Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi Hakkında

Normal doğum yaklaştığında ilk olarak bebeğin başı doğum kanalına girer. Doğum kanalı, adından da anlaşılacağı üzere, doğum sırasında dışarı çıkabilmek için bebeğin içinden geçmek zorunda olduğu, uterus, serviks, vajina ve vulvadan oluşan, dışında da kemikten bir çatı bulunan genital kanalın adıdır.

Bebeğin doğum kanalına inmesi aşamaları, bebeğin çıkışa yaklaşma durumuna göre “-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3” şeklinde tanımlanır. Bu numaralar baş seviyesini ifade eder ve bu rakamlar doğum başlarken elle yapılan vajinal muayenede elde edilir. Bebeğin baş seviyesinin +2 olması demek, doğuma kalan sürenin çok az olduğu anlamındadır. +3 seviyesi ise artık hekimin, gerekli tüm işlemleri hatta gerekli olduğu durumlarda kesi yani epizyotomi yaparak doğumu tamamlaması gerektiğini ifade eder.

Gebeliğin son haftasında amniyon zarının her an açılması ve su gelmesi çok olasıdır. Su, bazen çok hızlı ve şiddetli gelebileceği gibi bazen idrar kaçırılmışçasına çok yavaş ve azar azar da olabilir. Gelen suyun miktarı ne olursa olsun, su geldiği hissedildiğinde hiç vakit kaybetmeden muhakkak hekime haber verilip hastaneye gidilmelidir.

Angajman

Anne adayı doğum anı gelmeden ve bu süreç başlamadan çok kısa bir süre önce (muhtemelen bir kaç gün) karnında bir takım değişikler hissedecektir.Hekimin muayenesinde göbek deliği veya pubik simbiz denilen çatı ekleminden rahme kadar olan ölçü değişmiş bulunur. Bu durum bebeğin başı doğum kanalına girdiğinde ortaya çıkar ve angajman adını alır. Sözlük karşılığı bağlanma demek olan angajman, bebeğin başının kemik çatı girişini geçip doğum kanalına girmesini ifade eder ve doğum sürecinin temellerinden ilkidir, gerçekleşen ilk doğumsal harekettir. Angajmanda, bebeğin iki yandan gelen kafa kemikleri ortada birleşir ve sagital sütür adını alır. Tüm aşamaların normal seyrettiği bir angajmanda sagital sutur tam ortada olur. Ancak eğer bebeğin başı doğum kanalına girdiği sırada, kafası hafif yana doğru eğikse yani sagital sütür tam ortada olması gerekirken önde ya da arkada olurs, meydana gelen bu durumun adı asinklitismustur ve pelvisin uygunsuzluğunu ifade etmekle beraber genelllikle doğum devam ederken düzeltilebilir. Düzeltilemediği takdirde bebeğin doğum kanalında ilerlemesi zorlaşır ve doğum süreci olması gerekenden daha uzun sürebilir.

Anne adayı angajmanı yani bebeğin doğum kanalına inişini fark edemeyebilir. Bu Jetbahis durumda endişelenmeye gerek yoktur. Angajman, beraberinde anne adaylarına hem bir takım kolaylıklar hem de zorluklar getirir. İlk kolaylık, karnınızn üst tarafının boşalması ile birlikte bebeğin akciğerlere yaptığı basınç azalacak ve bu sayede nefes almak kolaylaşacaktır. Ancak getirdiği zorluk, doğum kanalına inen bebeğin pelvise, rektuma ve idrar torbasına yatığı basınç olacaktır.

Hekim, anne adayını muayene ettiğinde bebeğin yukarıda durduğunu, pelvise inmediğini söyleyebilir. Halk arasında “Daha aşağıya inmemiş” ya da “Bebek daha yukarıda” denilerek anlatılan aslında hekimin ifadesiyle aynıdır ve bebeğin doğum kanalına henüz girmediği yani angajman olmadığı ve doğumun henüz başlama sinyalleri vermediği anlamına gelir. Ancak bu durum çok kısa bir zaman diliminde değişebilir ve yukarıda olan bebek bir gün içinde aşağıya inerek doğum kanalına girmeye başlayabilir. Bunu fark edecek olan da elbette ilk olarak anne adayıdır.Böyle bir belirti ya da karnının üst kısmında bir boşalma hissettiği anda anne adayı hekimine haber vermelidir.

Kadın doğum hekimi, ayrıca bebeğin yüzdüğünü ya da balote ettiğini söyleyebilir. Bu da bebeğin doğum kanalında hissedilen kısmının yukarıda olduğu ve daha doğum kanalına tam olarak girmediği anlamına gelir.

Doktorunuz bebeğinizin “yüzen” ya da “balote eder” bir durumda olduğunu söylüyorsa, doğum kanalında bebeğin hissedilen kısmının yüksekte olduğunu ifade eder. Ama bebek bu aşamada doğum kanalına girmemiştir. Hatta muayene olurken, doktorunuzun parmaklarından kaçabilir.