15 Haftalık Gebelik

15 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 15. Haftası

Bu haftaya ulaştığınızda, gebeliğinizi daha iyi fark edebilirsiniz. Fakat rahat bir dönemde olduğunuzdan, fazla sorun yaşamayacaksınız. Düşük olasılığı olmayan gebeler bu dönemde cinselliği rahatça yaşayabilirler. Bu haftayla birlikte doktorunuzu daha fazla ziyaret edeceksiniz. Bu dönemde üçlü tarama testini de yaptırmak durumundasınız. Ancak ikili test sonuçları normal olan gebelerin, üçlü test yaptırmalarına gerek kalmayabilir.

15 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin bu haftasından itibaren bebeğinizde daha hızlı gelişme olacaktır. Bebeğiniz bu hafta bir greyfurt büyüklüğüne gelecektir. Cilt yüzeyi belirgin damar yapılarıyla kaplıdır. Cildi çok ince ve şeffaf yapıdadır. İpeksi cilt tüyleri olan Lanugo bu haftadan itibaren gelişme gösterir. Bunlar 26 haftaya kadar bebeğinizde olur. Bunlar bebeğinizin nazik cildini amnios sıvısından korur. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra kaybolabilir.

Bu haftanın sonuna doğru bebeğinizin cinsiyeti ultrasonla belirlenebilir. Fakat doğuncaya kadar cinsiyeti belirlenemeyen bebekler bulunmaktadır. Bu bebeğin pozisyonu ve ultrason cihazını kullanan kişinin özelliklerine bağlıdır.

Bebeğinizin saçları uzamakta, kaşları ve kirpikleri oluşmaya başlamaktadır. Bebeğiniz dış dünyaya hızla uyum sağlamaya çalışıyor. Bunu her hafta olan gelişmelerden sizlerde takip edebilirsiniz.

15 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 12 cm, ağırlığı ise 74 gram olur.

15 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğinizi ultrason görüntüsünde daha rahat izleyebilirsiniz. Şansınız varsa, cinsiyeti hakkında bilgi alabilirsiniz. Hareketlerini görebilir, hatta parmağını emerken bile buna şahit olabilirsiniz. Yüz hareketlerini görmek sizi biraz heyecanlandırabilir.

15 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayı rahmini dışarıdan elle yoklayarak hissedebilir. Karın bölgesine elinizle dokunduğunuzda, top gibi yumuşak bir kitle şeklinde hissedilir. Bebeğinizde elinizin altında duruyor. Aradan birkaç hafta geçince, kendisini daha kolay hissettirecektir. Bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmek için, birkaç hafta daha beklemeniz gerekecek. Bazı gebeler bebeğin hareketini bu haftada hissettiğini söylese de, muhtemelen bağırsak hareketlerini hissediyordur.

Bu dönemde bol miktarda su içmeniz gerekir. Bu yaz döneminde daha fazla olmalıdır. İdrarınızın sarı renkte olması içtiğiniz suyun yeterli olduğunu gösterecektir. Uzuvlarınızda ödem denilen şişlikler meydana gelebilir. Bu sıvının kan dolaşımından yumuşak dokulara itilmesi nedeniyle oluşur. Buda gebeliğin normal bir belirtisidir. Vücutta fazla miktarda kan dolaşımda olduğundan, büyüyen rahmin pelvik damarlara yaptığı baskıyla meydana gelir. Bunun önlenmesinin en iyi çözümü egzersiz yapmaktır. Ayrıca ayaklarınızı yüksekte tutarak, dinlenmenizde faydalı olacaktır.

Anne adayları bu hafta kendilerini daha iştahlı olarak görebilir. Ancak yemeklerde büyük miktarları bir defada yemenin mide yanmasına ya da hazımsızlığa neden olacağını unutmayın. Bu nedenle küçük öğünlerle idare etmelisiniz. Az ve sık yemek yemeniz, aynı zamanda midenizde oluşabilecek yanma, hazımsızlık gibi sorunların giderilmesini sağlayacaktır.

Rahminiz büyüdüğünden ve onu destekleyen kaslarınız ve ligamentler esnediği için, göbeğinizin alt kısımlarında ağrılar oluşabilir. Bu yuvarlak bağ dokusudur. Bu normal olsa da, ağrılarınız dayanılmaz olursa, doktorunuzdan destek alabilirsiniz.

Hormonların etkisiyle baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik gibi etkilere maruz kalabilirsiniz. Böyle durumlarda dinlenmeyi tercih etmelisiniz. Bu hafta doktor ziyaretlerinizde olabilecek sorunlarınızı doktorunuzla paylaşmanız halinde, size yardımcı olacak önerilerde bulunacaktır.

15 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayına bu hafta daha fazla iş düşmektedir. Eşinde gebelik nedeniyle ödem meydana geldiğinden, daha fazla egzersize ihtiyacı vardır. Ona destek olmanın tam zamanı. Ayrıca eşinizi sürekli takip etmeniz, yalnız kalmamasına çalışmanız gerekir. En azından eşiniz uzun süreli yalnız kalmamalı. Bebeğinizin sorumluluğunu birlikte paylaşmalısınız.