Gebelik Günü Hesaplama

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bir kadının gebe kalabilmek için en uygun zamanının hesaplanabilmesi için ovülasyom yani yumurtlama döneminin belirlenmesi büyük önem taşır. Hesaplanan bu tarihlere yakın günlerde cinsel ilişkiye girildiği takdirde kadının gebe kalma olasılığı çok daha yüksek olur.

Adet kanamaları düzenli olan kadınlarda yumurtlama yani ovülasyon, adet kanaması başlamadan ortalama 14 kadar gün önce gerçekleşir, yumurtlama(ovülasyon) gününü tespit edebilmenin en pratik yolu budur. Bu hesaplama ile adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama (ovülasyon) adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren sayarak 14. güne denk gelir. Bu günden itibaren iki ya da üç gün önce başlayarak bir hafta boyunca iki ya da üç günde bir cinsel ilişkide  bulunmak kadının gebe kalma şansını arttırır. Bu şu demektir: Adet kanaması başlamadan 17-18 gün öncesinden itibaren bir hafta boyunca ii ya da üç günde bir cinsel ilişkiye girmek gerekir.Böylelikle gebelik günü hesaplama işlemini yapmak mümkün olur. Ancak ilişki ile ilgili olarak şu bilgiyi vermekte fayda vardır: Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin, gebelik günü hesaplama prensibine göre elde edilmiş olan zaman aralığında her gün ilişkiye girmeleri hekim tarafından önerilmez. Çünkü her gün ilişkiye girmek erkeğin sperm hücrelerinin sayısının azalmasına neden olur. Bu nedenle en ideal olanı, gün aşırı yani iki günde bir cinsel ilişkiye girmektir.

Adet kanamalarının düzeni

Adet siklusu düzenli olarak 30 gün süren bir kadının adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak sayıldığında 16 gün sayılarak, yumurtlamanın yani ovülasyonun denk geldiği gün  hesaplanabilir. Bir kadının adet kanamaları düzenli bir şekilde 35 günde bir oluyorsa, bu kadınlarda sayıldığı zaman, 21. güne denk gelen gün gebelik günü hesaplamasında baz alınabilir. Ancak bir kadının adet kanamaları düzensiz olduğunda yumurtlama yani ovülasyon gününü tahmin etmek zor olur. Fakat prensip olarak her zaman adet kanaması başlamadan yaklaşık olarak 14 gün önce ovülasyon yani yumurtlama ortaya çıkar.

Yukarıdaki tanımlar, anne adayının en son gördüğü adet kanamasından geriye doğru sayarak gebelik günü hesaplama prensibi üzerine verilmiştir. Örneğin “adet kanaması başlamadan 17 ya da 18 gün önce ilişkiye başlanması” tavsiye edilmiştir.Bunun sebebi yumurtlama yani ovülasyon gününün gelecek olan adet gününe göre hesaplanması her zaman daha güvenilir sonuçlar verir. Çünkü adetin ikinci dönemi yani yumurtlama (ovülasyon) ile adet arasında geçen ve luteal faz adı verilen süre 14  gün olarak sabittir.

Gebelikte ay ve hafta hesabı

Gebelik günü hesaplama yönteminde hafta ve ay hesaplamasında karışıklık ve uyuşmazlık oluşması normaldir. Hekimin haftayı kriter alarak hesapladığı gebelik sürecini anne adayı ayı baz alarak hesaplar ve bu da iki hesaplama arasında farklılığa neden olur. Çünkü gebelik sürecinde ifade edilen “bir ay” normal şartlar altında olduğu gibi dört haftadan değil dört hafta ve üç günden oluşur. Bu da hekim ile anne adayının hesaplamaları arasındaki farklılığın nedenidir. Ayrıca, gebelik günü hesaplaması yapılırken ve sonrasında gebeliğin takibinde esas olan bilimsel yöntem, gebeliğin hafta olarak hesaplanması ve ifade edilmesidir. Bir gebelik 40 hafta sürer ve doğumların çok büyük bir çoğunluğu 38 ila 40. haftalar arasında gerçekleşir.

Gebeliklerini hafta yerine ay ile ifade eden anne adayları için hekimlerin üzerinde uzlaştığı zaman karşılaştırmaları aşağıdaki gibidir.

Hekimin Hesaplaması (Hafta) Anne Adayının Hesaplaması (Ay)
4-5 1
8-9 2
12-13 3
16-17 4
20-21 5
24-25 6
28-29 7
32-33 8
36 9
40 9 ay 10 = 280 gün =40 hafta