Hafta Hafta Gebelik Rehberi

Gebelik Dönemi Rehberi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelik (Hamilelik) Rehberi

Hamilelik, daha önceden başınızdan geçmiş olsa da, ilk defa yaşıyor da olsanız, her biri özel bir deneyim olacak bir süreçtir. Kendi hayatını sizden bağımsız şekilde yaşamaya hazır oluncaya kadar, bedeninizde bir bebeğin büyüyor olmasının düşüncesi bile sizin için yorucu olabilir. Heyecan, korku, eğlence ve rahatlık hızlı bir şekilde gelen ve aynı hızla giden ortak duygulardır. Hamilelik, başlangıçta 40 hafta sürecek bir sonsuzluk gibi görünse de, genellikle çoğu kadın için hızla geçen bir dönemdir.

Bu yazımız, sizin için 9 ay boyunca rehber olacak şekilde tasarlandı. Unutmamanız gereken şey, bebeğinizin ve sizin ayrı birer birey olduğu ve her hamileliğin diğerleriyle aynı olmadığıdır. Diğer hamile kadınlar ile çok sayıda ortak noktanız olsa bile, deneyimleriniz onlarınkinden oldukça farklı olabilir. Hazırladığımız bu hamilelik rehberiyle, sizlere bu dönemin aşamalarını ayrıntılarıyla anlatmaya çalışacağız.

Hamilelik için başlangıç dönemi ne zamandır?

Bir hamileliğin yaklaşık süresi 40 hafta kadardır. Bu süreyi aşan 2 haftalık süreç daha buna ilave olabilir. Bebeğin anne karnında büyümesi yaklaşık olarak 38 hafta devam eder. Bebeğin anne rahmine düşüşünün tam zamanı bilinemeyeceğinden, kadının gördüğü son adet kanamasından itibaren 40 hafta sayılarak, hamilelik dönemi hesaplanır. Kadının son adet kanamasının başlamasından iki hafta sonra, kadının en doğurgan olduğu döneme girilir ve hamile kalma olasılığı yüksek olur.

Hamilelikte trimester nedir?

Gebelik Trimesterleri

Hamilelik döneminde ilk 13 hafta ilk trimester olarak tanımlanır. 14 ve 27 haftalar arası ikinci trimester, 28 ve 40 haftalar arası ise üçüncü trimester olarak tanımlanır. Bu konuda bazı uzmanlar dördüncü trimester olduğunu belirtseler de, bu dönem daha çok bebeğin dış dünyaya adapte olmasıyla ilgilidir.

Her trimester döneminde bebeğinizin gelişimi açısından önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Bu ilerlemeler hamilelikte bebeğin doğuma hazırlanması ve bebeğin dış dünyaya hazır olmasını sağlamak için gerçekleşir.

Hamileliğin ilk trimesterinde neler olur?

Hamileliğin ilk trimesteri olan 13 haftalık süreçte, gebe kadınların çoğu bu dönemin yarısına kadar hamileliğinin farkına bile varmaz. Embriyonun rahme düşmesinden önce hamileliğin sayılması fazla anlamlı olmasa da, bu doğum tarihinin tahmin edilmesi için tek yoldur. Yaklaşık olarak tahmini doğum tarihinin hesaplanması için, son adet döneminin başlangıcından itibaren 40 hafta sayılarak bir hesaplama yapılmalıdır. Yine de bu yöntem kesin ve doğru sayılamaz. Çünkü bebekler bazı durumlarda kendilerine uygun şekilde, ne zaman dünyaya geleceklerine karar verirler.

İlk trimesterde inanılmaz bir gelişim süreci yaşanır. Yumurtlamadan yani ovulasyondan sonra yumurtanın tek bir spermle döllenebilmesi için, yaklaşık olarak 12-24 saat kadar bir zaman süreci bulunmaktadır. Bu gelişim normal olarak fallop tüpünde meydana gelir. Bu dönemde döllenme olmadığı takdirde, rahmin endometrial tabakası yani iç tabakası kadının sonra göreceği adet kanamasında dökülür. Bu gebeliğin meydana gelmediğine işarettir.

Yumurta ve spermin birbiriyle temas etmesinden itibaren, bu hücreler bağımsız eşsiz kimliğini oluşturmaya başlar. Bu aşamada rahimde plasenta meydana gelir. Bu hamileliği her haftasında destekleyerek, bebeğin büyümesine yardımcı olacak ve destekleyecek hormonların salınımında önemli bir rol oynar.

Hamileliğin oldukça önemli olan bu trimesterinde 13 haftanın her birini inceleyerek, küçük olmalarına rağmen embriyoları optimize ederek, onların hayatta kalma şansını arttıracak yaşamsal temelleri inceleyeceğiz. Vücudun geçirdiği değişimleri ve bu dönemde kadının neler hissettiği dikkate alacağız. Bunun yanında bebeğin nasıl bir gelişme gösterdiğini dikkatli bir şekilde inceleyeceğiz.

→ Birinci Trimester Haftaları ← 

İpucu: Gebelik Haftanız Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayabilirsiniz!
Gebelik HaftasıOrtalama BoyOrtalama Kilo
1 Haftalık Gebelik--
2 Haftalık Gebelik--
3 Haftalık Gebelik--
4 Haftalık Gebelik--
5 Haftalık Gebelik2 mm-
6 Haftalık Gebelik3 mm-
7 Haftalık Gebelik10 mm-
8 Haftalık Gebelik15 mm1 gr
9 Haftalık Gebelik20 mm2 gr
10 Haftalık Gebelik30 mm4 gr
11 Haftalık Gebelik40 mm7 gr
12 Haftalık Gebelik50 mm15 gr
13 Haftalık Gebelik70 mm20 gr

Hamileliğin ikinci trimesterinde neler olur?

Hamileliğin on ikinci haftasına gelindiğinde, bebek tamamen oluşur. Bu dönemde bir dakikadan fazla insan gibi görünür. Başı henüz vücuduna göre daha büyüktür. Yüz yapısı büyük oranda fark edilir. İkinci trimester daha çok bebeğin vücudunda hayati organların olgunlaştığı ve sinir sisteminin oluştuğu bir süreçtir.

Hamileliğin ikinci trimesteri boyunca, bebeğin boyutları ve giderek olgunlaşması her hafta ilerleme gösterir. Bu trimesterin ortasına gelindiğinde, kadınların çoğunluğu bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. Ayrıca bu dönem çoğu gebe kadının kendisini daha iyi ve daha enerjik bir süreçtir. Anne adaylarının mide bulantıları azalır. Bu dönem henüz gebe kadının hareketlerinin kısıtlanması için erken bir süreçtir.

Hamileliğin bu döneminde yani 14 ve 27 haftalar arasını değerlendirmeye çalışacağız. Bu dönemde hem gebe kadının, hem de bebeğinin fiziksel olarak neler yaşadığını görmeye çalışacağız. Bu dönemde kadınların neler hissettiğini ve sağlığını koruyabilmek için neler yapılabileceğini, bebeğin gelişim aşamalarını değerlendireceğiz.

→ İkinci Trimester Haftaları ← 

İpucu: Gebelik Haftanız Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayabilirsiniz!
Gebelik HaftasıOrtalama BoyOrtalama Kilo
15 Haftalık Gebelik10 cm70 gr
16 Haftalık Gebelik11 cm100 gr
17 Haftalık Gebelik13 cm140 gr
18 Haftalık Gebelik14 cm200 gr
19 Haftalık Gebelik15 cm250 gr
20 Haftalık Gebelik25 cm300 gr
21 Haftalık Gebelik27 cm350 gr
22 Haftalık Gebelik28 cm430 gr
23 Haftalık Gebelik29 cm500 gr
24 Haftalık Gebelik30 cm600 gr
25 Haftalık Gebelik34 cm650 gr
26 Haftalık Gebelik35 cm760 gr
27 Haftalık Gebelik37 cm875 gr
14 Haftalık Gebelik9 cm50 gr

Hamileliğin üçüncü trimesterinde neler olur?

Hamileliğin bu döneminde bebeğiniz düzenli olarak dinlenme ve aktivite dönemlerinden geçer. Anne karnında sıkça yattığı şekli değiştirir, tekmeler atar ve rahim içinde kendine rahat pozisyon bulmak için devamlı hareket halinde olur. Bu trimesterde bebeğin beyin ve sinir sistemi tamamen olgunlaşmıştır. Ancak akciğerleri daha olgunlaşmaya devam etmektedir.

Hamileliğin bu dönemi gebe kadınlar için, üç trimesterin içinde en uzunu olarak görülebilir. Bu dönemde hamilelik çok net bir şekilde vardır. Hamileliğin boyutu gelecekte olanlar için bir hatırlatıcı olmaktadır. Bu dönemde kadın için en küçük bir aktivite bile yorucu olabilir. Özellikle çalışanlar ve başka çocukları olan kadınlar için, büyük bir yorgunluk kaynağıdır. Ancak bebeğin hala daha annesi tarafından desteklenmeye ihtiyacı vardır. Bu dönemde bebeğin erken doğması halinde, özel bir bakıma ihtiyacı olacaktır.

28 ve 40 haftalar arasındaki dönemde, bebeğin yeni yaşamına hazırlanması için gerekli olan tüm aşamaların önemi değerlendirilecektir. Hamileliğin kadının duygularını, görünümünü, hatta diğer ilişkilerini nasıl etkilediği araştırılacaktır. Hamileliğin haftalık gelişiminin yer aldığı bu rehberle, hamileliğin getirdiği değişimlerin ilerlemesini sizlerin de anlamanıza yardımcı olmayı umuyoruz.

→ Üçüncü Trimester Haftaları ← 

İpucu: Gebelik Haftanız Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıdaki Linkleri Tıklayabilirsiniz!
Gebelik HaftasıOrtalama BoyOrtalama Kilo
28 Haftalık Gebelik37 cm1000 gr
29 Haftalık Gebelik39 cm1.150 gr
30 Haftalık Gebelik40 cm1.300 gr
31 Haftalık Gebelik41 cm1.500 gr
32 Haftalık Gebelik42 cm1.700 gr
33 Haftalık Gebelik43 cm1.900 gr
34 Haftalık Gebelik45 cm2.150 gr
35 Haftalık Gebelik46 cm2.400 gr
36 Haftalık Gebelik47 cm2.600 gr
37 Haftalık Gebelik48 cm2.800 gr
38 Haftalık Gebelik50 cm3.000 gr
39 Haftalık Gebelik51 cm3.200 gr
40 Haftalık Gebelik52 cm3.400 gr