6 Haftalık Gebelik

6 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 6. Haftası

Gebelik döneminde kadında östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasında önemli değişiklikler olur. Hormonların salgılanma oranı ve hızı farklılık gösterir. Bu sizin doğuma hazırlanmanızı sağlamak içindir. Bu dönemde duygusal dalgalanmaların sebebi hormon değişimleridir. Bu etkileri gebeliğin bu dönemlerinden itibaren görmeye başlayacaksınız. Vücudunuz size gebeliğin varlığını bu şekilde anlatmaya başlayacak. Artık gebeliğinizi sizde hissetmeye başlayacaksınız.

6 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

6-haftalik-gebelikte-bebegin-goruntusu

Bebeğinizde bu haftanın başından itibaren, oksijen ve besin maddesini taşıyacak olan, karbondioksit ve atıkları size geri getirecek olan plasenta görevine başladı. Bebeğinizi besleyen trofoblast hücreler rahme yerleştiğinde, rahim duvarının derinliklerine iner ve villus denen parmaksı çıkıntılar oluşturur. Bunların arasında bebeğinize ait kan dolaşımı, villusların arasında olan alanda ise, size ait kan dolaşımı bulunur. Bu sistemler direkt olarak karşılaşmış olsaydı, kendilerine % 50 benzeyen hücreleri yabancı olarak algılayarak, tahrip etme yoluna gideceklerdi. İnsan bedeni sadece gebelik durumunda, kendi içinde yabancı bir dokunun büyümesine izin vermektedir. Bu doğanın sağladığı mucizelerden birisidir.

6 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 3,0 mm kadardır.

6 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğinizin ultrason görünümünde, sağ tarafında baş kısmından en uca kadar uzanan kıvrımlı yapı nöral tüp denilen tüp şeklinde bir boşluk, bu boşlukta bebeğinizin beyin ve omurilik dokusu gelişecektir. Bu haftalarda bebeğinizin arka tarafı ön tarafına göre daha hızlı gelişme gösterdiğinden, görünümü tıpkı ters C gibi olur. Bebeğinizin kalp atışı damarlara kanı pompalamakta ve dokuların kan ihtiyacını karşılamaya devam etmektedir. Bunları ultrason görüntülerinde rahatlıkla görebilirsiniz.

6 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin bu haftasında hormonların salgılanma miktarı artış gösterdikçe, özellikle sabahları olan bulantılar görülecektir. Geçen haftadan başlayan belirtiler bu haftada etkili olmaya devam ediyor. Yiyeceklere, kokulara karşı hassasiyet devam edecek. Bazı kadınlarda eşlerin kokusu bile rahatsız edecek düzeye gelebilir. Bu etkiler geçici olduğundan, fazla sorun etmemelisiniz. Bulantıların olması aslında gebeliğinizin normal devam ettiğinin bir göstergesidir. Ancak bu belirtiler bazı anne adaylarında görülmeyebilir.

Gebeliğinizin bu haftasında bulantıların dışında, sıkça idrar çıkma, uykuya meyilli olma, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Baş dönmesi de bu dönemin etkileri arasındadır. Vücudunuzda yorgunluk ve uykuya eğilim olması, gebelikten önceki etkilerin eseridir. Dinlenmeyi sağlarsınız, bu etkiler hızla kaybolacaktır.

Bu hafta meme başlarında koyulaşma, memelerde dolgunluk, büyüme ve ağrı gibi etkilerde ortaya çıkacaktır. Bu süt bezlerinin hormonların gönderdiği sinyalleri almasından ve harekete geçmesinden kaynaklanır. Bu sizi rahatsız etse de, uygun sutyenler kullanarak etkilerini azaltabilirsiniz.

Bu hafta anne adayları sıkça acıkma tepkisi verebilir. Bu yine hormonların etkisiyle gerçekleşir. Rahmin büyümeye başlaması, idrar torbasına baskı yapacak ve sıkça idrara çıkmaya başlayacaksınız. Bu etkiler gebeliğin bu haftasında etkili olacak. Doktorunuz size pap smear testi yapılmasını önerebilir. Bu jinekolojik muayenede rahim ağzından sıvı alınmasıyla uygulanan bir testtir. Ağrısız olduğundan, bu testi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu test ileride kansere dönüşecek hücrelerin belirlenmesini sağlar. Ayrıca rahim ağzı enfeksiyonunun belirlenmesine yarar.

6 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adaylarının eşlerinin gebeliğinde bu dönem düşük açısından daha riskli olduğu bilmeleri gerekir. Bu nedenle eşlerinin fiziksel aktivitelerinde aşırılığa kaçmalarını önlemeleri faydalı olacaktır. Ayrıca sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarını bırakmalarına destek olmalıdır. Anne adayı bu aşamadan sonra bebeklerini de düşünerek, 9 aylık süreci sorunsuz atlatmalıdır.