12 Haftalık Gebelik

12 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 12. Haftası

Gebeliğinizin bu haftası ilk trimesterin son haftasıdır. Yani ilk 3 ayın son haftasıdır. Gebelik zorlu ve yorucu bir süreç olsa da, çok kısa sürede geçer. Bu nedenle her hafta yeni gelişmelerin yaşandığı gebelikte, hissedilen heyecanla birlikte bunun nasıl geçeceğini anlamazsınız bile. Artık gebe olduğunuz dışarıdan daha rahat fark edilecektir.

12 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

12-haftalik-gebelikte-bebegin-goruntusu

Bu hafta bebeğinizin yaşamında yeni gelişmeler meydana gelecek. Parmakları birbirinden ayrılmış, organları gelişimini tamamlamış olacak. Gebelikte gelişim sırasında bebeğin ağırlığı boyundan daha fazla gelişim gösterir. İç ve dış organlarındaki oluşum tamamlanmış, görevlerini yapar hale gelmiştir. Tırnak oluşumları devam etmektedir. Bu hafta bebeğinizin cinsiyeti daha belirgin hale gelmiştir. Fakat bunun ultrasonla tespiti oldukça güç olmaktadır. Bu haftada olan düşüklerde bebeklerin cinsel organlarının tam olarak görülebilir olduğu belirlenmiştir. Bunun ultrasonda görünmesi için, 3-4 hafta daha beklenmelidir. Organları doğum anına kadar gelişmeye devam edecektir. Hacimlerinde büyüme olacaktır. Saçları kafa derisinden çıkmaya başlamıştır.

Hareketleri artmış, ağzını sıkça açıp kapatır. Ultrasonda bebeğinizin hıçkırdığına bile şahit olabilirsiniz. Bu hafta yutmayı öğrendiğinden, hıçkırık bu sebeple olur. Ayrıca parmağını da emmeye bu hafta başlar. Bu hareketi 15 haftada daha iyi görebilirsiniz. Bebeğinizin sindirim sistemi de çalışmaya başlamış, mide ve bağırsak hareketleri artmıştır.

Bulunduğu yerde sürekli hareket halindedir, her tarafa dokunmaya çalışır. Adeta yerinde duramama gibi bir hali vardır. Bu haftayla birlikte çenesini açıp kapatma gibi yeni hareketleri yapmaya başlar. Gelişimini tamamlayan pankreas ve tiroit nedeniyle, insülin salgılanmaya başlamaktadır. Ayrıca sinir sistemi de gelişmiş ve güçlenmiştir.

12 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu haftada bebeğinizin boyu 8 cm, ağırlığı ise yaklaşık 14 gram oldu.

12 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu haftada bebeğinizin ultrason görüntüsünde, daha net görüntüler olacaktır. Özellikle bebeğinizin hareketlerini bu hafta izleyebilirsiniz. Artık organları tam olarak oluştuğundan, küçük bir insan gibi olduğunu göreceksiniz. Hıçkırdığını, ağzını açıp kapadığını, çenesini hareket ettirdiğini bile görebilirsiniz.

12 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bu haftada rahim genital organların olduğu kemik çatısından yukarıya doğru hareket etmektedir. Bu sayede mesane üzerinde bulunan baskı ortadan kalkmış olur. Bu sık idrara çıkma şikâyetini hafifletir. Bu şekilde rahmin yukarıya çıkması, anne adayının göbeğinin belirginleşeceğinin sinyalidir. Bu haftayla birlikte sıkıntılı olan mide bulantıları da azalacaktır. Bu şekilde bir rahatlama sağlanacak, fakat kan hacmi arttığından baş ağrısı yakınması gelişecektir. Migren rahatsızlığı olan bazı kadınların ise, bu dönemde şikâyetlerinin azaldığı belirlenmiştir.

Bu haftadan itibaren anne adaylarının cildinde bazı değişimler meydana gelir. Bazılarında ciltte güzelleşme gözlenirken, bazılarında bunun tam tersi etkiler oluşabilir. Bu kadının cilt yapısı ve hormonlarla alakalıdır. Kadınların bir kısmında cilt lekelenmesi ve sivilce sorunu olur. Bunun için doktorunuzun onayladığı güneş koruyucu bir krem kullanabilirsiniz. Gebelikte hormonların etkisiyle cilt daha hassas bir hale gelir. Cildinde beni ya da çilleri olan kadınlar bunların renklerinde koyulaşma olduğunu fark edebilir. Ciltte olan sivilceler bu hafta etkili olur. Daha çok adet dönemlerinde sivilce olan kadınlarda görülür.

12 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları yine eşlerine yardımcı olan, destek veren davranışlarına devam etmelidir. Her geçen hafta eşinin sorumluluğu daha fazla arttığından, en azından onun yükünü hafifletmiş olur. Eşiyle çıktığı yürüyüşlere daha fazla zaman ayırmalıdır. Artık bebeğiniz ilk üç aylık dönemi atlatmıştır. Dış dünyaya hazırlığını arttırmaktadır.