35 Haftalık Gebelik

35 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 35. Hafta

Doğuma son derece yaklaşıldığı bu günlerde anne adayı doğum anına odaklanmıştır ve kendini hem ruhen hem de fiziksel olarak hazırlamanın son evrelerini yaşamaktadır.

35 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnındaki bebek, dışarıda yaşamaya hazırdır ve olası bir erken doğum ihtimalinde bile doğum sonrasında yaşamını sürdürebilir. Bebeğin böbrekleri ve karaciğerleri de tamamlanmıştır ve diğer organları da gelişimini tamamlamak üzeredir. Bunun yanında anne karnındaki bebeğin midesi de bir takım besinleri izleyebilecek bir noktaya erişmiş durumdadır.

Bebeğin kafası oldukça ağırdır ve bu ağırlığın nedeni de beynin gelişiyor olmasıdır. Bebeğin beyni doğum sonrasına kadar gelişmeye devam edecek ve zamanla son halini alacaktır. Anne karnındaki bebeğin beyni geliştiği halde kafatası hala yumuşak bir durumdadır ve henüz birleşme sağlanmamıştır. Bu yumuşaklığın nedeni ise bebeğin anne rahminden çıkışı esnasında anneye kolaylık sağlamaktır.

Gebeliğin bu haftasının bir diğer önemli tarafı da bebeğin doğum pozisyonunu almış olması ve baş aşağı pozisyona gelmesidir. Anne karnındaki çok sayıda bebek bu haftada normal doğum pozisyonunu alır. Baş aşağı pozisyonunu almayan bebekler sayıca çok azdır. Eğer bir bebel normal doğum pozisyonu olan baş aşağı pozisyonu almamışsa, bu bebeğin normal yollardan dünyaya gelmesi mümkün değildir.

35 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

35. gebelik haftasına ulaşmış sağlıklı bir bebek bu haftada anne adayının hareketlerini çok büyük oranda etkileyecek kadar büyümüş demektir.Anne adayının karnının büyüklüğünün nedeni artık gebelik sıvısı değil, bebeğin büyüklüğüdür. Ortalama olarak 44-45 santimetre olan bebeğin, kilosu da 2250-2300 grama ulaşmış durumdadır.

35 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne karnındaki bebeğin ultrason görüntüleri ele alındığında bebeğin doğum pozisyonuna girip girmediği belli olur. Bu haftadan sonra, özellikle doğum pozisyonunu incelemek için, düzenli ultrason kontrolü yapılması çok büyük önem taşır.

35 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

35. gebelik haftasında anne adayları düzenli hekim kontrollerini ihmal etmemeli ve yapılması gereken kontrolleri mutlaka zamanında yaptırmalıdır.

Anne adayı genel olarak kronik yorgunluk, unutkanlık gibi şikayetler de ortaya çıkmaya başlasa da bunlar gebelik süreci ile doğru orantılıdır ve doğumun gerçekleşmesi ile son bulacaktır.

Anne adayı, karnındaki bebeğin hareketlerini dikkatle incelemeli ve gözlemlemelidir. Eğer bebeğin, rutin hareketleri sırasında herhangi bir aksaklık, yavaşlık ya da bir duraksama hissedilirse kesinlikle hekime bilgi verilmelidir.

Anne adayının daha önceki haftalarda yaşadığı sık idrara çıkma ve mide yanması şikayetleri bu haftada da artarak sürebilir. Bu şikayetlerin nedeni bebeğin hacminin büyümesi ile beraber bu büyümenin anne adayının iç organlarına baskı yapıyor olmasıdır.

35 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Gebeliğin 35. haftasında da diğer haftalarda olduğu gibi baba adaylarına düşen görev, anne adayına sürekli destek olmaktır. Doğum gittikçe yaklaştığı için anne adayının hem fiziksel hem de psikolojik gerilimi had safhadadır.Anne adayının yüksek bir motivasyonla doğuma hazırlandığı bu haftalarda, baba adayı da anne adayını tüm gücüyle desteklemelidir. Bu noktada, özellikle büyük şehirlerde yaşayan baba adayları hastaneye giden en kısa yollar, doğuma giderken kullanılacak araç ve bu aracın bakım ve hazırlığı gibi konularda baba adayı da dikkatli ve hazırlıklı olmalıdır.

Anne adayının yukarıya doğru uzanması gereken durumlarla karşı karşıya kalması halinde baba adayı buna izin vermemeli ve anne adayının yapması gereken zor ve ağır işleri de baba adayı yapmalıdır.

Anne adayı yorgun ve dalgın olacaktır. Bu da çeşitli kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple baba adaylarının dikkatli olmasında fayda vardır.