19 Haftalık Gebelik

19 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 19. Haftası

Bu haftaya ulaşan gebeliklerde düzenli egzersiz yapmak ön plana çıkmaktadır. Bu bebeğe gidecek kan akımını arttıracak ve sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca anne adayları bu haftalarda kilo almaya daha mehilli olduğundan, iştahı da açık olduğundan, bunun kontrol altına alınması gerekir. Bu yüzden yürüyüşler aksatılmamalı, uygun olursa faydalı olacak yüzmeyi ihmal etmemelidir.

19 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu haftada bebeğiniz hızlı gelişimine devam etmektedir. Süt dişlerinin taslakları, damak yapısı bu hafta oluşur. Plasenta büyümeye devam ederek, bebeğinizin beslenmesini sağlamaya çalışır. Bu hafta bebeğinizin kolları ve bacakları birbiriyle daha orantılı boya gelir. Başındaki saçlarda artmıştır.

Bebeğinizin amniyos sıvısında olabilecek bir sorundan korunması için, vücudu verniks kazeoza adı verilen balmumuna benzer kaygan bir maddeyle kaplanır. Bu sürekli suyun içinde olan cildin korunması için oluşmaktadır. Doğa her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmektedir. Ayrıca doğumdan sonra olabilecek ısı farklılıklarından korunması için, cilt altında olan yağ birikimi devam eder. Üreme organları gelişimini sürdürür. Artık kız bebeklerde rahim, erkek bebeklerde ise testis daha rahat izlenebilir. Sinir uçları ise gelişimini tamamlamıştır. Böbreklerinden idrar üretimi olur.

Bebeklerin rahim içinde olan duruşları yaklaşık 34. haftaya kadar sıkça değişir. Bu haftada ise, genellikle baş aşağı bir konuma geçerler. Çok az kısmı baş yukarı konumda olur. Bu nedenle erken dönemde baş aşağı duran bir pozisyonda olmasını sorun etmeyin. Bu tamamen hareketliliğinden kaynaklanır. Erken doğum riski bu yüzden oluşmaz. Bebeğinizin tercihine bağlı olarak oluşur.

19 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta bebeğinizin boyu 22 cm kadar, ağırlığı ise 280 gram kadar oldu.

19 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu hafta yapılan ultrason görüntüsü sırasında, bebeğinizin parmak, el ve ayaklarını emdiğini görebilirsiniz. Hareketleri arttığından, bu eylemler ultrason çekimi sırasında daha fazla görülebilir hale gelmiştir.

19 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adaylarının karnı daha fazla büyüdüğünden, göbek çukurunda düzleşme meydana gelir. Rahim öne doğru büyüdüğünden, bu bel ağrılarının olmasına neden olur. Kadının kilo alması hızlı bir şekilde devam eder. Bazı anne adayları nefes almakta bile zorlanabilir. Bu hafta rahim kasılmaları olduğunda, hafif ağrılar meydana gelebilir. Rahim büyüdüğünden, mideye baskı yapabilir ve reflü şikâyetleri olmaya başlar. Bu etkinin azaltılması için, yemeklerin az ve sık yenmesi, yatınca vücudun üst tarafını hafifçe yükseltmek faydalı olur.

Bu haftada cildin bazı alanlarında kahverengi lekelerin meydan gelmesi normaldir. Bunlar genellikle dudakların üzerinde, yanaklarda ve alın bölgesinde olur. Ayrıca dış genital bölgede, koltuk altlarında ve meme uçlarında etkili olabilir. Bunun dışında göbek deliğinden itibaren kasık kemiklerine doğru uzanan kahverengi bir çizgi oluşur. Bu tür lekeler doğumdan sonra bazı kadınlarda hemen geçerken, bazılarında bir yıla kadar devam edebilir. Ciltte oluşan çatlaklar nedeniyle kaşıntılar olmaya başlar. Bu nedenle cildin kuruması kremlerle ve yağlarla engellenmelidir.

19 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Eşinin gebeliğini hemen hemen yarılaması yüzünden, baba adaylarının daha hassas olması tavsiye edilir. Eşindeki ruhsal ve duygusal değişimlere karşı daha anlayışlı olmalıdır. Eşinin egzersizlerini düzenli yapması için, kendisi de ona eşlik etmelidir. Özellikle doğuma yardımcı olacak nefes alma tekniklerini öğrenmesi için teşvik etmelidir. Ayrıca seyahat etmesi gereken ya da tatil planı yapıldığında, bunun için doktora danışılmalıdır. Anne adayı artık daha fazla dikkat edeceği bir dönemin içindedir.