14 Haftalık Gebelik

14 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 14. Haftası

Gebeliğiniz giderek ilerliyor. Artık gebeliğinizin ikinci trimesterinde ilerliyorsunuz. Bu hafta içinde bebeğinizin büyümesi daha bariz şekilde görülebilir. Ağırlığı her hafta yükselmeye devam ediyor. Doğal olarak sizin de karnınız büyüyor. Artık gebeliğinizin gözle görülür şekilde belirginleştiğini herkes fark edebilir.

14 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta bebeğinizin boyu ve kilosunda hızlı bir artış meydana gelecektir. Artık bebeğinizde bazı mimikler oluşmaya başlayacaktır. Yüzünü ekşitecek, kaşlarını çatacak, gözlerini kısacaktır. Ayrıca elini daha sık ağzına götürmeye başlayacaktır. Önümüzdeki hafta elini emmeye başlayacak. Cinsel organlarda tam olarak gelişmiştir. Erkeklerde prostat, kızlarda ise yumurtalıklar karın boşluğuna yerleşir. Fakat ultrasonda henüz net olarak cinsiyetini görmek zor olur. Bu ileri teknoloji ürünü, renkli ultrasonlarla sağlanabilir.

Bu hafta içinde bebeğinizde tiroit bezi geliştiğinden, hormonlar oluşmaya başlar. Ayrıca böbreklerde bu hafta içinde gelişmeye başlar. Böbrekler bu hafta idrar üretir ve bebeğinizde idrar yapar. Doğuma kadar idrarını su kesesi içine yapan bebeğiniz, sıvının içinde yer değiştirmeye başlar. Ayrıca bebeğinizin saçları çıkmaya başlar. Ensesi uzar, çenesi belirginleşir. Kulakları başının arkasından ön tarafa doğru, yanlara yerleşir. Bu haftanın özelliği ise, bebeğinizin parmak izinin oluşmasıdır.

Solunum çalışması hızlanmış, başı daha fazla harekete başlamış olan bebeğiniz, çenesine doğru yaslanmış olan pozisyonundan kurtulmuştur. Bu hafta ellerini ve ayaklarını isteğine göre hareket ettirmeye başlamıştır.

Bu hafta bebeğiniz için çok önemlidir. Artık organları işlevlerini yapmaya başlamış, böbrekleri, beyni tam olarak çalışmaktadır. Bu haftadan itibaren düşünen ve bilinçli olan bir varlıktır. İçerde olduğu sürece temas ettiği yerleri kaydetmeye başlayacaktır. İşitme duyusu işlevini yerine getirecektir. Bu haftada annesinin sesini duyacak. Anacak sesleri uğultulu şekilde duyacaktır. Net olarak duyması için, 25. haftaya gelmesi gerekir. 27 haftaya geldiğinde, dışarıdan gelen seslere tepki vermeye bile başlayacak.

Bebeğinizin duyu organları gelişecek, kendini hissedecektir. Boynu uzadığından, kafasını iki tarafa çevirmeye başlayacak. Avuçları açıp kapatacak, parmaklarını hareket ettirecek. Ayaklarını ve ellerini yukarı aşağı hareket ettirecek, arada size tekeler atacak. Bu hareketleri yaparken hiç zorlanmayacak. Karaciğerinde safra, dalağında kırmızı kan hücresi üretilmektedir.

14 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 25 gram ağırlığına, 9,3 cm boyuna ulaşacaktır.

14 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu hafta ultrason görüntüsünde bebeğinizin cinsiyetini öğrenemeseniz bile, içeride yapacağı hareketleri gözleyebilirsiniz. Organları gelişmiş, bilinçli hareket eden bebeğinizle daha iyi iletişim kurabilirsiniz.

14 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adaylarının enerjik olduğu bir dönemdir. Artık bulantılar ve kusma sona ermiş, rahatlamanın keyfini sürerler. Bebeğiniz büyüdüğü için, karnınız daha fazla büyümüştür. Yüksek enerjiden dolayı dışarıda dolaşabilir, dostlarınızla vakit geçirebilirsiniz. Bu moralinizin yükselmesine neden olacaktır. Hormonlarınızın değişmesi, ruhsal durumunuza iyi gelecektir. Bu dönem tatil, seyahat içinde iyi bir dönemdir.

Bu haftada anne adayları yaklaşık olarak 2,5 kg alır. Bu tekil hamilelikler için geçerlidir. Bebeğin gelişimiyle orantılı şekilde rahminiz büyür. Bu büyüme kasıklarınıza olan baskıyı arttırır ve ağrıya neden olur. Ayrıca ağırlık merkeziniz değiştiğinden, sırt kaslarınızda zorlanma ve ağrılar oluşabilir. Bel ağrılarınız bu hafta başlayabilir. Fakat bu hafta içinde anne adaylarının iştahının artacağını söyleyebiliriz. Fakat yediklerinize dikkat etmek zorundasınız.

14 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bu haftada baba adaylarının daha fazla eşlerinin yanında olması, onları takip etmesi gerekir. Bir sebepten dolayı evden dışarıya çıktıklarında bile eşlerini sürekli olarak arayıp sormaları gerekir. Eşleriyle birlikte yapacakları yürüyüşlere önem göstermeleri gerekir. Ayrıca eşinin düzenli beslendiğini ve kontrollerine gittiğini takip etmeleri gerekir.