Kısırlık ve Kök Hücre Tedavisi

Kadın Kısırlığında Kök Hücre Tedavisi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Kısırlıkta Kök Hücre Tedavisi

Günümüzde çocuk sahibi olamayan çiftlerin oranı yaklaşık % 15 kadardır. Buna diğer yöntemlerin çare olmaması halinde, tüp bebek merkezlerinde çözüm üretilmektedir. Fakat bu yöntemle bile çiftlerde gebelik elde edilemeyebiliyor. Buna alternatif olarak kök hücre tedavisiyle kısırlığa çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Kök hücre vücuttaki doku ve organlarda bulunan temel hücrelerdir. Ana rahminde embriyonun gelişimiyle birlikte çoğalıp, dokuları ve organları oluşturmaktadırlar. Bunlar organ hasarı durumunda aktif hale gelerek, dokuların yenilenmesini sağlarlar.

Kök hücre tedavisiyle ilgili çalışmalar günümüzde yürütülmektedir. Bu kısırlık çeken çiftler açısından yeni bir umut ışığı olmuştur. Kadın ve erkekte % 2 oranında üreme hücresi bulunmayan bireyler vardır. Özellikle bu çiftlerde kök hücreden dönüşen üreme hücresi ihtiyacı bulunmaktadır.

Kök hücre nedir?

Kök hücre vücuttaki farklılaşmış olan hücredir. Bu hücreler hem kendisini, hem de diğer doku hücrelerini üretme potansiyeline sahip olan hücrelerdir. Kök hücre embriyo ya da insan vücudunda olan bazı doku ve organlardan elde edilir. Erişkin olan dokulardan farklı hücrelerde elde edilir. Kemik iliğinde olan kök hücreden, kan hücreleri elde edilebilir. Rahim içinde olan zarın hücreleri ise, kemik iliğinden elde edilmiş olan kök hücrelerden üretilebilir. Bu önemli tespit rahmin yapısıyla ilgili sorunların çözümünde büyük bir umut ışığı olmuştur. Bu tespit yeni gelişmeler içinde yardımcı olabilir.

Kök hücreleri hangi alanlarda kullanılır?

  • Kan kök hücresinin elde edilmesinde
  • Hasar gören kalbin tamirinde
  • Bağışıklık sistemi hastalıklarındaki tedavide
  • Organ nakillerinde
  • Şeker hastalığının tedavisi sırasında
  • Sinir sisteminin yeniden oluşturulması için
  • İşitme kaybının tedavisinde

Kök hücrelerin bu alanlarının dışında, teknolojideki gelişmelerle üreme sorunları ve kısırlık problemlerinde kullanılan yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisinde kullanımı söz konusudur.

Embriyodan elde edilen kök hücre

Bu alanda yapılan çalışmalar embriyodan kök hücrenin elde edilebileceği belirlenmiştir. Bu deneyler sırasında kullanım dışı kalan hücre veya transfer edilemeyecek embriyolar kullanılmaktadır. Bu şekilde sağlıklı ve canlı doğumların olması için, daha zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konudaki yasal ve etik engeller, çalışmaların daha yavaş ilerlemesine sebep olmaktadır. Çalışmalarda kadının yumurtalıklarındaki kök hücrelerden yumurta hücresi elde edileceği tespit edilmiştir. Bunlar laboratuvar koşullarında olgunlaştırılarak, gebelik elde edilebilir. Bu kısırlık tedavileri için bir umut ışığı olabilir. Ancak bunun içinde belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Üreme hücresi olmayan kişilerin sağlıklı bir bebek sahibi olması için yapılacak laboratuvar çalışmaları henüz az sayıda ülkede yapılabilir. Günümüzde sağlıklı sperm ve oositlerin nasıl elde edileceği daha kesinleşmediği için, bu şekilde doğan bir bebek yoktur.

Kök hücreden sperm elde edilmesi

Bu az sayıda hastada denenmiş ve bazı hastalarda olumlu sonuçlar alınmıştır. Henüz uygulamalar araştırma aşamasında olsa da, umut verici gelişmeler vardır. Bu konudaki araştırmalarda ergenlik döneminden önce kanser tedavisi olan erkek çocukların ilerde çocuk sahibi olabilmeleri için, kök hücreden sperm hücresi elde etmeye çalışılmaktadır. Bu yöntemde kanser tedavisinden önce testis dokusu dondurulur ve kanser tedavisinden sonra sperm hücresi üreten kök hücreleri geriye nakledilmektedir.

Kişinin embriyonik kök hücresinden yumurta ve sperm hücresi üretimini sağlayacak germ hücreleri elde edilmiştir. Bu yeni buluş dişi yumurta hücresi ve erkek sperm hücrelerinin üretimiyle başlayan insan gelişiminde bilinmeyen noktaların aydınlatılması için kullanılmaktadır. Bununla genetik hastalıkların anne karnındaki bebeğe geçişinin daha iyi anlaşılması ve alınması gereken önlemlerin alınması sağlanacaktır. Bu çalışmada insanın normal ve anormal gelişiminin kökenlerine ulaşılmak istenmektedir. Bu sağlıklı bebeklerin doğumu ve kısırlık alanında yeni gelişmeleri sağlayacaktır.