Gebelik Tarihi Hesaplama

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebe kalmayı planlamış olan bir kadın için gebelik hadisesi gerçekleştikten ve anne adayı bunu çeşitli test yöntemleri ile tespit ettikten sonra ikinci adım bebeğin kaç haftalık olduğunu belirlemek yani gebelik tarihi hesaplama işlemini yapmak olacaktır. Anne adayı, gebelik muayenesini yaptırmaya gittiği kadın doğum uzmanı olan hekime son adet kanamasının ilk gününü söylemek zorundadır.

Son adet kanamasının başlangıcı neden bilinmelidir?

Gebe kalmış olan bir kadının son adet kanamasının ilk günkü tarihini bilmesi önem taşır. Çünkü, hekim, bu bilgiden yola çıkarak gebelik tarihi hesaplama işlemini yapacaktır. Zaman zaman anne adayları gebelik tarihi hesaplaması için son adet kanaması tarihinin ilk değil son gününü baz alıyor olsa da bilimsel olarak doğru ve geçerli olan son adet kanamasının ilk günüdür. Peki bunun sebebi nedir? Neden son adet kanamasının ilk günü bilinmelidir? Çünkü, kadınını ovülasyon adı verilen yumurtlama gününün tam olarak hangi gün olduğu, yumurtaların hangi gün çatladığı ve erkeğin sperm hücreleri tarafından hangi dün döllendiği hekim tarafından tam olarak bilinemez. Bu durumda hekim gebelik tarihi hesaplama sürecini tamamlayabilmek, gebeliğin gidişatını izlemek, anne adayını ve bebeğin gelişim düzeyini takip edebilmek için gebeliğe bir başlangıç noktası koymak zorundadır. Bu başlangıç noktası da anne adayının son adet kanaması tarihinin ilk günü olarak hesaplanır.

Bebek kaç aylık?

Genel olarak halk arasında gebeliğin “büyüklüğü” ay ile ifade edilir ve muayene olmak için hekime gelen anne adayları hep bebeklerinin kaç aylık olduğunu öğrenmek ister ancak hekimler gebelik sürecini ay değil hafta kavramıyla anlar, yorumlar ve de anlatır. Bu durumda anne adayının kendince tuttuğu zaman ile hekimin belirlediği zaman arasında gebelik hesaplama yönteminde ve elbette sonuçlarında da uyuşmazlık ve farklılıklar ortaya çıkar.

Gebelik tarihi hesaplarken meydana gelen bu farklılığın tek nedeni, gebelikteki hesaplama mantığının biraz farklı oluşudur ve bu yüzden anne adayının gebelik tarihi hesaplaması ile hekimin gebelik hesaplaması uyuşmaz. Bu fark gebelik haftası hesaplaması yapılırken bir ayın dört hafta değil dört hafta üç gün kabul edilmesinden kaynaklanır.

Doğrusu nedir? Ay mı hafta mı?

Gebelik tarihi hesaplama söz konusu olduğunda bilimsel,doğru ve de belirleyici olan hekimin yaptığı hafta hesabıdır. Bütün gebelik kriterleri de ay hesabına göre değil; yukarıda anlatılan hafta hesabına göre belirlenir. Anne adayları büyük çoğunlukla 38 ila 40. haftalar arasında doğum yapar. Ancak ovülasyon yani yumurtlama günü hesaplamasında yapılan kaymalar nedeniyle 41. haftada da doğum yapan anneler vardır. Bu “uzama”nın nedeni şudur: Hekim kadının gebelik tarihi hesaplama işlemini yaparken, anne adayının son adet kanaması tarihinin ilk gününden itibaren sayar ve 14. güne denk gelen günü de yumurta hücreleri ile spermlerin karşılaştığı gün yani döllenme günü olarak kabul eder. Ancak bu gün bir hafta önce ya da bir hafta sonraya da denk gelmiş olabilir. Yani bu noktadan bir hafta önce ye da bir hafta sonra döllenme gerçekleşmiş olabilir ve 40. haftadan 41. haftaya sarkan “gecikme”nin nedeni budur.

Anne adayının kafa karışıklığı

Hekiminin yaptığı hafta bazlı gebelik tarihi hesaplama işlemi ile kendi yaptığı ay bazlı gebelik tarihi hesaplama işlemi birbirini tutmayan anne adayı kimi zaman kafa karışıklığı yaşayabilir. Bunun nedeni  yukarıda da açıklandığı üzere, gebelik tarihi hesaplaması yapılırken bir ayın dört hafta + üç gün olarak hesaplanıyor olmasıdır.