39 Haftalık Gebelik

39 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Gebelikte 39. Hafta

Bebeğin doğum kanalına yerleştiği 39. gebeilk haftasında anne adayının fiziksel ve ruhsal sınırları artık son noktaya ulaşmış olmakla beraber, anne karnındaki bebek de dışarı çıkmak için dün sayar hale gelmiştir.

39 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnındaki bir bebeğin gebeliğin 39. haftasındaki durumu adeta patlamaya hazır bekleyen bomba benzetmesine uygun haldedir. Çünkü artık her an dünyaya gelebilir,bunun için hazırdır. Annenin rahmine sığmakta zorlana bebek, kilo almaya da devam eder. Bebeğin hormon üretim ve salınımından sorumlu birim denilebilecek olan endokrin mekanizması, bebeğin dünyaya geliş anı için hazırlık yapar durumdadır. Bir bebek, dünyaya geliş anında, hayatının herhangi bir evresinde salgılayabileceğinden çok daha yüksek oranda stres hormonu salgılayacağı için vücut da buna hazırlanmaktadır. Bebek, annesinin rahminin dışında çıktığı andan itibaren, plasenta olmaksızın vücut sisteminin yönetilebilmesi ancak bu hormonlar sayesinde mümkün olacaktır.
Bebeğin akciğeri ise doğum anına kadar gelişmeye devam edecektir.

39 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Artık doğuma hazır hale gelen bebeğin kilosu 3000 gram sınırındadır ya da bu ağırlığı da aşmış olabilir. Bebeğin boyu ise 49 santimetreye ulaşmış durumdadır.

39 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Artık doğuma çok ama çok az zamanın kaldığı bu haftada bebek gerçekten büyüyüp irileşmiş ve annenin rahmi içinde hareket edemez hale gelmiştir. Annesinin karnında son derece sıkışık bir pozisyonda olan bebek, kas gelişimini tamamlamış ve doğumu bekliyor hale gelmiştir.

39 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

39. gebelik haftasında anne adayı son derece zor ve zorlayıcı bir evredir. Artık hissettiği ağrılardan dolayı oturmakta, kalkmakta, yatmakta, uyumakta ve hatta nefes almakta bile zorluk çeken anne adayının tek yapabildiği ise doğum anını ve bebeğini kucağına almayı beklemek olmaktadır.

Bebek, anne karnında hareketsiz bir şekilde beklemektedir ve sık sık anne adayının kasılmalar yaşamasına neden olarak annenin çok daha yorgun hissetmesine neden olur. Anne adayı bu haftada ciddi anlamda güçsüz düşmüştür. Anne adayının doğum yapacağı yere doğru zamanda yetişebilmesi, hemen hemen her anne adayının ideal beklentisi olan normal doğum yapılabilmesi ihtimalini artıracaktır. Bu hafta içinde anne adayının yaşaması çok kuvvetli muhtemel olan kanamalar ya da sıvı gelişi başladığı anda hekime ulaşabilmek çok büyük önem taşır.

Bu hafta içinde de anne adayının vermesi gereken kararlar vardır. Örneğin, anne adayı doğum yaparken ağrı kesici almayı düşünüyor mu? Eğer anne adayı doğum sırasında ağrı kesici kullanmayı planlıyorsa, hangi tür ağrı kesici kullanacağına da karar vermelidir. Bu kararı verirken de muhakkak her türlü ağrı kesici hakkında bilgi sahibi olmalı ve elbette bu kararı hekimi ile birlikte vermelidir.

Anne adayının bu hafta boyunca yaşayacağı sorunlardan biri de iyice artan ağırlığı nedeni ile denge problemi yaşaması ve dengesini sağlamakta son derece zorlanıyor olmasıdır. Bu sebepten ötürü, anne adayının özellikle merdivenleri kullanırken ve banyo yaparken çok dikkatli olmaları, banyoya girdiklerinde kapıyı kilitlememeleri tavsiye edilir.

İlk gebeliğini yaşayan anne adayları bu hafta içinde son derece sabırsız ve telaşlı olabilirler.

39 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bebeğini kucağına almak isteyen bir baba adayı, gebeliğin başından itibaren anne adayının muayene olduğu kadın doğum hekimini bilmeli, tanımalı ve hekimle doğru bir iletişim içinde olmalıdır. Anne adayının suyu geldiği ya da kanaması başladığı andan itibaren, anne adayını hastaneye ve hekime ulaştırmakla sorumlu olan baba adayı, gebeliğin 39. haftası içinde anne adayını kesinlikle yalnız bırakmamalıdır. Hatta mümkün olan durumlarda, baba adayının doğum esnasında da anne adayının yanında olması anne adayı için ciddi bir moral ve destek olacağı için tavsiye edilir.