36 Haftalık Gebelik

36 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 36. haftası

Gebeliğin 36. haftası, anne adayının doğum yapmaya her an hazır olması gereken bir hafta içindedir ve bu sebeple her zamankinden daha fazla dikkatli olması gerektiği bir dönem yaşamaktadır.

36 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnında zaten ellerini, kollarını ve ayaklarını çok rahat hareket ettirebilen bebek, bu haftada ultrasonda daha da büyümüş olarak görülecektir. Bu haftada cilt dokusunda meydana gelen yağlanmalar arttığı için bebeğin elleri ve kolları boğum boğum olarak görülebilir.

Bebek annesinin sesini dinlemekten bu haftada çok daha fazla zevk alır. Yapılan araştırmalar, yenidoğan bebeklerin, anne karnında iken dinledikleri şarkı, hikaye ve benzeri seslere daha hızlı tepkiler verdiğini ortaya koymuştur. Bu hafta, anne ve bebeğin birlikte geçirdiği son haftalardan biri olduğu için de son derece özeldir.

36 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Doğuma gittikçe az zaman kala anne adayının karnı da büyümektedir ve bebek annesinin karnından çıkmak için sabırsızlanmaya başlamıştır. Anne karnında 36. haftasına ulaşmış bir bebeğin, kilosu 2600-2700 gram arasındadır. Bebeğin boyu da 46 santimetreye ulaşmıştır.

36 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğin bu hafta içinde daha fazla yağlandığını yukarıda ifade etmiştik. Anne adayının karnında, özellikle de karnın üst tarafında bir küçülme gözlemlemek mümkündür. Bunun neden, yaklaşan doğum anı sebebiyle bebeğin aşağıya inmiş olmasıdır. Bebeğin artan yağ oranı ile boğum da adı verilen katlanmalar, bebeğin elleri, kolları ve bacaklarında ortaya çıkar.

36 haftalık gebelikte anne adayında görülen değişiklikler nelerdir?

Doğuma çok kısa bir zaman kala bu hafta içinde anne adayının kendini rahat hissetmesi çok önemlidir. Bu rahatlığı sağlamanın en doğru yolu ise anne adayının doğumu planlaması ve doğum süreçlerine hakim olmasıdır. Doğumun yapılacağı hastaneyi görmek bir anne adayının endişelerinden sıyrılması için önem taşır.

Kadın doğum hekimi bu haftalarda anne adayının rutin muayenelerini sıklaştırarak anne adayını daha yoğun olarak kontrol etmek isteyecektir. Anne adayı kontrollerini yaptırmaya gittiği hastanede hasta odalarını ve /veya bebek odalarını ziyaret ederek, doğumdan sonra yaşayacağı süreçleri kestirebilmesi adına özel bir anlam taşır.

Gebeliğin bu haftasına kadar, anne adayının karnı dik ve yüksek bir durumdaydı ve bu da anne adayının kendini rahatsız hissetmesine ve zaman zaman ağrılar yaşamasına neden olmaktadır. Ancak gebeliğin 36. haftasından sonra anne adayının karnı yavaş yavaş küçülmektedir. Bunun nedeni de bebeğin doğum pozisyonu alarak, karnın alt kısmına inmiş olmasıdır. Böylelikle anne adayı göğüs kafesinde yaşadığı baskı ve basınçtan kurtulmuş olur.

36 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayı gebeliğinin bu son haftalarında artık son derece duygusal,hassas ve alıngandır. Hormon üretim ve salınımının etkisi ile ruhsal dengeler değişmekte olduğundan baba adayının anne adayı ile özel olarak ve her zamankinden daha çok ilgilenmesi yapılması gerekenlerin başında gelir.

Anne adayı, aldığı kilolardan zaten son derece rahatsız ve mutsuz olduğu için baba adayının bu konuda anne adayını incitecek yorumlardan ve sözcükler kullanmaktan kaçınması tavsiye edilir. Baba adayı, anne adayına hala güzel olduğunu ve bir kadın olarak da eşini çekici bulduğunu sık sık ifade etmelidir.

Gebeliğin 36. haftasında anne adayının karnı aşağıya inmiş ve bu bölgedeki ağrıları hafiflemiş olsa da sırt ve bel ağrıları artarak devam etmektedir. Bu nedenle baba adayına düşen görev hem bebeğin hem de annenin sağlığı için anne adayının ağır ve zor işler yapmasını engellemektir.