Koterizasyon (Yara Yakma) İşlemi

Koterizasyon Yara Yakma
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Koterizasyon (Yara Yakma)

Rahim ağzında (servikste) ortaya çıkan rahim ağzı yaralarının tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntem koterizasyon yani yara yakma işlemidir. Rahim ağzına yara yakma işleminin uygulanabilmesi için, hastaya öncelikle pap smear testi yapılmış ve bu test sonuçlarının olumlu çıkmış olması gerekmektedir. Eğer pap smear testi sonuçları normal çıkmamışsa rahim ağrında yara yakma yani koterizasyon yapılamaz.

Koterizasyon işlemi diğer rutin jinekolojik muayeneler gibi, jinekolojik muayene masasında yapılır ve en uzun sürdüğü zaman dört ya da beş dakika kadardır.Bu işlem sırasında, lokal ya da genel, herhangi bir anestezi uygulamasına gerek yoktur çünkü rahim ağzı bölgesinde sinir ucu bulunmadığı için hasta işlem süresince neredeyse hiçbirşey hissetmez. Bu özelliğinden ötürü koterizasyon hastanede olduğu gibi muayenehanede de çok rahat uygulanabilecek bir işlemdir.

Nasıl uygulanır?

Hasta önce, klasik olarak, jinekolojik muayene masasına alınır ve spekulum adı verilen ekipman takılarak rahim ağzının görünmesi sağlanır. Ardından, koter denilen aletin kaleme benzeyen ucu ile rahim ağzına küçük küçük dokunmak suretiyle işleme başlanır. İşlem bittikten sonra spekulum çıkarılır ve hasta hemen işlemin ardından ayağa kalkar ve günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Hastanın koterizasyon işleminden sonra herhangi bir ağrısı ya da yaşam kalitesini düşürecek şikayetleri olmaz.

Yara yakma yani koterizasyon işlemi yapıldıktan sonra hekim ortalama bir ay boyunca hastanın cinsel ilişkiden uzak durmasını tavsiye edecektir. Bu süre zarfında da çok açık bir pembe ya da beyaz, hafif ve sulu bir akıntı gözlemlenebilir, zaman zaman lekelenmeler de olabilir. Genel olaak bütün bu şikayetler bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer.Bir ya da iki ay içinde de yakılan alandaki epitel hücreler yenilenip normal bir hale gelir ve iyileşmiş görüntüsüne geri döner.

Koter nedir?

Yara yakma tıbbi adıyla koterizasyon işleminde kullanılan koter adlı cihaz,çok uzun zamandan beri operasyon esnasında oluşan kanamaları durdurmak,istenmeyen dokuları kesmek, hızlı ve etkili şekilde çıkarmakta kullanılır.Elektrokoterler, kadın hastalıkları ve doğum,KBB, genel cerrahi, beyin cerrahi, cildiye gibi branşlarda son derece etkili şekilde kullanılmaktadır.

Elektrokoterlerin çalışma sistemi, yüksek frekanslı RF dalga üretimi üzerine kuruludur. Üretilen bu dalgalar,uygulanacak noktada aniden yüksek ısı oluşturarak canlı hücrelerin sıvısının buharlaşmasını sağlar ve böylelikle hücre zarını parçalar. Bu parçalanma süreci, zincirleme şeklinde devam eder. Yüksek frekanslı RF elektromanyetik dalgalarının aynı zamanda koagülasyon (pıhtılaşma) özellikleri de olduğundan ve bu özellikleri farklı şekillerde modülasyonu ile azaltılıp artırılabilir. Koter cihazlarının dijital göstergeleri vardır ve hangi modda kullanılıyorsa, bu moddaki maksimum güç, yüzde olarak dijital gösterge üzerinde izlenebilir. Koter cihazları, yarı iletken elektronik teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Güçlü ve güvenilir cihazlardır.

Genital siğil tedavisinde koterizasyon

Tek kutuplu ve yüksek voltaj kullanılarak yapılan bu yöntem esnasında minimum 2000 volt ve 100-1000 miliamper akım kullanılır ve oluşmuş olan genital siğiller yaratılan termal hasar neticesinde tahrip edilir. Hem tek genital siğilde hem de çok sayıda genital siğilin tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi olarak çok sık kullanılır.

Genital siğil koterizasyonunda, hasta jinekolojik muayene masaya alınır ve koter cihazının negatif kutbu hastanın cildine değecek şekilde kalçasının altına konulur. Eğer az sayıd genital siğil varsa lokal anestezi, çok ve yaygın genital siği varsa genel anestezi uygulanır. Genital bölge antiseptik solüsyon ile silinerek işleme hazırlanır. Ardından da anestezi verilir ve etkisini göstermeye başlayınca lezyonlar tek tek koter kalemi ile yakılır.Bu işlemin süresi lezyonların büyüklüğüne, yerine ve sayısına göre değişir ama yine de çok uzun süren bir işlem değildir. de yakma işlemi genelde kısa sürmektedir. Yakma işlemi bittikten sonra bölge tekrar antiseptik solüsyon ile silinip yakılmış bölgeye koruyucu bir krem sürülür. Hastaya daha sonraki genital bölge bakımı anlatılıp kullanacağı kremler ve antibiyotik ile ağrı kesici reçete edilir.