinden bile uzak durması, kendini yormaması, sadece doğuma ve bebeğine konsantre olması gerekliliğidir.

37 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bu gebelik haftasında anne adayının doğuma hazırlanabilmes için rahim ağzında bir miktar yumuşama ve genişleme olacaktır. Bu yumuşama anne adayının bebeği ittirirken ve ıkınırken kolaylık yaşamasını ve bebeği daha rahat doğurmasını sağlar. Bu sebeple bu haftadan itibaren baba adaylarına daha fazla görev düşer. Çünkü anne adayının bu haftadan sonra zorlanması, fiziksel sınırlarını zorlaması hem bebek hem de anne adayı için sıkıntılı ve sakıncalı durumlar doğmasına neden olabilir. Bütün bu sebeplerden dolayı baba adayının anne adayına her zamankinden daha fazla hassas olması gerekir. Baba adayı artık bu haftadan itibaren, anne adayının herhangi bir şey kaldırmamasına, yüksek bir yere uzanmamasına ya da beline yük bindirecek şekilde eğilmemesine son derece dikkat etmeli, tüm bu işleri onun yerine baba adayı kendisi yapmalıdır.