20 Haftalık Gebelik

20 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 20. Haftası

Artık gebeliğin ilk yarısını tamamlamak üzeresiniz. Zorlu sürecin ilk yarısı başarılı şekilde atlatan anne adayları, bundan sonra gebeliği daha yoğun yaşayacaktır. Bu nedenle çevresinden ve eşinden alacağı destek oldukça önem kazanmaktadır.

20 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu haftada bebeğiniz hızla büyümektedir. Aldığı kilo ve boyunun uzaması hızlanmıştır. Bebeğiniz karnınızda olmasına rağmen, ona sevgiyi tattırmanız gerekir. Bu haftayla birlikte artık dışarıdan gelen sesleri daha net duyabilir. Dışarıdan gelen sesleri, konuşmaları duyar ve kendince tepkiler verir.

Bu hafta bebeğiniz sindirim sistemin gelişmesi için, sıkça yutkuna hareketleri yapmaya başlar. Sizde bebeğinizin daha fazla hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Tekmeler atar, yumruk atar, karnınızda kıvrılarak dönebilir. Arada uyur ve sizi rahat bırakır.

Saçları ve tırnakları uzamayı sürdürür, kalp atışları daha fazla hızlanır. Erkeklerde testisler karın boşluğundan ilerleyerek, torbalara inmeye başlar. Kızlarda ise, yumurtalıklarında ortalama 6 milyon yumurta hücresi oluşmuştur. Bütün vücudunu kaplayan lanugo adlı ince tüyler, kaygan madde onu zararlı etkilerden korur. Bu hafta kasları da güçlendiğinden, hareketlerini daha rahat hissettirir.

20 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu haftanın sonuna doğru bebeğiniz 25 cm boyuna ulaşmış, ağırlığı da 320 gram olmuştur.

20 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu hafta yapılan ultrason incelemesinde, bebeğinizin daha hareketli olduğunu izleyeceksiniz. İçerde yaptığı hareketlere şahit olma olasılığınız daha fazladır.

20 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Artık gebeliğinizin ilk yarısını tamamlamak üzeresiniz. Karnınızın iyice belirginleştiği bu dönemde hamle giysilerini giymeye başladınız bile. Artık rahminizi göbek deliğinin hizasında dokunarak hissedebilirsiniz. Bundan sonraki haftalarda, rahminiz her hafta bir cm kadar yukarıya çıkacaktır.

Gebelikte bu haftanın başka bir özelliği de bulunmaktadır. Bu hafta tekil gebeliklerde geçerli olmak üzere, rahmin en üst tarafı ile kasıklarınızın ortasında olan pubis kemiği arasında olan mesafe ölçüldüğünde, cm cinsinden olan değerin yarısı 20. gebelik haftasına denk gelmektedir. Bu özellikle ultrason incelemesinin olmadığı durumda, gebelik haftasının belirlenmesinde oldukça faydalı olmaktadır. Bu yöntem tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunda ufak tefek oynamalar fazla önemli olmaz.

Bu haftadan itibaren göbek ve pubis arasında uzanan orta hat çizgisi daha belirgin olmaya yani koyulaşmaya başlar. Bu çizgi doğumdan sonra birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Anne adayları doktorunun önerdiği vitaminleri ve demir haplarını kullanmayı ihmal etmemelidir. Özellikle kansızlık çekiyorlarsa, bunu sadece besinlerden sağlayamaz. Mutlaka dışarıdan takviye olarak alınması gerekir. Bu sadece demir hapından ya da diğer vitaminlerin olduğu multivitamin hapıyla karşılanabilir.

Bu arada anne adayları kalsiyum almanın çok önemli olduğunu unutmasınlar. Bu bebekleri için olmasa da, kendileri için gerekli. Bebekleri kalsiyumsuz kalmaz. Çünkü annenin depolarını kullanır. Anne adayı kemik ve diş sağlığı açısından, mutlaka kalsiyum içeren besinlere önem vermelidir. Buna dikkat edilmediği takdirde uzun dönemde kemik erimesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle süt ve süt ürünlerine, yeşil yapraklı sebzelere önem vermeleri gerekir. Bunun besinlerle karşılanması halinde, dışarıdan hap olarak alınmasına gerek kalmaz.

20 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları gebeliğini yarılamış olan eşlerine karşı destek olmaya devam etmelidir. Bu aşamadan sonra eşini daha zor geçecek bir süreç beklemektedir. Doğuma hazırlanması için, eşin desteği oldukça önemlidir. Egzersizlerini yapmalı, yürüyüşlerini ihmal etmemeli ve doğumu kolaylaştıracak olan nefes tekniklerine çalışmalıdır. Baba adayları eşlerinin bunları yapması için teşvik etmelidir.