Stres Kısırlık Yapar mı?

Stres Kısırlık Yapar mı?
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Stres ve Kısırlık Hakkında

Stres yaşamda insanda tehdit edilme gibi bir hissin duyulmasını sağlayan herhangi bir sebepten dolayı meydana gelebilir. Küçük ve basit bir olay karşısında bile stres yaşanabilir. Bu konuda yapılan araştırmalarda stresin hamile kalmayı zorlaştırdığı belirlenmiştir. Bu etken anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları, kalp hastalıkları yanında, kadınlarda üreme sistemi üzerinde de olumsuz etkilere neden olur. Bu konuda yapılan stres destekleme gruplarında olan kadınlarda, gebelik oranının arttığı tespit edilmiştir.

Kısırlık tedavisi uygulanan bazı çiftlerde bundan psikolojik olarak etkilenme ve bu yüzden strese girme söz konusu olur. Çiftlerin bir bölümü sıkıntı yakınması çeker, bir bölümü kısırlık ve tedavi hakkında konuşmaktan sakınır, bazıları ise bebeği doğduktan sonra benimsemekte güçlük çekebilir.

Bir olay ya da korkulan bir şey karşısında oluşan akut stres, kalbin daha hızlı atmasına, kan basıncının yükselmesine neden olur. Nefes almakta zorluk, ellerde titreme, ciltte soğukluk ve nemlenme meydana gelir. Kronik stresin etkileri ise, devamlı şekilde stresli olma, depresyon oluşumu, uyku düzeninde bozulma gibi değişimlere neden olur. Hastalıklarla savaşma gücünü düşürür. Vücutta olan organların daha fazla çalışmasına, hormonlar ve kimyasalların üretiminin artmasına neden olur.

Kısırlığın sebebi stres mi?

Kısırlığın stresli bir sorun olmasına rağmen, stresin kısırlığa neden olduğuna dair belirlenmiş bir kanıt bulunmamaktadır. Fakat bazı durumlarda kadınların fazla stres altında olması, hormonlarda değişimlere neden olur. Bu yüzden yumurtanın gecikmiş salınımı ya da hiç salınmaması gibi etkiler meydana gelir.

Stresin sebebi kısırlık mı?

Bu konuda yapılan araştırmalar kısırlık tedavisi gören kadınların genellikle, kanser ve kalp hastalıkları gibi sorunları olan kadınlarla aynı stres seviyesine sahip olduğunu belirlemiştir. Kısırlık çeken çiftler her ay aynı stres seviyesine maruz kalırlar. Hamile olduklarını düşünürler ve hamilelik olmadığında hayal kırıklığına uğrarlar.

Kısırlık neden stresli olur?

Çiftler genellikle yaşamlarını planlamaya çalışırlar. İstedikleri bir şey için, çok çabalarlarsa, bunu başarabileceklerini düşünürler. Bu yüzden hamile kalmanın zorluğu karşısında, vücutlarının ve aile olmanın kendi kontrolleri dışında olduğunu düşünürler. Kısırlık durumunda, çiftler ne kadar çabalasa bile, yine de bebek sahibi olamama olasılığı bulunmaktadır.

Kısırlık tedavisi sırasında yapılan testler, uygulanan tedaviler, çiftler açısından fiziksel, duygusal ve maddi açıdan stresli olmalarına neden olabilir. Bu sorun çiftlerin ayrılmasına kadar gidebilir. Bunun için harcanan çaba, zaman kişilerin çoğu aktiviteden uzak kalmasına neden olabilir. Bunların yaşanması bile, kişilerin stresli olmasına yeterli etkenlerdir.

Kısırlıkta stresin azaltılması için ne yapılabilir?

  • Kısırlık sorununda eşlerin birbirinden destek alması çok önemlidir. Bu konuda yalnız olmadıklarını hissetmeleri gerekir. Gerekirse danışmanlardan ya da destek gruplarında olan diğer kısır kişilerle konuşulmalıdır.
  • Kısırlıkla ilgili bilgi alabileceğiniz kitaplardan, internetteki yayınlardan faydalanmaya çalışın. Bu şekilde zorluklarla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.
  • Stresinizi azaltmaya yardımcı olacak yoga, akupunktur, meditasyon gibi yöntemlere yönelebilirsiniz.
  • Fazla miktarda kafeinli içecek ya da uyarıcı madde almamaya çalışın.
  • Vücuttaki fiziksel ve duygusal gerilimin azaltılması için, düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
  • Eşinizin ve sizin rahat olması için, en uygun tedavi planının yapılması gerekir.
  • Kısırlık nedenleri ve bunların olası tedavileri hakkında sizlerde elinizden geldiğince, araştırma yapın.

Kısırlık sürecinde kişilerin stres belirtileri göstermesi oldukça normaldir. Bunu herkes yaşayabilir. Burada önemli olan stresi yok saymadan, bununla başa çıkabilme stratejileri geliştirmek ve bunun hakkında gerekirse uzmandan destek almaktır. Bu sayede daha rahat bir süreç geçirebilir ve tedavide olumlu yansımalar olmasına neden olabilirsiniz. Bunun öğrenmeniz yaşamınıza da katkı sağlar.