Normal Adet Döngüsü

Normal Adet Döngüsü
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Normal Adet Düzeni (Döngüsü)

Adet kanaması bir diğer adıyla regl ya da menstrüasyon; rahim iç zarının (yani endometriumun) hormonal değişiklikler sonucunda dökülmesi ve dökülen bu parçaların dışarı atılması anlamına gelir. Üreme çağındaki bir kadın ortalama 28 günde bir bu süreci yaşar ve buna adet döngüsü ya da adet siklusu adı verilir. Adet kanaması bir çok farklı şekilde ifade edilebilir. Ancak en çok,

-Aybaşı

-Adet

– Regl olmak

– Menstruasyon kanaması (İngilizce’de adet kanamasının tam karşılığını veren menstruation kelimesinden gelir.)

– Mens olmak

– Kanama görmek

-Periyod

-Hastalanmak ifadeleri ile tanımlanır.

Ortalama olarak bir kadının adet döngüsü genellikle 28 gün sürse de 21 ile 35 gün arası normalin kabul edilebilir alt ve üst sınırlarıdır. Adet kanamaları ortalama olarak dört gün sürer ancak bir ila yedi gün arası da normal kabul edilmektedir. Bir adet kanaması esnasında ortalama olarak, kadın 20 ile 80 mililitre arasında miktarda kan kaybeder.

Ergenlik dönemi ile başlayan adet döngüsü, yumurta hücrelerinin son bulduğu menopoz dönemine kadar devam eder. Ancak bu zaman diliminde, gebelik ve emzirme gibi yaşanan doğal süreçlerde adet kanamaları duraksar.

İlk adet

Ortalama rakamlara bakıldığında ilk adetin çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde ve 12.5 ila 13 yaş arasında görüldüğü söylenebilir. Buna menarş adı verilir. Ancak bu adet sikluslarının ilk iki sene düzenli olması beklenemez çünkü henüz yumurtlama işlemi başlamamış, genital ve hormonal olgunluk tam olarak oluşmamıştır. Ne zaman ki hormon salgı sistemi yeterli düzeye ulaşır ondan sonra adet döngüsü düzene girer.

Normal bir adet periyodundan bahsediliyorsa, yumurtalık oluşumundaki değişikliklere bağlı olarak iki dönemde bu periyodu incelemek mümkündür. Bunlardan biri foliküler faz, diğeri ise luteal fazdır. Bu iki dönem birbirinden ovülasyon (yumurtlama) ile ayrılmaktadır. Bu yüzden normal bir adet düzeninde, sırasıyla ve mutlaka;

– Foliküler faz

– Ovulasyon (Yumurtlama)

– Luteal faz dönemleri yer alır.

İşlev

Son derece komplike bir süreç olan adet döngüsünde beyinde, yumurtalıklarda ve rahmin iç tabakası olan endometriumda bir çok farklı olay ortaya çıkar. Beyin tarafından salgılanan hormonlar, yumurtalıkların uyarılması ile başlar. Uyarılan yumurtalıklar, döllenmeye hazır olan bir yumurta hücresini serbest bırakır. Tam da bu esnada rahim iç tabakası (yani endometrium) da kendini olası bir gebelik için hazırlar. Eğer fallop tüplerinde serbest kalan yumurta, cinsel ilişki sonrası atılan spermle karşılaşırsa o zaman döllenme (yani fertilizasyon) oluşur. Döllenmiş olan cenin yaklaşık yedi gün süren bir yolculuk yaptıktan sonra rahim içine iner ve buraya yerleşir. Böylece gebelik başlamış olur. Ancak eğer döllenme gerçekleşmezse, serbest kalan yumurta hücresinin ömrü biter ve gebeliğe kendini hazırlayan endometrium parça parça dökülerek adet kanaması ile dışarı atılır. Bu da yeni bir normal adet periyodunun başlaması demektir.

Adet döngüsü uzunluğu

Adet döngüsünün süresi denildiğinde, adet kanamasının ilk günü ile bir sonraki adet kanamasının ilk günü arasında geçen ortalama 28 günlük zamandan bahsediliyor demektir. Yapılan çalışmalar, kadınların %15’inin 28 günde bir, %0.5’inin 21 günden daha kısa, %1’inin ise 35 günden daha uzun bir zamanda kanama gördüklerini ortaya koymuştur.

Menarştan yani ilk adet kanamasının görüldüğü zamanı takip eden beş ila yedi yıllık süre içinde adet siklusu daha uzun sürebilir.Hormon sistemi olgunlaştıkça adetler de normal düzenine girer. Kadın 40’lı yaşlara ulaştığında hormon sisteminde ortaya çıkan doğal değişimler nedeniyle adet döngüsü yeniden uzar. Ortalama iki ila sekiz yıl süren bu süreçten sonra menopoz başlar.