11 Haftalık Gebelik

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 11. Haftası

Gebeliğin bu haftasına gelindiğinde, sürecin % 25 lik dilimi tamamlanmış olur. Artık düşük yapma riski azalmıştır. Çünkü risk taşıyan gebeliklerde düşük ilk on haftada olur. Bu haftaya ulaşmış gebeliklerde, bebekler için sağlıklı denilebilir. Bu haftadan itibaren gebeliğinizin dışardan daha belirgin olarak görüleceği söylenebilir. Artık fetal dönemin yaşandığı gebelik sürecine girmiş oluyorsunuz.

11 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

11-haftalik-gebelikte-bebegin-goruntusu

Bebeğiniz giderek büyüdüğünden, vücudu daha hareketli hale gelmeye başlar. Bu hareketleri sizde hissedebilir hale geleceksiniz. Bu haftada bebeğinizin başı vücuduna göre daha büyüktür. Bundan sonraki haftalarda başı giderek normal ölçülerine gelecektir. Organların gelişimi bu haftada devam etmektedir. Gözde iris tabakası şekillenecek, bağırsaklar karın içine çekilecek. Genital organları daha belirgin hale gelecektir. Eller yumruk şeklini alacak, diş etinin altında dişlerin yerleri oluşmaya başlayacak. Kemik yapısı da daha fazla güçlenecek. Saçları ve tırnakları bu hafta gelişmeye devam edecek.

Bu haftada bebeğin ruhsal dünyası gelişme gösterecek. Bebeğinizin beş duyusu anne karnında oluşmaktadır. Bunların içinde dokunma ve tat alma ilk olarak oluşan duyulardır. Artık bebeğiniz bulunduğu ortamda dokunarak, çevreyi tanımaya başlayacak. 11. haftayla birlikte bebeğinizin organları ve dokuları açısından en kritik dönem sona ermiştir. Fakat ilaç ve toksik maddelere karşı en hassas olduğu dönem içindedir. Fetal dönemin bu ilk haftasında bebekle anne rahmi arasındaki kan dolaşımı başlamaktadır. Plasentada görevini yapmaya başlar. Organları işlevsel hale gelmiştir. Kalp ve damar sistemi, iskelet sistemi, beyin ve sinir yapısı işlevlerini yapmaya başlamıştır. Bu dönemle birlikte daha hızlı büyüme ve olgunlaşma gösterecektir. Doğuma hazırlık için çalışmalar hızlanacaktır. Ellerinde ve ayaklarında olan perdeler yok olmuştur.

11 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Fetal döneme girmiş olan bebeğiniz hızla gelişmeye devam ediyor. Bu hafta ağırlığı 8 grama yükselmiş, boyu yaklaşık 7 cm ye kadar ulaşır.

11 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu haftayla birlikte bebeğinizin ultrason görünümü daha net hale gelmiştir.

11 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Fetüs döneme girmiş olan bebeğinizle birlikte, mide bulantılarında azalma meydana gelecektir. Bu nedenle anne adayının iştahında belirgin bir artış meydana gelebilir. Bel ve sırtta ağrılar oluşabilir. Uykuda olunan dönemde bile, ayak ve bacaklarda meydana gelen kramplarda sıklaşma görülür. Hormon değerlerindeki değişimlerden dolayı baş ağrılarında artış ve mide ekşimesi meydana gelir. Memelerde hassasiyet, sinirlilik, kabızlık, yorgunluk, sabah bulantısı ve duygu karmaşası yaşanabilir. Artık kilo almanız bile haftalık 1 kg kadar olacak, göğüsleriniz ve kalçalarınızda bunu hissedeceksiniz. Halsizliğin devam etmesi gebeliğin ortalarına kadar sürecektir.

Bebeğinizin gelişimi hızlı olduğundan, rahmin büyümesi artacak ve gebeliğiniz dışardan daha belirgin hale gelecektir. Bu belirginlik 3 aylık dönemde daha fazla görülür. Gebeliğin başlangıcında 70 gram olan rahim ağırlığı, doğuma kadar 1 kg kadar olur. Hacmindeki artış ise, yaklaşık bin katı kadar olur. Bunu ilerleyen haftalarda daha rahat hissedeceksiniz. Gebe kadında karnın büyümesi, tamamen anne adayının yapısıyla alakalıdır. Bebeğiniz normal şekilde gelişiyorsa, karnın büyüklüğü önemli değildir. Anne adayının bu haftadan itibaren saçları ve tırnakları daha hızlı uzar. Bunun nedeni hormonlarda olan değişimdendir.

11 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları artık eşinin hamileliğini daha yoğun şekilde yaşar. Eşine her konuda yardımcı olmalı, bebeklerinin doğumuna kadar eşinin yaşadıklarına ortak olmalıdır. Yine eşiyle birlikte yürüyüşlere çıkmalı, kontrollerini düzenli yaptırmasını sağlamalıdır.