Menopoz Belirtileri

Menopoz Belirtileri
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

MENOPOZ BELİRTİLERİ

Menopoz belirtileri kadınlarda aylık regl döneminin doğal yollarla bitmesiyle yaşanan olaylar zincirini oluşturur. Bu dönemde kadının yumurtalıklarında östrojen ve progesteron hormonlarının üretimi azalacağından, adet sıklığı düzeni değişmektedir. Adetler giderek azalan sıklıkla görülmeye başlar. Yaklaşık olarak 3-5 yıl sürecek dönemde meydana gelen belirtiler, kadının menopoza girdiğini göstermektedir.

Kadınlar doğdukları anda yaklaşık olarak 500.000 tane yumurtaya sahip olurlar. Bu yumurtalar ergenlik dönemine kadar, bu sayıda durur. Ergenlikten menopoz dönemine kadar, her ay adet döneminde yaklaşık 1000 tane yumurta olgunlaşma dönemine girer. Ancak bu yumurtalardan yalnızca birisi ya da ikisi olgunlaşmayı başarır. Bu yumurtaların sayısı tükendikçe, kadında menopoz belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Menopoz belirtileri nelerdir?

  • Adet kanamalarında meydana gelen düzensizleşme ve giderek adetlerin kesilmesi
  • Geceleri meydana gelen terlemeler ve normal hava şartlarında bile oluşan sıcak basmaları
  • Çarpıntı, depresyon hali, ağlama krizleri ve unutkanlık hallerinin olması
  • Sinirlilik hali ve uykusuzluk sorunlarının olması
  • Konsantrasyon güçlüğü yaşamak ve zihinsel faaliyetlerde zayıflama olması
  • Ciltte kuruluk, saçların dökülmesi ve kırılma sorunlarının yaşanması
  • Vajina bölgesinde oluşan kuruluk yüzünden, ağrılı cinsel ilişki sorunlarının olması
  • Osteoporoz ve eklemlerde meydana gelen ağrılar
  • Kilo almaya elverişlilik, hızlı kilo alınması

Menopoz bir hastalık olarak kabul edilmese bile, ortalama olarak 40 ve 52 yaş arasındaki kadınların yaşaması gereken bir süreç olarak bilinir. Vücudunda hormonal değişimlerin olmasıyla, farklı bir sürece giriş yapan kadınlar, bu dönemde üretkenliğini kaybetmiş olsalar bile, cinsel yaşam açısından daha özgür bir zaman dilimine adım atmış olurlar. Bu dönemde kadınların hamile kalma korkusu yaşamadan, huzurlu bir cinsel yaşamın olduğu bu döneme giriş yapabilmek açısından, menopozun geçici bir dönem devam eden rahatsızlıklarına göğüs germeleri gerekir. Eşlerin bu süreçte birbirlerine karşı anlayışlı olması, bu dönemin atlatılmasına yardımcı olacak unsurlar arasında yer alır.

Menopoz belirtileri kaç yıl devam eder?

Kadınlarda ateş basması, terleme gibi belirtiler ile psikolojik sorunlar ortalama olarak 1-2 yıl kadar devam eder. Daha sonra menopozun başlamasıyla birlikte biter. Bu belirtilerin daha uzun sürmesi daha nadir görülür. Uzun dönemde ortaya çıkan belirtilerden olan kemik erimesi, memelerde ve cinsel organda olan değişimler gibi sorunlar her kadında farklı şiddette etkili olur ve yaşlanmaya kadar kadına eşlik eder.

Menopoz tanısı konması

Kadının menopoza girdiğine dair kesin bir tanı koyabilmek için, kan tahlilleri yapılması gerekir. Tahlil sonuçlarına göre, yumurtalıkların yaşlanması nedeniyle azalan hormonların FSH ve LH değerlerini yükselttiği tespit edilir.

Menopoz dönemine geçiş ve tedavi

Menopozu yaşamın sıradan ve doğal bir dönemi olarak kabul ederek, bilinçli yaklaşıldığında daha kolay bir şekilde geçirilebileceği unutulmamalıdır. Her kadının bu dönemde farklı bir şekilde yaşadığı belirtilerin bir kısmı erken dönemde görülmesine rağmen, bazıları geç dönemlerde de yaşanabilecek sıkıntılara neden olur. Ateş basması ve uykusuzluk gibi belirtiler erken dönemde görüldüğünden, bunların dikkate alınması menopoz için önlem olunması açısından faydalı olur. İlerleyen dönemde kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi sorunların daha az yaşanmaması için, erken dönemde hormon tedavisine başlanması oldukça önemlidir. Yaşanan sıkıntıları en az seviyeye indirecek olan bu tedavi, menopoza geçiş döneminin daha kolay atlatılmasına katkı sağlayacaktır.

Menopoz belirtileri her kadında farklı şekillerde meydana geleceği için, bunlar için uygulanan tedavi şekilleri de farklı olur. Menopoz sürecinin rahat atlatılması için, spor yapılmalı, sigara içiliyorsa bunun bırakılması, kalsiyum ihtiyacının yeterince karşılanması, beslenme düzeninde sebze çeşitlerine ve süt ürünlerine ağırlık verilmesi, hamur işi ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir. Bunun yanında bol miktarda ılık su içilmesi gerekir.