34 Haftalık Gebelik

34 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 34. Hafta

Anne adayının doğumunu planlamaya başlaması için en uygun zamanlar olan bu haftalarda anne adayının yorgunluğu ve fiziksel sınırlamaları artarken bebeğin gelişimi de hızla devam etmektedir.

34 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne karnında 34. haftasına ulaşmış olan sağlıklı bir bebek, adeta bir yenidoğan bebek gibi davranmaktadır. Yeni doğmuş bir bebek gibi uyurken gözlerini kapalı tutabilir, uyanık olduğu zaman da göz kapakları açık olur. Ayrıca bebeğin sinir sistemi de durmaksızın gelişmekte ve neredeyse tamamlanmak üzeredir.

Bebeğin cilt yapısı da değişmekte ve gittikçe gelişmektedir. Bebeğin cildinin altında bulunan yağ katmanı da gelişmeye devam eder. Ayrıca bebeklerin akciğer gelişimi de sürmekte ve bebek doğum anına hazırlanmayı sürdürmektedir. Anne adayının yaşayacağı herhangi bir erken doğum riskine karşı hazırlıklı olunmalıdır. Ancak bu haftada doğan bir bebek, hayatına devam edebilecek durumdadır, doğduğu takdirde yaşamına normal bir bebek gibi devam edebilir. Bebeğin tırnakları oluşmuş ve hatta uzamaya bile başlamıştır. Bebeğin vücut ısısını korumaya yardımcı olan saçlar çok büyük bir oranda çıkmıştır. Bebeği hastalıklardan korumakla görevli olan bağışıklık sistemi de bebeği basit mikroplardan koruyabilecek noktaya gelmiştir.

Anne karnındaki bebeğin göz rengi,doğumdan sonra hangi renk olacağı ile bağlantılı olmadan, şu anda ‘bebek mavisi’ adı verilen bir mavi tonudur. Bebeğin gözlerinde pigmentasyon süreci henüz tamamlanmadığı için doğumdan sonra da devam edecek olan renk budur. Bebeğin gözleri doğumdan sonraki bir kaç hafta içinde ışığa maruz kaldıkça kendi rengine ulaşacaktır.

34 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Doğuma yaklaşan ve neredeyse doğuma hazır olan bebeğin bu haftaki killso ortalama 2200-2250 gram iken, boyu da 42 santimetre seviyesine ulaşmıştır.

34 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne karnındaki bebek bu haftada ultrason muayenesinde incelendiği zaman, adeta yeni doğan bir bebeğin fiziksel özelliklerine sahip olduğu görülebilir. Ultrasonda bebeğin bütün organlarını net olarak görmek mümkündür.

34 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayı, gebeliğin 34. haftasında doğum öncesi kasılmaları sık sık yaşayacaktır. Doğum sancısı olmasa da anne adayını doğuma hazırlama anlamına gelen bu kasılmalar, gerçek doğum sancılarının sürdüğü kadar uzun sürmez.

Bebeğin anne karnında ulaştığı boy ve kilo oranı nedeniyle, anne adayı ciddi fiziksel sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle yatış pozisyonunda anne adayları zorlanma yaşamaktadır. Hekimlerin anne adaylarına verdiği tavsiye,son tarafın üzerine yatmalarıdır.

Anne adaylarının bu haftada yaşadığı bir diğer şikayet de vücudunda oluşan şişkinliklerdir. Anne adayına lokal masaj yapılarak bu şişmeler engellenebilir.

Anne adayı bu haftalara geldiğinde çok büyük olasılıkla doğumun nerede ve ne şekilde olacağı, doğum sonrası süreçteki destek mekanizmaları (aile büyükleri, arkadaşlar…vb.), doğum sonraı bakımı gibi bir çok konuda planlamalarını yapmış durumdadır. Eğer anne adayı, bütün bu planlamaları henüz yapmadı ise bu hafta, organizasyonları tamamlamak için en ideal dönemdir. Anne adayı tüm bu konularda hekimi ile fikir alış verişi yapmalıdır.

34 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler…

Doğuma çok az zaman kala yaşanan bu haftada baba adayları eşleri ile daha fazla zaman geçirmeye devam etmelidir. Bu sayede baba adaylarının anne adaylarının hem fiziksel hem de duygusal ve psikolojik olarak destek vermesi mümkün olabilir.

Anne ve baba adayları için bir diğer önemli nokta da cinselliktir. İçinde bulunan bu haftada anne adayı çok yoğun bir hormon salınımı içindedir ve bu hormonla nedeniyle anne adaylarının cinsel istekleri neredeyse hiç yoktur. Baba adayına düşen görev bu noktada anne adayını anlamaya çalışmak ve cinselliği, aralarında bir sorun gibi gündeme getirmemektir. Baba adayı, cinselliği konuşmak ve anne adayından bu tür taleplerde bulunmak yerine doğuma, doğum anına ve doğacak olan bebeğe odaklanmalıdır.