Gebelik Belirtileri

Gebelik Belirtileri
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelik Belirtileri

Gebelik dönemi, her kadın için özel ve farklı bir dönemdir. Vücutta salgılanan hormonlar nedeniyle gebelerde görülebilen ortak şikayet ve belirtilerin varlığından söz etmek mümkündür. Çünkü metabolizme bu dönemde hassaslaşır ve daha tepkisel olabilir. Ayrıca anne adayının daha önce hiç yaşamadığı bazı belirtiler ve yakınmalara da gebelik döneminde sıklıkla ortaya çıkabilir. Bu farklılıkların büyük bir kısmı geçici olup her hangi ciddi bir anlam ifade etmezken, buna karşın bazı belirti ve bulgular bir sorunun habercisi olabilir.

Gebelikte Ortaya Çıkan Belirtiler Nelerdir?

İstisna olarak karşımıza çıkan özel durumlar da olmakla beraber tüm gebeler, gebeliklerinin farklı dönemlerinde etkileyebilen ortak işaret ve belirtiler olarak şunları saymak mümkündür:

Adetten kesilme (Amenore): Kadının aylık adet döngüsünün bozulması elbette gebeliğin ilk işaretidir. Gebelikten önce düzenli olarak adet gören bir kadında, beklenen adetin beklendiği günde ve sonrasıda görülmemesi gebelik belirtileri arasındaki ilkve en önemli bulgudur. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, tek başına amenore gebeliğe işaret etmez. Çünkü bir çok farklı hastalıkta da amenoreyle karşılaşmak mümkündür.Buna karşın gebe olduğu halde adet görebilen kadınlar da vardır.Halk arasında buna “üstüne görme” denir.

Bulantı ve Kusma: Genellikle gebeliğin 2-12. haftaları arasında ve gebelerin %50-60′a yakınında görülen bulantı ve kusma şikayetleri çoğunlukla sabahları uyanıldığında ortaya çıkar. Gün içinde tekrarlayan bulantı ve kusma atakları görülebilse de sabahları başlayan bulantılar bu ataklara göre daha sarsıcı olabilir.Ayrıca hipersalivasyon yani tükürük salgısında artış ve pitiyalismus yani ağızda aşırı sulanma da gebelik belirtileri arasında yer alır.

Artan mesane duyarlılığı: Gebeliğin ilk safhasında özellikle de ilk 12 hafta içinde gittikçe büyüyen uterus, komşusu olan mesaneye baskı yapar ve bu da mesanenin duyarlılığının artmasına yol açar. Gebe, bu yüzden sık sık idrara çıkar. İkinci üç aylık dönemde bu şikayet azalır.Ancak üçüncü trimestrde yeniden artar.

Yorgunluk: Herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkan yorgunluk durumu, 20. haftaya kadar sürer sonrasında ise azalma trendi gösterir.

Memelerde değişim: Adetin gecikmesinden hemen sonra ortaya çıkan meme doygunluğu, hassasiyeti gebeliğin diğer öncül belirtileri arasında yer alır.Bu değişimler hormonal yapı ile ilgilidir ve hormonal uyarılma sebebiyle ortaya çıkar. Bunun yanında, memelerde bez, yağ ve bağ dokusunda da farklılaşmalar olur ve damarlarda, lenf bezlerinde hipertrofi meydana gelerek memelerde şekil değişiklikleri oluşur.

Ruhsal değişimler: Duygusal çalkantılar her gebe kadının yaşadığı durumların başında gelir ve bunlar arasında ani duygusal değişimler, çalkantılar, abartılı duygu ifadeleri, sinirlilik gibi belirtiler gözlenebilir. Aşerme de gebelik belirtileri arasında yerini alır. Yemek yeme istek ve alışkanlıklarında farklılıklar oluşur. Bazı yemekleri yemek için şiddetli arzu duyulurken bazılarından tiksinti gelebilir.

– Lividite: Gebeliğe bağlı oluşan damar genişlemesi sebebiyle kan göllenmesi de denilen lividite durumu oluşur. Bu durumda vulva,vajina ve servikste mavimsi bir renk oluşmaya başlar.

– Abdominal Strialar ve Pigmentasyon: Halk arasında çatlak adı verilen abdominal strialar ve pigmentasyon gebe kadınların neredeyse %90′ında görülür ve bu durumda gebenin vücudunda genişlemeye bağlı olarak gerilme çizgileri ortaya çıkar. Yani deri dokusunun elastik lifleri birbirinden ayrılır ve bu sebeple deri altında bulunan ve damar bakımından zengin olan tabaka kolayca görülebilir.Bu sorunu yaşamayan gebelerin oranı sadece %10′undur. Bu çatlaklar, gebelikten sonra da mutlaka iz bırakır.

Ancak şunu da asla unutmamak gerekir ki, gebelik tanısını koyabilmenin en sağlıklı yolu gebelik testi yaptırmaktır.