13 Haftalık Gebelik

13 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 13. Haftası

Bu haftayla birlikte bebeğiniz dördüncü aya girmiş bulunuyor. Artık ilk trimester geride kaldı. Gebeliğiniz oldukça yol kat etti. Bebeğiniz her geçen gün daha hızlı gelişmeye başlıyor. Doğuma kalan sürede hem bebeğinizde, hem de sizde gözle görünecek değişimler söz konusu. Gebeliğin bu dönemi belki de en rahat edeceğiniz süreç. Bu dönem gebeliğin balayı dönemidir. Bunun keyfini sürmelisiniz. Hamileliğinizi doya doya yaşayabileceğiniz bir haftanın içindesiniz.

13 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

13-haftalik-gebelikte-bebegin-goruntusu

Bebeğiniz bu haftaya geldiğinde, yerini iyice benimsemiş olur. Anne adayı da kendisini gebeliğe iyice adapte etmiştir. Bebeğinizin boyu ve kilosu hızla artmaktadır. Özellikle ağırlığı hızlı bir şekilde yükselmektedir. Bu gebeliğin sonuna doğru daha fazla dikkat çekecektir.

Bebeğinizin büyüklüğü bu hafta bir şeftali kadardır. İlk zamanlardaki pirinç büyüklüğüne göre bayağı yol aldı. Bu hafta bebeğinizin başı yine vücuduna göre büyük. Yani vücuduyla orantılı değil. Doğum zamanına kadar, başı vücudunun 4/3 ü kadar olacak. Geçen haftaya kadar kıkırdak yağıda olan kemikleri güçlenmeye başladı, bu hafta içinde kemikleşmeye doğru gidiyor. Kolları ve bacakları uzamaya başladı. Çünkü kas yapısı gelişme gösteriyor. Gözleri yan taraftan yüze doğru kaymaya devam ediyor. Bu kayma 15. haftaya kadar devam edecek. Bağırsaklarının karın bölgesine doğru girişi gerçekleşmiş ve göbek kordonundan çıkarak bu hafta karında oluşmaya başlıyor.

Vücudunda hiç yağ olmayan bebeğinizin cildi transparan halde. Bu 15 haftada gelişecek. Bu hafta saçları bile çıkacak. Artık bağırsakları bile hareketli durumda. İnsülin üreten pankreası doğumdan sonra bebeğinizin kandaki şeker seviyesini ayarlayacak.

Bu hafta içinde beyni iyice gelişecek olan bebeğinizin hareketleri de, önceki haftalara göre daha kontrollü olacak. Beyni gelişimini daha 10 hafta daha sürdürecek. Bu haftada bebeğinizin karaciğerinden safra salgılanmaktadır. Amnion sıvısını yutan bebeğiniz bunu idrar olarak amnion sıvısına atmaktadır. Ancak idrarın içinde atık maddeler olmadığından, bebeğiniz için zararlı olmaz.

13 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğinizin boyu bu haftada 8 cm kadar, kilosu ise 20 grama yükselmiştir.

13 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Gebeliğin bu haftasında, bebeğinizin ultrason görüntüsünü sizlerde zevkle izleyebilirsiniz. Organlarının hepsi oluşmuş, gelişimiyle artık bebeğinizi küçükte olsa görebilirsiniz. Bu sırada yaptığı hareketleri izleyebilirsiniz.

13 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bebeğinizin gelişimi hızlı olduğundan, sizin rahminiz daha fazla büyümekte ve gerginliğiniz artmaktadır. Bunun etkisiyle kasıklarınıza daha fazla baskı uygulanmakta ve ağrılarınız olmaktadır. Mide bulantısı ve kusmalar iyice azaldığından, hamileliği daha doyasıya yaşamaya başladınız. Bu nedenle enerji seviyenizde artma meydana gelecek. Bu dönem folik asit nedeniyle memelerde duyarlılık, baş ağrısı, mide sorunları, kabızlık gibi etkilerde görülebilir. Cilt sorunları meydana gelebilir. Gebelik maskesi denilen chloasma görülebilir. Fakat bu her kadında olmaz. Meydana gelenlerde ise, doğumla birlikte düzelir. Özellikle karın bölgesinde çatlaklar olabilir. Rahmin büyümesi karnınızın gerilmesine neden olacaktır. Artık hamile giysileri giymenin zamanı da geldi. Vücudunuza uygun olan kıyafetleri giymelisiniz.

Anne adayları hamileliği süresince bol miktarda sıvı tüketmelidir. Su bebeğinizin ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Bebeğiniz hem suya, hem de içindeki florüre ihtiyaç duyar. Dişlerinin gelişimi için bu besin maddesine ihtiyacı vardır. Su sizin de fazla kilo almanızı önler.

13 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları gebeliği süresince eşlerine egzersiz konusunda destek olmalıdır. Onunla yürüyüşlere çıkmalıdır. Yapacakları diğer egzersizler için, mutlaka doktoruna danışılmalıdır.