Konizasyon Nedir?

Konizasyon Nedir?
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Konizasyon

Servikal problemler için kullanılan konizasyon işleminden önce HPV ile kanser arasındaki ilişki ve kanser gelişimi hakkında bilgi vermek gerekir. Son yıllarda araştırma sonuçları göstermiştir ki, kadınlarda ve erkeklerde HPV adı verilen human papilloma virüsü, genital kanserlere yol açan bir neden olmaktadır. HPV enfeksiyonları kadınlarda, rahim ağzı kanseri yani serviks kanseri ve rahim ağzı prekanseröz yani kanser öncesi lezyonlara neden olurken, erkeklerde ise penis kanserine yol açmaktadır. Human papilloma virüsü ile kanser arasındaki bu bağlantı, bugüne dek tıp dünyasında ortaya çıkarılmış ve kanıtlanmış virüs-kanser ilişkileri içinde en sağlam ve geniş çaplı ilişki olarak bilinmekteve kabul edilmektedir. Normalin dışında pap smear sonuç ve bulguları elde edilen hastalarda, kesin bir tanı koymak ve aynı zamanda da tedaviyi başlatmak için konizasyon ya da diğer bir deyişle soğuk konizasyon işlemi yapılır.

Konizasyon nedir?

Rahim ağzı kanal dokusunun bistüri ile koni şekli verilerek cerrahi olarak çıkarılmasına konizasyon adı verilir. Bu işlemi önemli kılan, rahim ağzı kanserlerinin genel olarakla transformasyon zonu ya da skuamo-kolumnar bileşke olarak isimlendirilen servikal kanal bölümünde gelişiyor olmasıdır ve bu bölümün konizasyon işlemi sırasında çıkarılması çok büyük önem taşır.

Servikal kanalın elektrikli bir koter yardımı ile kesilip çıkartılması ile yapılan işlem de Leep (LLETZ) olarak isimlendirilir. Leep işlemi yapılırken doku yakılarak çıkarılır. Bu yüzden yakılarak değil de cerrahi olarak bistüri ile kesilerek yapıldığında bu konizasyona soğuk konizasyon da denilir.

Ne zaman yapılır?

Eğer pap smear testlerinin sonuçlarında ve yapılan mikroskopik incelemelerde rahim ağzı kanalına dökülen hücrelerde normal dışı değişiklikler görülmüşse konizasyon yapılmalıdır. İleri derecede patolojik smear testi sonuçları ile biyopsi sonuçları arasında bir uyuşmazlık gözlemleniyorsa yine konizasyon yapılmalıdır.Bunların yanında yapılan kolposkopik incelemelerde de şüpheli lezyon sınırlarının rahim içinde yayılmaya başladığı sonucuna ulaşılıyorsa konizasyona başvurulabilir.

Ayrıca endocervical küretajın pozitif yaşanan durumlarda da konizasyon yapılmalıdır.

Endocervical küretajın pozitif olması ne demektir?

Kolposkopik tetkik sırasında küret adı verilen kazıyıcı bir alet ile rahim kanalının içi kazınır ve buradan alınan rahim içi örnek materyali patolojik değerlendirme yapılması için laboratuara gönderilir. Rahim kanalı hücreleri, mikroskobik olarak patolojik değerlendirmesi yapıldığında bir takım hücresel değişimler saptanabilir. Böyle bir durum ortaya çıkmasına endocervical küretajın pozitif olması denilmektedir ve bu durumda hem cerrahi sınırlamaların belirlenmesi hem de tedavi amaçlı konizasyon işlemi yapılır.

Nasıl yapılır?

Ameliyathane koşullarında ve hastaya genel ya da epidural anestezi (bölgesel) uygulanarak yapılan konizasyon işlemi ortalama 30 dakika kadar sürer. Operasyonda önemli olan nokta örnek olarak alınan rahim ağzı kanalındaki anormal seyir gösteren hücrelerin cerrahi sınırlar içinde kalarak alınmasıdır. Patolojik inceleme yapılırken, hücresel farklılaşmalar gösteren bölgenin çıkartılan doku içinde yani cerrahi sınır içinde kalması aynı zamanda tam kür yani tedavi anlamına gelir.

Riskler

Konizasyon işlemindeki risklere göz atıldığında,bu işlemin leep ile benzerlik göstermesinin yanında, bu işlemin komplikasyon oranlarının leep’ten daha fazla olduğunu söylemek mümkündür.En önemli risk, operasyon sırasında ve/veya sonrasında enfeksiyon,kanama ya da ağrıdır. Tüm bu riskler, operasyon deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında minimize edilebilir. Soğuk konizasyon işleminin komplikasyon olasılığı ve ameliyat sonrasında yaşanan iyileşme süreci göz önüne alındığında özel durumlar dışında soğuk konizasyon yerine leep konizasyona (letz) tercih edilir.

Konizasyon işleminden sonra,hastanın pap smear testlerine periyodik olarak devam etmesive hekimlerinin uygun gördüğü ve tavsiye ettiği şekilde kolposkopik değerlendirmelerini yaptırmaları çok büyük önem taşır.

Konizasyon sonrası dikkat etmeniz durumlar:

  • Konizasyon ameliyatı sonrası jinekologunuzun size reçete ettiği ağrı kesici ilaçları ve antibiyotikleri kullanmayı ihmal etmeyiniz.
  • Konizasyon işlem sonrası en az bir buçuk ay süreyle cinsel ilişkiden, havuz ve denize girmekten uzak durunuz
  • Vajinal akıntınızın belli bir süre devam etmesi durumunda hijyenik ped kullanınız, ancak enfeksiyon riskini arttıracağından ötürü vajinal tampon kullanmayınız
  • 4-5 gün süreyle ağır egzersizden kaçınınız
  • Kanamanızın devam ettiği sürece banyonuzu ayaktan duş şeklinde yapınız
  • Soğuk konizasyon sonrası patoloji sonucunuzu takip ediniz
  • Jinekoloğunuz ile işlem sonrası izlemleriniz ve smear testleriniz için temasınızı devam ettiriniz.