Oyun Oynamak Çocuğunuza Neler Kazandırır?

Oyunlar ve Çocuk Gelişimi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Her Çocuğun En Temel Hakkı Oyun Oynamaktır!

Birçoğumuz çocuk oyunlarının eğlenceli fakat gereksiz olduğu kanaatindeyiz. Oysa oyun çocuğunuzu hayata hazırlar ve çocuğunuzun gelişimi için oldukça faydalıdır bir etkinliktir.

Çocuk oyunla birlikte birçok kişiliğe bürünür ve birçok kişiliği tanıma fırsatına sahip olur. Örneğin evcilik oynarken anne, baba, kardeş olabilir; doktorculuk oynarken doktor ya da hasta olabilir. Bu sayede diğer insanlar ve diğer nesneler hakkında bir bilgi edinmeye başlar. Çocuğunuz aynı zamanda oyunlar sayesinde karar verme, gözlem yapma, problem çözümü ve yaratıcı düşünmek gibi yeni özellikler geliştirmeye başlar.

Çocuğunuzun dışarıda bulunan çamur, yaprak, su, toprak gibi diğer maddelerle oynaması onlar ile tanışmasını, bu sayede yeni şeyler keşfetmesi için olanak bulmasını sağlar. Tüm bunların hepsi çocuğunuzun yeni kavramlarla karşı karşıya gelmesine olanak tanır, çocuğunuz devamlı yeni şeyler öğrenir.

Paylaşmayı Öğretmenin En Kolay Yolu!

Çocuklar oyunlar sayesinde paylaşmayı ben merkeziyetçi düşünmekten vazgeçmeyi de öğrenir.
Oyunlar çocuklar için faydalıdır fakat tüm oyunlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre şiddet ve saldırganlık içeren oyunlar oynayan çocuklarda şiddet ve saldırganlığa dönük bir yönelim olduğu görülmüştür.

Bunlardan dolayı çocuğunuz için oyuncak seçimi dikkatli ve seçici bir şey olmalıdır. Önemli olan nokta çocuğunuzun gelişimini iyi bilmeniz ve ona göre sahip olduğu beceriyi artırıp ona yeni beceriler kazandırabilecek oyuncak seçimi yapmanızdır. Bu yüzden anne babalar oyuncak seçiminde kendi istek ve beğenilerini değil çocuklarının istek ve beğenilerini göz önünde bulundurmalıdır.

Çocuğunuzla En az Ne Kadar Oyun Oynamalısınız?

Çalışan anne babalar çocuklarıyla oyun oynayacak yeterli vakit bulamadıklarından şikayet etmektedirler fakat şu bilinmelidir ki uzmanlara göre 10’ar dakikalık oynanan 2 oyun bile çocuğunuzun gelişimi için çok büyük katkılar sağlar. Önemli olan ne kadar çok vakit geçirdiğiniz değil bu vakti ne kadar verimli bir şekilde değerlendirdiğinizdir.