Çocuğunuz Altını mı Islatıyor?

Bebek ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Tuvalet Eğitimi ve Çocuk Psikolojisi

18-24 aylar arası, çocuğunuzun tuvalet eğitimi almaya hazır olduğu zamanlardır. Normal bir çocuk genel olarak 2-3 yaş döneminde tuvalet ihtiyacını haber verir, ancak çocuklar henüz organları üzerinde tam kontrol sağlayamadıklarından ara sıra altlarını ıslatmaya devam edebilirler. Bundan dolayı dört yaşına kadar ara sıra görülen altını ıslatma davranışı olağandır. Fakat çocuğunuzun gelişimi normalse, tuvalet eğitimini alması gereken dönemde aldıysa ve dört yaşında olmasına rağmen zaman zaman da olsa hala altına kaçırıyorsa çocuğunuzun duygusal bir problemi var demektir. Bu sebeple bu yaşta ortaya çıkan bu davranış çok dikkatli takip edilmeli, altını ıslatma davranışının normal kabul edilen altını ıslatma mı yoksa uyum bozukluğu olarak kabul edilen altını ıslatma mı olduğuna karar verilmelidir.

Eğer çocuğunuzun fiziki, hareket, dil ve zeka gibi gelişimleri normalse, tuvalet eğitimini almışsa, dört yaşındaysa ve aralıklarla da olsa altını ıslatma davranışı görülüyorsa, bu psikolojik bir probleminin olduğunu gösterir.

Patalojik Sebeplere Dikkat Edin!

Altını ıslatma davranışı her zaman psikolojik bir nedenden kaynaklı olmayabilir, organik bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmelidir.

Bazı ebeveynler çocuklarının kasıtlı olarak altını ıslattığını düşünebilir. Oysa çocukların büyük kısmı bunu kasıtlı olarak yapmazlar. Kasıtlı olarak yapmış olsalar dahi bunu rahatsız oldukları bir durumla ilgili mesaj vermek için yapabilirler. İki durumda da ebeveynlerin çocuklarını suçlayıcı şekilde davranmaktan vazgeçmeleri gerekir. Çoğunlukla bilinçsizce oluşan bu durumu anlayabilmek için altını ıslatma davranışının nasıl oluştuğunu bilmemiz gerekir. Herhangi bir kaygı, gerginlik, korku gibi duygusal problem esnasında çocuklar, idrar torbasını oluşturan kasların da harekete geçmesi sonucu bunu kontrol edemeyip altına kaçırabilir.

Altını ıslatma davranışı, sorunu yanlış şekillerde çözmeye çalışan ebeveynler nedeniyle daha da artış gösterebilir, daha farklı problemlere kaynaklık edebilir, çocukta içe kapanıklık, özgüven eksikliği gibi sorunlar meydana getirerek kişiliğine olumsuz etkilerde bulunabilir.

Anne ve babaların kaçınması gereken bazı davranışlar şunlardır:

  • Problemi çözerken baskı ve aşırı disiplinci tutumdan
  • Altını ıslattığında çocuğa ceza uygulamaktan
  • Çocuğun bulunduğu ortamda başkalarıyla bu durum hakkında konuşmaktan
  • Çocuğu bu davranışa sahip olmayan çocuklarla kıyaslamaktan
  •  Alaycı ve küçümseyici davranışlardan kaçınmaları gerekmektedir.