21 Haftalık Gebelik

21 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 21. Haftası

Hamileliğinin 21. haftasında, anne adayı kendinde de bebeğinde de bir takım farklılıkları hissetmeye başlamıştır. Ayrıca doğuma da gittikçe yaklaşan anne adayı oldukça da heyecanlıdır.

21 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

İçinde bulunula bu haftada bebeğin büyüme hızı daha önceki haftalara göre daha yavaştır. Daha durağan bir çizgi izleyen büyüme ritmi bu haftada daha da durgundur.Bunun yanında anne karnındaki bebeğin kalp kasları gelişmeye başlar, hayatının sonuna kadar ağzında kalacak olan diş eti tomurcukları meydana gelir ayrıca sindirim sistemi mekanizması da devreye girmek üzeredir.

21 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Gebeliiğin bu haftasında bebeğin anne rahminde yaptığı hareketler, dönüşler ve tekmeler ultrasonda rahatlıkla görülebilir. Aynı zamanda tüm bu farklılaşma ve belirginleşmeleri anne adayı ultrason olmasa da kendisi hisseder. Artık bu hareketler anne adayı tarafından gaz sancısı ile karıştırılmaz. İleride sertleşmeye başlayacak olan tekmelerin yumuşak şekilde ortaya çıktığı dönem 21. gebelik haftasıdır.

21 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

İçinde bulunulan hafta itibari ile bebeğin boyu ortalama olarak 28-29 santimetre iken kilosu da 400-500 gram aralığında olur.

21 haftalık gebelikte anne adayında olan değişiklikler nelerdir?

Yaşadığı bu gebelik haftasında anne adayı kendi vücut ağırlığının arttığını hissedebilir. Bu durum halk arasında “Ağırlaşmak” tabirinin tam da karşılığıdır. Bu haftadan itibaren anne adayının nefes alış verişi çok daha hızlıdır. Çünkü iyice gelişen uterus, bir çok organa olduğu gibi diyaframa da basınç uygulamaktadır.

Bu hafta bebeğin diş tomurcuklarının oluştuğu hafta olduğu için anne adayının alması gereken kalsiyum miktarı da artırılmalıdır. Eğer anne adayı yeterince kalsiyum alamazsa, bebek anne adayının kalsiyum kaynaklarını kullanacaktır.

Bu hafta aynı zamanda anne adayının idrarında da farklılaşmaların olduğu bir dönemdir.İdrar daha koyu kıvamlıdır. Bu da anne adayının idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin artması anlamına gelmektedir. 21. hafta ve sonrası aynı zamanda anne adayının ayaklarının da şişmeye başladığı bir dönemdir. Bu şişkinliğin anne adayına verebileceği rahatsızlığı engellemek için ayaklarını başından daha yüksek bir yere koyarak gün içinde bir ya da iki saat dinlenmek anne adayını rahatlatacaktır.

Gestasyonel yani gebeliğe bağlı tansiyon da bu haftalarda ortaya çıkmaya başlar.Hekim bundan dolayı anneyi sıkı bir tansiyon takibi altına alabilir.Günde bir kez anne adayının tansiyon ölçümünün yapılması ise bu takip için yeterli bir adım olabilir.

Gebeliğin 21. haftası, anne adayının sırtında ve belinde yoğun ağrılar yaşamaya ve kasıklarında şiddetli ağrılar hissettiği bir hafta olabilir. Bunun nedeni bebeğin gittikçe büyümesi ve anne adayına baskı yapmasıdır. Burun kanaması da bu haftada görülebilir. Ancak endişelenecek bir durum yoktur. Burun kanaması kendiliğinden düzelecektir.Diş kanamaları gibi ağız problemleri de bu haftada baş göstermeye başlayabilir. Bu nedenle anne adayının ekstra kalsiyum alması gerekebilir.

Ayrıca iştah artışı da bu haftada ortaya çıkabilecek bir başka farklılıktır. Bu yüzden anne adayının sağlıklı beslenmesi büyük önem taşır. Özellikle yaş ya da kuru meyve tüketmek hem açlığı bastırması hem de sağlıklı olması açısından tavsiye edilebilir.

Anne adayının bu haftasa saç ve tırnakları da hızla uzamaya başlar.

21 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayının bu hafta yaşadığı değişmeler baba adayının da anne adayına destek olmasını gerekli kılabilir. Doğuma yaklaştıkça endişesi de artan anne adayına en büyük güç eşinden gelecektir. Özellikle artan sırt ve bel ağrıları için anne adayına masaj yapmak, anne adayının şişen damarlardan dolayı rahatsızlanan ayaklarını ovmak bu haftada baba adayının yardımları arasında sayılabilir.