Bebeklerde İshal (Belirtiler ve Öneriler)

Bebeklerde İshal
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerde Görülen İshal Hakkında

Bebeklerde ishal sorunu anne sütü ile beslenen bebeklerde az rastlanılan bir durumdur. Bunun nedeni anne sütünde bulunan maddelerden bazılarının ishali oluşturan mikroorganizmaların oluşumunu büyük ölçüde önlemesindendir. İshalin belirtileri bebeğinizin sıkça dışkılaması, dışkının sulu olması, sümüksü dışkıdır.

Her mevsimde ishal olma ihtimali olduğu gibi yaz mevsiminde bu taze meyve tüketiminden dolayı daha fazladır. İshalin bazı sebepleri şöyledir:

  1. Hastalık
  2. Bazı gıdalar karşısındaki hassasiyet
  3. Aşırı meyve ve meyve suyu tüketimi
  4. Diş çıkarma
  5. Antibiotik tedavisi (antibiotik tedavisi sırasında bebeğinize yoğurt yedirirseniz ishali önleyebilirsiniz)

Nedene göre ishal tedavisi de değişiklik gösterir fakat en yaygın tedavi şekli diyet ile yapılandır. İshal olan bebeğinize doktor onayı almaksızın kesinlikle ilaç uygulamayın.

Bebeğinizn altını tahrişten korumak için her dışkılama sonrası değiştirip pişik kremi sürünüz. İshali çözmek için bir çok durumda anne sütü ve mama vermeye devam etmeniz en doğru yöntemdir.

Ayrıca bebeğiniz için şu tavsiyeleri de göz önünde bulundurmanızda fayda vardır:

  • Bebeğiniz düzenli şekilde devam ediyorsa katı yiyeceğe devam edin. Bebeğiniz sık beslendikçe ishalin etkisi azalacaktır. Makarna, pirinç, patates, muz püresi iyi seçimlerdir.
  • İshalden dolayı ortaya çıkan sıvı kaybı için iki saatte bir 50 – 60 ml sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bebeğe tatlandırılmış yiyecekler ya da yapay meyve suları vermekten kaçının.
  • Eğer ishal ile birlikte kusma da mevcutsa katı gıdalar kusma durana kadar verilmemelidir. Süzülmüş meyve suları verilmesinde sakınca yoktur.
  • İki üç gün sonra dışkı normal haline dönmeye başlayacaktır. Fakat birkaç gün daha süt ve süt içerikli katı gıdaları seyrek tutun.
  • Eğer sulu dışkı bir ve ya iki kez olmuşsa önemli değildir fakat bununla birlikte ateş ve kusmada görülüyorsa bir doktora başvurmalısınız.