Laparoskopik Histerektomi (Rahim Alma)

Laparoskopik Histerektomi (Rahim Alma)
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Laparoskopik Histerektomi (Rahim Alma)

Laparoskopik histerektomi, laparoskopi yönteminin histerektomi ameliyatına yardımcı olarak kullanıldığı operasyon tipini içerir. Histerektomi (rahim alınma) ameliyatı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık uygulanan jinekolojik operasyondur.

Laparoskopik histerektomi operasyonu, son 20 yılda giderek artan oranda uygulanmaktadır. Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı genellikle açık yani geleneksel yöntemle uygulansa da kimi durumlarda kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak da uygulanır.

Kapalı histerektomi ameliyatı, genellikle göbekten ve kasık bölgesinden bir ya da iki santimetrelik küçük delikler açılarak gerçekleştirilir. Elbette diğer tüm laparoskopik ameliyatlar gibi genel anestezi kullanılır. Spinal veya epidural anestezi ile yapılması ise mümkün değildir.

Laparoskopik histerektomi, rahim ağzı dahil olacak şekilde uygulanabilir ve buna laparoskopik total histerektomi denir. Eğer serviks yani rahim ağzı alınmadan uygulanırsa buna da laparoskopik supraservikal histerektomi denir.

Uterus zaman zaman karın içerisinde yeterli çalışma alanına izin vermeyecek şekilde büyük olabilir ya da ciddi karın içi yapışıklıklar var olabilir. Bu durumda, laparoskopik yöntemle histerektomi genellikle tercih edilmez.

Ameliyat sonrası

Laparoskopik histerektomide, açık yapılan operasyonda olduğu gibi karın bölgesinde kesler olmaz. Bu yüzden de ameliyattan sonra enfeksiyon, yara açılması, ağrı gibi sorunlar açık ameliyata göre çok daha az olur. Aynı zamanda hastanın günlük hayatına dönmesi çok daha erken ve kolay olur. Hasta bir ya da iki gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir, çalışan hastaların işine dönmesi ise iki ya da üç hafta içerisinde gerçekleşebilir. Ameliyattan ortalama bir ay sonra eğer hekim de sakıncalı bir durum görmezse, cinsel ilişki yeniden başlayabilir. Bununla beraber, ameliyattan sonraki ilk hafta içinde çok az miktarda vajinal kanama olabilir Bu kanamaya ağrı da eklenirse mutlaka hekime başvurulmalıdır. Operasyonu yapan hekimin önerileri doğrultusunda banyo, duş v.b işlemlere ameliyattan iki ya da üç gün sonra başlanabilir. Eğer bu operasyon esnasında rahimle birlikte yumurtalıklar da alınmışsa ameliyattan sonraki haftalarda hastada ateş basması gibi menopoz benzeri şikayetler ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen hekime haber verilmelidir.

Ayrıca, laparoskopik cerrah ameliyatında eşer serviks yani rahim ağzı alınmışsa, her yıl yapılması tavsiye edilen smear testinin yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı alınmamışsa smear testi her sene düzenli olarak yapılmaya devam edilir.

Laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi

Laparoskopik histerektominin bir bölümü karından yapılırken bir bölümü de vajinal yoldan (alttan) tamamlanır. Laparoskopik histerektomide vajinada herhangi bir işlem yapılmaz ve tüm ameliyat süreci karından tamamlanır. Ancak rahim sarkması gibi bazı durumlar söz konusu olduğunda rahim alma ameliyatının tamamı vajinal kanaldan yapılabilir ve bu durumda da karından hiçbir işlem yapılmaz. Bu cerrahi girişime vajinal histerektomi denir. Bu uygulama diğer laparoskopik histerektomiye göre daha az deneyim gerektirdiği için genellikle sık uygulanmaktadır. Ancak uterusa giden damarlar bu operasyonla, laparoskopik olarak yakılıp, kesilmediğinden vaginal etapta genelde fazla kanama olur. Bu yüzden tecrübe sahibi olan hekimler tarafından pek tercih edilmez.

Avantajları

Laparoskopik histerektominin, abdominal yani karın kesilerek yapılan açık histerektomiye göre avantajları şunlardır:

  •  Ciltte herhangi bir kesi izi olmadığı için daha iyi bir görünüm,
  •  Dikişsiz bir operasyon olduğu için çok düşün enfeksiyon riski,
  •  Ameliyat sonrası çok daha az acı ve ağrı,
  •  Ameliyat esnasında çok az kanama,
  •  Ameliyat sonrası sondaya gerek kalmaması,
  •  Aynı gün taburcu olabilme,
  • Normal hayata daha kısa sürede dönebilme.

Laparoskopik histerektominin tek dezavantajı ise tecrübesi yetersiz bir cerrah tarafından yapıldığı takdirde, uzun süren ameliyat ameliyat sonrası komplikasyon oranının artması olabilir.