29 Haftalık Gebelik

29 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 29. Hafta

Anne adayı artık son trimesterde yani gebeliğin son üç aylık dönemindedir. Anne adayının vücudundaki değişimler devam ederken anne rahminde yer alan bebek de hızla gelişmesini sürdürmektedir.

29 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Son üç aylık dönemin başlaması ile birlikte bebek de yükselen bir kilo alma trendine girer. Bebeğin büyümesi ile orantılı olarak da anne adayı, bebeğin en küçük hareketini bile fark eder.

Bebeğin akciğerleri son derece gelişmiştirve gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca bebeğin kas yapısı da olgunlaşmaya başlamıştır. Bu da anne adayının çok daha fazla kalsiyum alması gerektiği anlamına gelir. Bu sebepte anne adayı bol bol meyve, sebze, süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Bunun yanında protein alımını da asla ihmal etmemelidir.

Bebeğin bağışıklık sistemi de bu hafta içinde oluşmaya başlamıştır.

29 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebeliğin 29. haftasında bir bebeğin boyu yaklaşık olarak 39 santimetredir. Bebeğin kilosu da ortalama olarak 1200 ila 1300 gram aralığındadır.

29 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne rahmindeki bebek bu hafta içinde çevresinde olanların farkındadır ve hepsini duyarak bunlara göre tepkiler verebilir. Gözlerini düzenli olarak açıp kapatabilir. Annesinin karnına, dışarıdan gelen ışık kaynaklarına da alışmıştır.

29 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Kimi gebe kadınlarda, iç karnın genişliği nedeniyle bu haftalarda daha az zorlanma yaşayabilirler. Kimi gebe kadınlar ise bu durum tersi olarak,iç karınlarının darlığı nedeniyle çok daha fazla zorlanabilirler.

Gebeliğin 29. haftasına kadar anne adayının ortalama olarak beş ya da altı kilo almış olması normal bir kilo alımı olarak değerlendirilebilir. Ancak bazı gebe kadınlar bu rakamın çok üstünde kilolara da erişebilirler. Bu fazla kilo alımına bağlı olarak da bu kadınlarda şiddetli sırt ve bel ağrıları, bacak krampları ve özellikle de denge sorunları yaşanabilir.

Bu hafta için önemli olan bir başka nokta da anne adayının tansiyonunun takip ve kontrol edilmesidir.

Anne adayının iştahı gittikçe artmıştır. Ancak çok fazla sağlıksız besin tüketimi anne adayına hem gereksiz kilo hem de olası mide problemleri olarak geri döneceği için bu haftalar beslenme anlamında özellikle önemlidir.

Gebeliğin 29. haftasında hamilelik hormonları da artar ve bu hormonların etkisi ile anne adayı kabızlık yaşayabilir. Bu sorunu önlemenin yolu anne adayının bol bol ve sık sık lil gıdalar tüketmesidir. Bunun yanında bol su içmek ve hafif egzersiz ya da yürüyüş yapmak da kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Anne adayını bu noktaya dikkat etmesi önemlidir. Çünkü engellenmeyen ya da tedavi edilmeyen kabızlık ilerleyen dönemlerde hemoroid yani basur oluşumuna yol açabilir.

Bu haftada anne adayını göğüslerindeki hassasiyet de son derece yüksektir. Bunun nedeni prolaktin hormonunun salgılanmasına bağlı olarak süt üretiminin başlamış olmasıdır.

29. gebelik haftası içinde anne adayının, her ne sebeple ve /veya her ne yoğunlukta olursa olsun yaşayabileceği bir kanamada muhakkak hekimine danışması gerekmektedir.

29 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bu gebelik haftasından itibaren anne adayı artık çok daha hassas, narin ve alıngan olabilir. Kendini yalnız hissettiğini söylemesi ve anne olmakla ilgili bir takıme endişe ve kaygılar yaşaması normaldir. Bu yüzden de ciddi anlamda moral desteğine ihtiyaç duymaktadır. Çünkü ruh sağlığı yerinde olan bir anne adayı, bebeğin de mutlu olması anlamına gelir. İşte tam da bu noktada baba adaylarına çok büyük görev düşmektedir. Baba adayının anne adayını gebelik ve annelik sürecinde desteklemesi ve ona moral vermesi gerekmektedir.