Histerektomi (Rahmin Alınması) Nedir?

Histerektomi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Histerektomi (Rahmin Alınması Ameliyatı)

Histerektomi daha anlaşılır bir şekilde söylenirse, uterusun yani rahmin alınması ameliyatıdır. Jinekolojik operasyonlar arasında en sık yapılan ameliyat olan histerektomi, ortalama olarak bir ya da iki saat sürer.

Hangi durumlarda yapılır?

Rahim myomları

Histerektomi operasyonuna en çok ihtiyaç duyulan nedenlerin başında uterusta oluşan myomlardır. Bunlar arasında da en sık görülenler tümörlerdir. Myom nedeniyle histerektomiye karar verilmesinde normalin çok dışında görülen kanamalar, bası ya da pelvik ağrı gibi şikayetlerin yüksek düzeylere gelmiş olması önemlidir.

Düzensiz kanamalar

Hormon kaynaklı olarak oluşan düzensiz kanamalar toplam histerektomi girişimlerinin yüzde 20’sini oluşturur. Eğer ilaç tedavisi fayda sağlamazsa ya da hasta ilaç tedavisini reddederse bu durumda ameliyat gündeme gelir.

İnata dismenore (Adet ağrılarının şiddetli olması)

Adet ağrıları normal şartlarda bir kadının günlük yaşamını engellemez. Ancak günlük yaşamın kalitesini düşüren ve şiddetli ağrılara neden olan adet kanamaları varsa, hastanın çocuk doğurma istek ya da planı bulunmuyorsa histerektomi, bir alternatif olabilir.

Doğum komplikasyonları

Histerektomi operasyonları arasında en acil olan ameliyat türü budur. Eğer doğumdan sonra oluşan kanamalar durdurulamıyorsa (atoni), rahimde oluşan yırtıklar tamir edilemiyorsa, bebeğin eşi plasentadan ayrılmıyorsa (plasenta acreata / inkreata) acil olarak histerektomi uygulanmalıdır.

Tüm bunları yanında, endometriozis yani uterusun içinde bulunması gereken zarın dışarda bulunması, rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tümörleri gibi problemlerde de histerektomi tercih edilebilir.

Karar süreci

Hem hastanın hem de hekimin birarada vermesi gereken bir karar olmasının yanında zaman zaman histerektomi acil olarak alınması gereken bir karar olabilir.Menopoz öncesi dönemde olan bir kadının histerektomi operasyonundan sonra adet görme ve çocuk doğurma yeteneğini yitirecek olması kadınların bu sürece alışmasını zorlaştırır. Ancak şu noktayı açıklığa kavuşturmakta fayda vardır: Histerektomi operasonu cinselliğin azalmasına ya da psikiyatrik kaynaklı rahatsızlıklara neden olmaz.

Nasıl yapılır?

Histerektomi iki farklı şekilde uygulanır:

  1. Karından (Abdominal)
  2. Vajinadan

Bu tercih, hangi nedenle operasyon yapıldığına, hastanın anatomik yapısına ve elbette hekimin tercih ve tavsiyesine bağlıdır.

İstatistiklere bakıldığında, histerektomi ameliyatlarının yüzde 75’i abdominal (karın) yolundan yapılır. Her iki şekilde de histerektomi yapılabilmesi için uterusu bağlayan tüm bağlar ve uterusu besleyen tüm damarlar tek tek bulunarak, özel ekipmanlarla tutulur ve kesilir, sonrasında da özel dikişlerle bağlanır. Bu sırada uterusun etrafında olan idrar torbası, idrar toplama kanalları ve barsakların zarar görmesine izin verilmez.

Ameliyat sonrası bakım

İdrar kesesi histerektomiden az da olsa etkilendiği için hastanın idrar yaparken zorluk çekme olasılığı yüksektir. Bu yüzden idrar sondası ameliyat sonrası 18-24 saat süreyle hastaya takılı kalır. Ameliyatın olduğu gün, hasta ağızdan beslenemez. Ancak barsak hareketleri başladıktan sonra sıvı gıdalar alabilir. Ardından da hastanın sindirebileceği şekilde katı yiyecekler günlük diyetine eklenir. Hastanın mümkün olabildiğince erken ayağa kaldırılması, olası damar tıkanıklığı riskini azaltacağından tavsiye edilir. Ameliyatı takip eden altı hafta boyunca hasta ağır aktivitelerden ve cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Banyo yaparken çok sıcak olmayan duşlar tercih edilmelidir. Eğer herangi bir vajinal kanama ya da ateş ortaya çıkarsa muhakkak hekime haber verilmelidir. Bu kısıtlamalar dışında hasta normal hayatına devam edebilir.

Ayrıca…

Unutulmamalıdır ki, histerektomi sadece rahmin çıkarılması operasyonudur ve histerektomi olan bir kadın bir daha asla adet göremez. Ancak cinsel ilişkiyi sağlayan organ vajina olduğu ve histerektomi sırasında vajinaya bir zarar gelmediği için cinsel ilişkinin ritminde bir değiiklik ya da eksiklik söz konusu değildir.