Yalancı Gebelik (Anembriyonik Gebelik)

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Boş gebelik kesesi (blighted ovum) ya da yalancı gebelik, gebeliğin çok erken dönemlerinde görülen ve gebelik kesesi adı verilen yapının oluşmuş olmasına rağmen, içinde embriyonun olmadığı durumlara verilen isimdir. Yalancı yani anembriyonik gebeliklerde embriyo meydana gelmediği halde, plasenta vardır ve zarlar da gelişir. Bununla beraber gebelik hormonları salgılanmaya ve bu hormonların değerleri yükselmeye devam eder. Tüm bunların meydana geliyor olması gebeliğin devam ettiği şeklinde anlaşılmalara yol açar ve bu yüzden yalancı gebelik tanısı koyabilmek çok zor olur. Anembriyonik gebelik tanısının konabilmesi ancak ve  ancak ultrason muayenesi ile anlaşılır. Bu muayene esnasında hekim keseyi görür ancak bebek oluşmamıştır. Böylelikle alancı gebelik tanısını rahatlıkla koyar. Gebeliğin ilk üç aylık evresinde meydana gelen düşüklerin nedendi %50 oranında boş kese yani blighted ovum olmaktadır.

Boş Gebelik Kesesi

Yalancı gebelik, boş gebelik kesesi, anembriyonik gebelik yada blighted ovum kavramlarının hepsi aynı şeyi ifade eder. Genellikle gebeliğin en erken evrelerinde tanı konması mümkündür.

Kadının yumurta hücresi döllenmiş ve rahim iç duvarına tutunarak yerleşmiştir. Bu döllenen hücreler gebelik kesesini meydana getirir fakat embriyo meydana gelmez. Fertilize ovum en fazla altı hafta büyüyebilir. Bu süreden sonra daha fazla vücutta tutulamayacağı için rahim içinde absorbe edilir ve ortadan kalkar. Bunun sonucu olarak, oluşan blighted ovumda fetal pole ve yolk kesesi artık gözlenme. Ancak plasentanın ve zarların büyümesi sürer, gebelik gelişimi hız kaybeder.

Kadınların birçoğunda, kadın gebe olduğunu fark etmeden önce anembriyonik gebelik izlenebilir. Vajinadan damla şeklinde gelen kan veya alışılmışı çok üzerinde bir şiddet gösteren adet kanaması, gebelik testinin pozitif çıkması ve adet gecikmesi bu durumun belirtileri arasında sayılabilir. Kan veya idrar testinde Beta HCG’nin de yüksek seyretmesi gebeliğin sürdüğünü düşünmelerine neden olur.

Nedenleri

Kesin tanı konulmuş olan gebeliklerin ortalama olarak %20’si düşük ile neticelenir. Eğer bir anne adayı tekrar eden düşükler yaşıyorsa, en başta gelen nedenler şunlar olabilir:

– Sperm ve/veya yumurtanın düşük kalitede olması

– Rahmin kendisinde söz konusu olan yapısal problemler

– Embriyon implantasyonuna izin vermeyen immün sorunlar

– Hormonlarda gözlenen dengesizlikler

– Kanda gözlenen pıhtılaşma sorunları

Anembriyonik Gebeliklerde Görülen Değişiklikler

Kendisine blighted ovum ya da boş gebelik kesesi tanısı konulmuş olan kadınların, sonrasında bir daha normal gebelik yaşayamadıkları kesinlikle doğru değildir. Aynı şekilde bu tanının konulduğu gebeliklerin aslında bir gebelik olmadığı düşüncesi de tamamen yanlıştır. Tam aksine, blighted ovum yani boş gebelik kesesi ya da yalancı gebelik vakalarında bir embriyo başlangıcından sözetmek pekala mümkündür. Başlangıçtan sonraki ne kadarlık bir süre zarfında embriyonun absorbe edildiği bilinememekle beraber emriyonun yaşamının bir noktada sona erdiği ancak plasentanın varlığını koruduğunu söylemek de mümkündür. Bu tanıyı almış kadınlar da gebelik hormonu olan HCG’yi salgılamaya devam eder. Başlangıçta, gebeliğe özgü meme ağrısı, bulantı, yorgunluk gibi şikayetler de bu tanıyı almış olan escort ankara kadınların yaşadıklarından bazılarıdır.Yalancı gebeliğin ilerleyen evrelerinde ise HCG seviyesi düşer, bu belirtiler azalır ve normal vajinal kanama başlar. Bu kanamalara kramp tarzı ağrılar da eşlik eder.

Normal gebelikten bahsettiğimizde gebelik kesesini minimum 4 haftalıkken görebilmek mümkündür. 5 ya da 5 buçuk hafta dolaylarında da embriyo izlenebilir. Bu sırada plasenta hücrelerinin salgıladığı gebelik hormonu olan HCG’yi konsepsiyonu takip eden 11. günden sonra kanda; 12 ila 14. günden sonra ise idrarda tespit edilebilir ve bu hormon düzeyi her 48 ila 72 saatte bir ortalama iki kat yükselir. HCG’nin en yüksek olduğu dönem 8 ila 11. hafta arasıdır. Bunun dışındaki gebelik evrelerinde,HCG daha düşük düzeyde seyreder. Bu seviyeni erken bir dönemde düşmesi ise gebelik kaybını akla getirir.

OKUYUCU YORUMLARI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.