Adet Problemleri

Adet Problemleri
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Adet Problemleri Hakkında

Adet siklusu ya da adet döngüsü denen sistem her kadın için farklı işler. Bundan dolayı her kadının adet dönemi farklı ve kendine özeldir. Kimi kadınların kanaması fazla olurken kimisi daha az kanamayla bu özel günleri atlatabilir. Bazı kadının adetinin ilk günlerinde daha yoğun kanaması olurken bazı kadınların adet kanaması yoğunluğu her gün aynı olabilir. Unutulmamalıdır ki bunların hepsi normaldir. Hangi durumun normal hangi durumun anormal olduğu ise her kadının kendi adet döngüsü içinde incelenerek belirlenebilir.

Adet siklusu ya da adet düzeni

Her kadının adet düzeni kendisine ait bir ritm içindedir. Adetlerin en düzenli olarak görüldüğü dönem, adetin ilk görülmesinden iki yıl sonrası ile menopoza girmeden iki yıl öncesine kadar olan zamandır. Adet başlangıcının in ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süre adet siklusu olarak adlandırılır ve ortalaması 21 ile 35 gündür. Yani bu şu anlama gelir: Eğer bir kadın, en az 21 gün, en fazla 35 gün ara ile adet görüyorsa adetleri düzenli demektir. Bu noktayı netleştirdikten sonra, şu söylenebilir:

– Eğer adetler 21 günden az ya da 35 günden fazla aralıklarla gerçekleşiyorsa,

– Kanama miktarı her zamankinden dikkat çekici derecede az ya da fazla ise,

– İki kanama arasında ara kanama ya da lekelenme görülüyorsa vakit kaybetmeden hekime başvurmakta fayda vardır.

Kadının yaşadığı myomlar, hormonal değişimler, yumurtalıkta oluşan kistler, rahimde ve rahim ağzında ortaya çıkabilecek polipler, rahim içi tabakasını kaplayan tabakanın aşırı büyümesi anlamına gelen endometrial hiperplazi ve tüm bunlara ek olarak ortaya çıkabilecek bir çok problem adet sorunlarına yol açabilir.

Adet periyodu

Kadınların bir çoğu adetlerinin üç ya da beş günlük gecikmelerle ya da erken gelmesiyle adet düzensizliği yaşadığını düşünür. Ancak bu doğru sayılmaz. Her kadının adet döngüsünde böyle küçük oynamalar olması normaldir.

Adet miktarı

Hiçbir kadının adet düzeni ve yoğunluğu başka bir kadınla aynı olmaz. Ancak bir genelleme yapmak gerekirse, günde üç pedi geçmeyecek şekilde süren bir adet kanaması normal kabul edilir.

Başlıca adet problemleri

En çok görülen adet problemlerini saymak gerekirse ilk akla gelenler şunlardır:

– Adet gecikmesi ya da adet görememe ( Amenore): Amenorede en önemli kriter yaştır. 23 yaşında bir kadının adet görememesi ile 45 yaşında bir kadının adet görememesi aynı kriter ve verilerle incelenemez. Tiroid ya da hipofiz bezi bozuklukları, stres, obezite ve polikistik over amenorenin en sık görülen nedenleri arasındadır.

– Adet düzensizliği: Bir çok sebebe bağlı olabilen adet düzensizliği bir hekimin kontrol etmesi gereken durumlar arasındadır. Adet düzensizliği hormonal sorunlar ya da stres gibi faktörlere bağlı olabilir.

– Şiddetli adet kanamaları (Menoraji): Bir kadın her ay ortalama iki ya da üç çorba kaşığı kan kaybeder. Eğer bu oran beş veya daha fazla çorba kaşığı kadarsa menorajiden bahsedilebilir. Polipler, pıhtılaşma hastalıkları ya da rahim sorunları menorajiye neden olabilir.

– Ara kanamalar: İki siklus arasında küçük kanamalar oluyorsa bir çok neden araştırılır. Bu yüzden ara kanama olduğunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Vajinal yaralar ya da doğum kontrol hapları başlıca sebepleri arasındadır.

– Aşırı sancılı adet (Dismenore): Rahim iç örtüsü adetin doğal döngüsü içinde kasılır, bu da beraberinde kadının sancı yaşamasına neden olur. Ancak bu sancı çok şiddetliyse ve beraberinde ishal, bulantı ve/veya kusma varsa bir hekime başvurulmalıdır.