LEEP İşlemi (Elektrokonizasyon) Nedir?

leep
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

LEEP İşlemi (Elektrokonizasyon)

Rahim ağzının kötü huylu hastalıklara dönüşme potansiyeli olan öncül hastalıkların tedavisi için kullanılan tekniğin adıdır. LEEP, lazerden çok daha yeni bir teknolojidir ve Loop Electrosurgical Excision Procedure ifadesinin kısaltılmış halidir ve rahim ağzındaki değişimin kaynağını ve nedenini tespit edip kesin tanısını koymak ve bunun akaibinde tedavi etmek amacıyla yapılır. Bütün bu tanımlama ifadeleri elektrikle çalışan ve halka şeklinde bir telden oluşan oldukça basit mantıkla yapılmış bir cerrahi alet ile yapılan bir cerrahi girişimi ifade eder. Bu basit alet desteğiyle rahim ağzında oluşan farklı bölge son derece hızlı ve acısız/ağrısız şekilde alınmaktadır.

LEEP kimler için uygundur?

Eğer bir kadında, yapılan pap smear testinin sonucunda kanser öncüsü olabilecek öncül oluşumlar fark edilmişse, LEEP bu hastalar için uygun alternatiftir. Eskiden bir çok hastalıkta kullanılan rahim ağzını yakma, lazerle tahribat oluşturma ve/veya dondurma gibi geleneksel tedavilerin yerini bugün artık LEEP tekniği almıştır. Çünkü tüm bu diğer işlemlerin tersine LEEP işleminde doku, herhangi bir tahribat yaratılmadan çıkartılır ve böylelikle tedavi sağlanır. Aynı zamanda da patolojik olarak tanıyı doğrulama şansı verir.

Nasıl yapılır?

Cerrahi bir operasyon olan LEEP işlemi, ayakta yapılan cerrahi işlemler kategorisine dahildir. Bunun yanında hem lokal anestezi ile hem de genel anestezi ile uygulanabilir. Ayrıca rahim ağzında ağrı hissini taşıyan sinirler bulunmadığından hastanın işlem sırasında acı duyması söz konusu değildir. İşlem bittikten sonra, hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur ve hemen işlem ardından hasta normal hayatına geri dönebilir. Bu işlem yaklaşık üç ya da dört dakika gibi kısa bir zaman alır.Süreç şöyledir: Hasta jinekolojik pozisyonda yatar ve bu esnada vajinaya spekulum denilen bir muayene aleti yerleştirilerek rahim ağzı incelenir. Hastanın bacağına, elektrik akımının güvenli akışını gerçekleştirmek amacıylabir ped yapıştırılır.Buna topraklama pedi denir. Ardından, ucunda elektrik akımını ileten yarım halka şeklinde bir tel bulunan bir elektrokoter yardımıyla rahim ağzından küçük bir parça alınır. Hem dokuyu kesmek hem de geride kalan dokuda kanama oluşmasını engellemek için gereklidir.Rahim ağzından alınan bu materyal patoloji laboratuvarına incelenmek üzere yollanır. Eğer kanama devam ederse, kaleme benzeyen aletin ucundaki tel parçası çıkartılarak ucu topa benzeyen bir parça monte edilerek, kanayan yerler yakılır. Kanamayı durdurmak için bir takım sıvılar da kullanılabilir. Eğer işlem lokal anestezi ile yapılmışsa, hastanın hemen normal yaşamına dönmesi mümkündür. Eğer işlem genel anestezi ile yapılmışsa, anestezinin etkisi geçene kadar yaklaşık 30 ila 60 dakika ayılma bu Bu işlemden önce hastaların özel bir hazırlık yapmasına gerek yoktur.

İşlem sonrasında bazı şikayetler hissedilebilir ancak bunlar oldukça hafiftir. Bu şikayetler arasında, ilk akla gelen koyu kahverengi ya da siyah renkte bir akıntıdır. Akıntının miktarı ve yoğunluğu hastadan hastaya değişebilir fakat yine de hastaya hijyenik ped kullanımı tavsiye edilir. Kimi hastalarda ise işlemden sonraki bir ya da iki hafta boyunca bile şikayet edilecek kadar fazla kanama olabilse de bu çok nadir karşılaşılan bir şikayettir.Aynı zamanda çok sık olmamak kaydıyla işlemin yapıldığı gün ve sonrasındaki günde adet sancısı gibi kramplar da yaşanabilir.Eğer yaşanan kanama, normal adet kanamasından fazlaysa ya da ağrı şiddeti her zamankinden çok olup ağrı kesicilerle geçmiyorsa mutlaka hekime başvurulması gerekir.Tüm bunlara rağmen LEEP sonrası enfeksiyon görülmesinin sık görülen bir durum olmadığı bilinmelidir.