Adet Geciktirici İlaçların Yan Etkileri

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Adet günlerinin özel günlerde kendilerine engel teşkil etmesini istemeyen kadınlar, adet geciktirici ilaçlarla adet kanamasını öteleyebilmektedirler. Adet kanamaları kadınların sağlıklı üreyebilmesi için her ay bir döngü şeklinde gerçekleşen bir olaydır. Bu olayın gerçekleşme nedeni ise üretilen yumurtanın döllenme gerçekleşmediğinde kanama vasıtasıyla vücuttan dışarı atılmasına dayanmaktadır. Adet geciktirici ilaçların yan etkileri, zararları konusunda elde edilen verilere bakıldığında göğüslerde şişme, vücutta ödem, adet gününde uzama ve kanama miktarında artış olduğu görülebilir.

Adet geciktirici ilaçların yan etkileri, zararları uzun süreli kullanıma bağlı olarak değişebilmektedir. En fazla 10 günlük bir periyotta kullanılması gereken adet geciktirici ilaçların bu süre aşıldığında zararları ortaya çıkabilmektedir. Özellikle sporcuların adet günlerin edenk gelen müsabakalarda kullanmayı tercih ettikleri adet geciktirici ilaçların yıl içinde en fazla iki kez kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu nedenle balayına giden bir kadının kullanmasında sakınca olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca yılda bir kez yapılabilen hac ibadeti sırasında da adet geciktirici ilaç kullanılması yerinde olacaktır. Önemli iş toplantıları öncesinde, özel gün kutlamalarında, özel yapılan etkinliklerde yaşanılan büyünün bozulmaması için adet geciktirici kullanmak kadınlara psikolojik ve fizyolojik olarak bazı artılar katacaktır. Çok özel anların adet kanamasıyla bozulmasını istemeyen kadınlar adet geciktiriciler ile mutlu zamanlar geçirebilmektedirler. Kadınların her ay yaşadığı adet döngüsü üzerinde kalıcı olarak bir etki bırakmaması da adet geciktirici ilaç kullanımını özendirmektedir. Adet geciktirici ilaçları kullanarak adet geciktirmek sadece 10 gün ile sınırlandırılmalıdır. 10 günlük süre aşıldığında adet geciktirici ilaçların yan etkileri, zararları ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkiler ve zararlar her kadında aynı şekilde görülmeyebilir ve hatta bazı kadınlarda hiç görülmeyebilir. Adet geciktirici ilaçların yan etkileri arasında bulunan göğüslerde şişlik adet öncesi oluşan sertlik ile hemen hemen aynıdır. Vücutta ödem hissi ise adet kanaması gerçekleşmediğinden oluşan şişlik hissiyle benzerlikler taşımaktadır. adet düzensizliği yaşayan hemen her kadında görülebilen bu tür şikayetler sadece adet geciktirici ilaçlarda görülmemektedir. Doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlar kapsamında olan adet geciktirici ilaçları mutlaka hekiminize danışarak ve tavsiye etmesi durumunda kullanınız. Doktorun tavsiye ettiği adet geciktirici ilaçların bazıları günde iki adet, bazıları ise günde üç adet kullanılabilmektedir. İlaç kullanımı en fazla 10 gün ile sınırlandırılması gereken adet geciktirici ilaçların yan etkileri, zararları her kimyasal ilaçta olduğu gibi bulunmaktadır. Hamile kalmak isteyen kadınların adet geciktirici ilaçları kullandıklarında gebe kalmalarını engelleyecek herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ancak adet geciktirici ilaçların kullanılmaya başlandığı süre ile kadınların yumurtlama dönemleri aynı zamanlarda gerçekleştiği için doktor tavsiyesi ile kullanılması doğru bir davranış olacaktır. Adet döngüsüne müdahale olarak algılanan adet geciktirici ilaçların yan etkileri adet döneminde yaşanan yan etkiler ile benzerlik gösterdiği için ve her kadında görülmediği için bu yan etkiler göze alınarak kullanılabilmektedir.

Adet geciktirici ilaçların yan etkileri, zararları arasında bulunan adet kanama miktarında fazlalaşma, ilacın kullanımının bırakılması sonucu gerçekleşen adet kanamasında oluşmaktadır. Yepyeni bir adet döngüsüne kavuşturan adet geciktirici ilaçları çoğu kadın evlilik yıldönümü, doğum günü ve benzeri özel günleri hesaplayarak kullandıkları bilinmektedir. Özel anların kesintiye uğramasını istemeyen yeni evli kadınlar da adet geciktirici ilaçları kullanmaktan çekinmemektedir. Adet kanamasının sadece tarihini erteleyerek yepyeni bir adet döngüsüne kavuşmak isteyen bayanların adet geciktirici ilaçları en fazla 10 gün kullanarak adet döngülerini değiştirmeleri mümkündür.  Adet geciktirici ilaçların yan etkileri ve zararları iyi hesaplanarak ilaç kullanımı ona göre yapılmalıdır.